Fotocredits: Barefoot Blonde
Kinderen opvoeden is bepaald niet goedkoop. Daarom is er de kinderbijslag! Lees hier alles wat je over deze overheidsbijdrage moet weten.
Natuurlijk zijn we dolblij met onze kids en kunnen we niet meer zonder ze. Maar wees eerlijk: kinderen kosten een hoop geld. Daarom is de kinderbijslag in het leven geroepen: een financiële bijdrage van de overheid om de hoge kosten een beetje te drukken.
Kinderbijslag is een financiële bijdrage van de Nederlandse overheid. Kinderen opvoeden is duur, dus betaalt de overheid op deze manier (een beetje) mee aan de kosten die je maakt. In principe krijgen ouders die in Nederland wonen en/of werken voor elk kind onder de 18 jaar een bedrag aan kinderbijslag.
Het geld is dus eigenlijk als ondersteuning bij de opvoeding en verzorging van je kind(eren) bedoeld, maar je mag zelf weten waar je het aan uitgeeft. Boodschappen doen, een deel van jullie vakantie betalen of een rekening voldoen? Het kan allemaal.
De overheid betaalt mee aan de kosten voor opvoeding en verzorging van kinderen van 0 tot 18 jaar. Je krijgt niet alleen kinderbijslag voor biologische kinderen, maar ook voor geadopteerde kinderen, pleegkinderen, stiefkinderen en andere kinderen die je opvoedt en verzorgt alsof het je eigen kinderen zijn.
Kinderbijslag komt dus te vervallen wanneer je kind 18 jaar wordt. Daarnaast heb je ook geen recht meer op kinderbijslag als:
De hoogte van de kinderbijslag staat los van je inkomen. Iedereen krijgt in principe hetzelfde bedrag, dat wel afhankelijk is van de leeftijd van je kind. Wanneer je kind 6 jaar wordt, krijg je meer kinderbijslag. Er is nog een verhoging wanneer je kind 12 jaar wordt.
Vanaf januari 2021 zijn de bedragen als volgt vastgesteld:
In sommige gevallen is het mogelijk om dubbele kinderbijslag te krijgen, bijvoorbeeld als je een kindje tussen de 3 en 18 jaar hebt dat intensieve zorg nodig heeft. Via de website van de SVB kun je dit aanvragen.
Als je alleenstaande ouder bent of jij of je partner verdient minder dan een bepaald bedrag per jaar, en je hebt een kind dat intensieve zorg nodig heeft, kun je een extra tegemoetkoming aanvragen. Dit bedrag krijg je dan achteraf uitbetaald. Aan het begin van het jaar kun je de extra bijdrage aanvragen over het jaar ervoor.
Je krijgt vanzelf bericht van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), de organisatie die de kinderbijslag uitbetaalt. Ongeveer 2 tot 4 weken na de geboorte van je baby ontvang je een brief met instructies om de kinderbijslag online aan te vragen met je DigiD.
Wanneer je een tweede of volgend kindje hebt gekregen, hoef je niets te doen. Dan wordt de hoogte van de kinderbijslag automatisch aangepast en krijg je het eerstvolgende kwartaal dat je er recht op had een hoger bedrag uitgekeerd.
De kinderbijslag wordt elk kwartaal automatisch op de door jou opgegeven rekening gestort wanneer het kwartaal is afgelopen. Begin januari, april, juli en oktober vinden de betalingen plaats.
Je krijgt voor de eerste keer kinderbijslag na een volledig kwartaal. Als je kind ergens halverwege een kwartaal is geboren, krijg je het eerstvolgende betalingsmoment helaas dus nog niks.
Bronnen: svb.nl, nibud.nl, rijksoverheid.nl
Andere artikelen in deze categorie