Fotocredits: Barefoot Blonde
Zonneallergie bij kinderen is een vervelende kwaal. Het kan het buitenspeelplezier behoorlijk vergallen! Wij verzamelden alle informatie & geven tips.
Een zonneallergie bij kinderen maakt het een stuk minder leuk om van het mooie weer te genieten. Vrij spelen op het strand, in de (speel)tuin of bij een meertje is er dan niet bij. Hoe herken je zonneallergie bij je kind en wat kun je eraan doen? Lees snel verder!
De Nederlandse zomers kunnen, als het even meezit, héél zonnig zijn. Weken achter elkaar hebben we warm weer met enorm veel zonuren. Zonaanbidders zullen daar volop van genieten en elk vrij moment aangrijpen om lekker erop uit te gaan. Maar als je kind (of jijzelf) last heeft van zonneallergie, is dat geen pretje!
Bij zonneallergie (medische term: polymorfe lichteruptie) reageert je huid allergisch op zonlicht. Iemand met zonneallergie krijgt last van jeukende huiduitslag met bultjes, blaasjes en/of vlekjes. Deze plekjes ontstaan alleen op de huid waar het zonlicht op gekomen is.
Mensen met een licht huidtype hebben vaker last van zonneallergie: een lichte huidskleur, rood of blond haar en lichte ogen.
Een van de belangrijkste oorzaken van zonneallergie is dat je overgevoelig bent voor ultraviolet licht. Dat kan zonlicht zijn, maar bijvoorbeeld ook licht van een gloeilamp of zonnebank. Zonneallergie kan ook veroorzaakt worden door medicijnen, cosmetica of bijvoorbeeld eczeem.
Uitslag van de zon krijg je als je op een normale manier blootgesteld bent aan zonlicht, dus niet perse als je er te lang in hebt gezeten en verbrand bent. Het kan ook zomaar ineens opkomen, terwijl je voorheen nergens last van had.
Als je kind last heeft van roodheid, zwelling, bultjes, blaasjes, jeuk, schilfertjes en/of een brandend gevoel van de huid, duidt dit waarschijnlijk op een zonneallergie. De uitslag ontstaat meestal een paar uur nadat hij in de zon heeft gezeten, maar kan soms ook direct verschijnen of juist pas na een paar dagen.
Vaak wordt de allergie naarmate de zomer vordert minder of gaat het zelfs helemaal over, omdat de huid aan de zon went. Het kan ook zo zijn dat je kind er in de loop der jaren overheen groeit.
Zonneallergie bij kinderen gaat in principe vanzelf weer over, meestal binnen een paar dagen. Het is dan wel de bedoeling dat je kind uit de zon blijft, dan kunnen de plekjes genezen.
Er is geen behandeling nodig om de uitslag die je krijgt van zonneallergie te laten genezen. Het zou vanzelf over moeten gaan. Als je kind toch veel last heeft van de plekjes, bijvoorbeeld omdat het heel erg jeukt, kun je een bezoekje brengen aan de huisarts. Die kan dan eventueel medicijnen voorschrijven. Vaak is dit een verkoelende crème of gel die helpt tegen de jeuk. In extremere gevallen kunnen tabletten voorgeschreven worden.
Levomenthol 1 en 2% kun je zelfs zonder recept bij de apotheek kopen. Lees wel voor gebruik de bijsluiter grondig door, zodat je weet hoe veel en hoe vaak je deze crème of gel mag smeren bij je kind (en eventueel bij jezelf).
Het liefst wil je zonneallergie bij kinderen natuurlijk zien te voorkomen! Daarom hebben wij een aantal tips opgesnord die je daarbij kunnen helpen:
Realiseer je goed dat de zon niet alleen in de zomer schijnt. Ook in het voorjaar en zelfs in de winter kunnen zonnestralen zorgen voor een allergische reactie. Als je bijvoorbeeld op wintersport gaat met kinderen, is het daarom slim om bovenstaande tips ook op te volgen.
Bronnen: thuisarts.nl, huidarts.com, dr-jetskeultee.nl
Andere artikelen in deze categorie