Roadtrip met baby: tips & tricks

Roadtrip met baby: tips & tricks

Stel jij die vette roadtrip maar even uit, omdat je net een baby hebt gekregen? Dat hoeft niet! Een roadtrip met baby kan echt heel goed. Wij delen tips & tricks!

Een roadtrip met baby: dat klinkt misschien als een onmogelijke onderneming. Is het jouw favoriete manier van reizen, maar heb je dat even op de lange baan geschoven omdat je een kindje hebt gekregen? Dat hoeft niet! Een roadtrip maken kan ook met een baby. Wij vertellen je hoe!

Een roadtrip is een superleuke vorm van reizen. Je hebt alle vrijheid van de wereld en kunt op die manier heel veel van een (ei)land zien in relatief kortere tijd. Wanneer je met z’n tweetjes bent, is het niet zo’n probleem om uren achter elkaar in de auto te zitten, maar met een baby moet je toch wel met het één en ander rekening houden! Het is echter zeker wel mogelijk om te roadtrippen met zo’n kleintje.

Je instelling

Het begint allemaal met je instelling. Vakanties, en zeker een roadtrip, zijn anders dan vroeger toen je nog geen kindje had. Toen kon je gaan en staan waar je wilde, maar met een baby is dat nu eenmaal niet het geval. Het is niet minder leuk, maar de mogelijkheden zijn wat beperkter. Als je je daar van tevoren al op instelt en er rekening mee houdt dat het soms anders loopt dan gepland, komt het helemaal goed.

Ondanks dat je op vakantie bent, moet je wel enigszins rekening houden met het ritme van je baby. Gedurende de dag moet hij slapen, eten, drinken en schone luiers. Dit alles het liefst ongeveer op dezelfde tijden als thuis, wil hij niet helemaal van slag (en wellicht sjaggo) raken. Uren achter elkaar rijden is voor een baby gewoon niet prettig.

Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Wanneer je eerst gaat vliegen en dan pas gaat rijden, raden we je aan ons artikel te lezen over vliegen met een baby. Daar haal je vast een hoop tips uit!

Route + accommodaties

Voor een roadtrip met baby is het wel handig om de route van tevoren al een beetje uit te stippelen. Eventueel kun je ook alvast accommodaties boeken. Zo weet je hoe lang je ongeveer zult gaan gaan rijden en heb je zeker weten een plek om te rusten en/of slapen. Het is niet prettig om met een jengelende baby hotel na hotel af te moeten gaan, omdat het overal vol zit.

Neem meer mee dan zou moeten

Wat eigenlijk geldt voor elke vakantie met baby, niet alleen voor roadtrips: neem net iets meer mee dan eigenlijk nodig is voor het aantal dagen dat je weggaat. Je weet nooit of je op de heen- of terugweg te maken krijgt met vertraging en dan wil je niet zonder rompertjes, luiers of voeding komen te zitten. Natuurlijk, veel kun je op je bestemming wel kopen, maar het is prettiger voor je gemoedsrust om zelf het één en ander op voorraad te hebben.

Grote koffers mee + spullen verdelen

Wanneer je reist met een baby, moet je een hoop meenemen. Neem dan ook de grootste koffers mee die je maar hebt en verdeel baby’s spullen over die koffers. Mocht er eentje niet op de bestemming aankomen, heb je in ieder geval de andere nog!

Adressen ziekenhuizen + routes printen

Je moet er niet aan denken, maar het kan gebeuren dat je een ziekenhuis moet bezoeken tijdens je vakantie. Beter goed voorbereid, dan extra stress op het moment dat je je ook al heel erg zorgen maakt om je kind. Schrijf daarom de adressen van de ziekenhuizen op de route op en print routes ernaartoe eventueel uit, mocht je TomTom er ineens mee kappen. Gewoon voor de zekerheid.

Verzekeringen checken

Nu je met een kleintje reist, is het slim om je zorg- en reisverzekeringen even goed te checken. Wat zit er precies bij inbegrepen (krijg je zorg in het buitenland bijvoorbeeld vergoed?) en is het nodig om je aanvullend te verzekeren? Zorg ook dat je al je zorgpassen bij je hebt en de belangrijke telefoonnummers.

Huur een grotere auto met flinke kofferbak

Toen je nog met z’n tweeën was, redde je het nog wel met de kleinste huurauto. Eén koffer in de kofferbak en eentje op de achterbank, prima! Met een baby is dat wel anders. Je kindje gaat op de achterbank, dus daar gaat je ruimte. Huur dus een grotere auto dan je vroeger zou doen met vooral een flinke kofferbak! Naast koffers heb je nu namelijk nog veel meer bij je, zoals een campingbedje en een kinderwagen of buggy.

LEES OOK: Jetlag bij baby’s - tips & adviezen

Eten & entertainment

Zorg voor genoeg eten en entertainment voor onderweg. Het is handig als je de luiertas, een dekentje en snacks binnen handbereik hebt. Ook is het slim om knuffeltjes, rammelaars en boekjes voor het grijpen te hebben, mocht het nodig zijn dat je baby even vermaakt moet worden onderweg. Een fopspeen kan op zulke momenten ook een lifesaver zijn, als het nog éventjes duurt voor jullie op de volgende bestemming arriveren.

Qua eten kun je kiezen voor bijvoorbeeld soepstengels, rijstwafels, cracottes of afgesloten zakjes met speciale babysnacks. Daar kan je baby lekker op sabbelen. Knijpfruit is ook handig, van een merk als Ella’s Kitchen. Dit merk heeft ook (gezonde) maaltijden in zo’n zakje. Even opwarmen, desnoods in een bakje heet water, en het is klaar. En wat betreft dat warme water: een klein thermosflesje met gekookt water is aan te raden.

Voldoende pauzes/stops

Zoals gezegd is het voor baby’s echt een no go om úren achter elkaar in de auto te zitten. Zorg bij een roadtrip met baby dus voor voldoende tussenstops onderweg, om even te eten, luier te verschonen en een frisse neus te halen. Ook is het verstandig om, wanneer je je route plant, gewoon wat langer de tijd te nemen en wellicht hier en daar een extra overnachting in te calculeren.

Accommodaties: hotel, appartement of AirBnB?

Leuk, een roadtrip met baby. Maar waar ga je slapen? Ga je voor een hotel, appartement of AirBnB? Er zijn een aantal aspecten waar je even rekening mee moet houden bij het maken van je keuze:

Eten opwarmen en bewaren

Wanneer je met een baby reist, is het belangrijk dat je melk en eten kunt opwarmen en dat er een koelkastje is om voedsel te bewaren. Een magnetron hoeft niet perse, met een waterkoker kom je ook al een heel eind, maar dat is niet in elke accommodatie vanzelfsprekend. Check dat dus even van tevoren!

Aparte slaapkamer

Het nadeel aan één hotelkamer is dat je kindje bij jullie op de kamer moet slapen. Doen jullie dan wel een oog dicht ‘s nachts? Als het kan, zorg dan voor een aparte slaapkamer. Ook zodat je ‘s avonds, wanneer je kindje slaapt, zelf nog tv kunt kijken, kunt kletsen of een spelletje kunt doen. Sommige hotels hebben zulke suites, anders is AirBnB wellicht een optie.

Keukentje

De meeste baby’s gaan vrij snel na hun avondeten naar bed. Je gaat dus óf vroeg uit eten óf je eet in de accommodatie. Het is dan handig als er een keukentje/kitchenette aanwezig is, zodat je niet de hele vakantie bent aangewezen op magnetron- en afhaalmaaltijden. Een appartement (evt. via AirBnB) is dus een slimme keuze.

Entertainment voor ouders

Mocht je een keuze hebben en iets meer geld kunnen uitgeven aan accommodaties, is het wellicht een goed idee om overnachtingen te boeken op een plek waar jullie ‘s avonds, al is het maar om de beurt, ook iets kunnen doen. Denk aan een zwembad, fitnessruimte of spa. Een paar weken lang elke avond op de hotelkamer doorbrengen is niet echt ideaal. Jullie hebben zelf immers ook lekker vakantie!

LEES OOK: 8 Tips om je werk los te laten tijdens vakantie

Handige producten voor een roadtrip met baby

Met alleen twee koffers vol kleding ben je er nog niet. Als je een roadtrip gaat maken met je baby, zul je wat extra spullen moeten meenemen. Dit moet natuurlijk zo licht en efficiënt mogelijk, daarom hebben wij wat tips:

Licht reisbedje/campingbedje

Het is slim om zelf een campingbedje mee te nemen. Niet elke accommodatie heeft er eentje en mocht het wel zo zijn, moet je altijd nog maar afwachten of ie veilig en schoon is. Ik tipte al eerder de Deryan Travel-Cot; dit tentje kan ook als campingbedje dienen en is super klein en licht. Hij kan zelfs in je koffer! In de auto neemt ie ook maar heel weinig plek in.

Lichte/compacte buggy of kinderwagen

Als je kindje niet meer in de reiswieg hoeft, is een buggy verstandig om mee te nemen. Die mag gratis mee in het ruim en de niet-paraplu-versies (die een soort van ‘vierkant’ op te vouwen zijn) kunnen zelfs mee als handbagage. Ik heb zelf de Easywalker XS, een heel fijn ding!

Heb je wel een reiswieg nodig, kun je (zeker als je veel reist of gewoon voor in de stad) overwegen om een kinderwagen aan te schaffen die lichter en compacter is dan een normale kinderwagen. De Bugaboo Bee of de Quinny Zapp Flex Plus zijn hier goede voorbeelden van.

Draagzak of -doek

Op reis is een draagzak of -doek super handig. Soms moet je afdalen, trappen beklimmen of een berg op en dan is een kinderwagen of buggy totaal niet praktisch. Ook over een drukke markt is het fijner om je baby bij je te dragen. Als je op het vliegveld op je wagen wacht, heb je met een draagzak je handen vrij voor tassen of koffers. En als je kindje onrustig wordt in het vliegtuig, geeft een draagzak of -doek de geborgenheid van papa of mama.

Maxi-Cosi/autostoeltje

Natuurlijk kun je bij een huurauto vaak wel een autostoeltje huren, maar je weet nooit helemaal zeker of het wel 100% veilig is zoals in Nederland. Voor je eigen gemoedsrust, zeker bij een roadtrip waarbij je baby vaak en lang in de auto zit, is het een goede optie om je eigen Maxi-Cosi mee te nemen. Dubbelcheck altijd of ie wel echt goed vastzit als je ‘m installeert!

Babyfoon

Als je op het terras of balkon van je accommodatie een drankje wil doen of als je niet met z’n allen op één kamer slaapt, is het prettig om je kindje goed in de gaten te kunnen houden met een babyfoon.

Wereldstekkers/opladers

Ga je naar een land waar wereldstekkers nodig zijn, neem er dan wat extra mee. Je hebt er sowieso al 1 à 2 nodig voor de babyfoon en daarnaast wil je natuurlijk ook je telefoon op kunnen laden. Een oplader voor in de auto is ook slim!

LEES OOK: Paspoort of ID-kaart aanvragen voor je baby

Relax: (bijna) alles is te koop

Zeker als je naar een westers land gaat, zijn baby-benodigdheden bijna overal wel te koop. In Amerika zijn veel winkels zelfs 24/7 open. Verwacht niet exact dezelfde producten en merken als hier, maar vergelijkbare luiers en babyvoeding hebben ze natuurlijk wel. Je zult er alleen misschien even naar moeten zoeken.

Roadtrip met baby: gewoon doen!

Kijk, het vergt iets meer organisatie en voorbereiding dan een strandvakantie in een all inclusive resort, maar een roadtrip met baby kan met bovenstaande tips echt heel goed. Waag de sprong en je zult zien dat het een avontuur wordt om nooit meer te vergeten!

Isabel Van Der Boog

Door

18 juli 2024

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.