Jetlag bij baby's: tips & adviezen

Jetlag bij baby's: tips & adviezen

Reizen met een klein kind is leuk, maar kan met een groot tijdsverschil ook erg lastig zijn. Dit kun je doen als je baby een jetlag heeft!

Een jetlag bij baby's is nog vervelender dan voor jezelf. Jij kunt er zelf rekening mee houden en je ritme proberen aan te passen, maar baby’s hebben lak aan uren tijdsverschil. Gevolg: overdag slapen ze en ‘s nachts is het feest! Wat doe je als je baby een jetlag heeft of hoe voorkom je dat?

Tips omgaan met baby-jetlag

Je had het nog zo leuk bedacht: die eerste vliegreis binnen Europa ging super goed met je baby, dus kon er ook wel een verre reis worden gepland! Maar eenmaal op je bestemming aangekomen bedenk je je pas dat er uren tijdsverschil zitten tussen Nederland en jouw vakantieland. Oeps... Vrij onhandig met een baby, want die past zich niet uit zichzelf aan. Zeker als je thuis altijd een strak ritme van de drie R’en volgt, kan het lastig zijn om je kind aan de nieuwe tijden te laten wennen.

Het is dus handig om je van tevoren al te verdiepen in hoe jullie je zo snel mogelijk kunnen aanpassen aan het ritme en de tijden van je vakantieland. Zo kun je een jetlag bij baby's zo veel mogelijk verzachten of voorkomen!

Tijdens de vlucht

Er zijn een aantal dingen die je al kunt doen voor of tijdens de vlucht en/of reis:

Boek een nachtvlucht

Als het even kan, neem dan een nachtvlucht. Misschien moet je er iets meer voor betalen, maar de kans is groot dat je baby lekker de hele vlucht slaapt. Dan begin je toch een stuk relaxter aan je vakantie!

Goed drinken

Het is sowieso belangrijk om voldoende te drinken, maar zorg ervoor dat je kindje tijdens de vlucht genoeg vocht binnenkrijgt. Het helpt vermoeidheid, uitdroging en hoofdpijn te voorkomen.

LEES OOK: Paspoort of ID-bewijs aanvragen voor je baby - zo werkt het

Op de plaats van bestemming

Als je eenmaal op de bestemming bent aangekomen, begint het echte feest. Met deze tips kun je het jetlag-leed wat verzachten:

Pas je direct aan

Probeer zo snel mogelijk in het ritme van het nieuwe land mee te gaan. Dus bij aankomst nog even doortrekken tot het bedtijd is in de nieuwe tijdzone, ook al zijn jullie moe. Of hoogstens een paar uurtjes slapen en dan weer lekker actief zijn. Toegegeven, dat is niet makkelijk, maar wel de beste manier om zo snel mogelijk van die jetlag af te zijn (ook voor jezelf). Eet en drink ook op lokale tijden om te voorkomen dat je kindje ‘s nachts honger heeft.

Korte slaapjes overdag

Als je baby toch overdag wil of moet slapen, zorg er dan voor dat de dutjes niet te lang zijn. Overdag wakker houden is geen goed plan; je kindje wordt hier alleen maar sjaggo en jengelig van en zal ‘s avonds juist moeilijker in slaap komen, ook al is ie moe. Een kind dat niet goed uitgerust is, komt ook lastiger in het nieuwe ritme. Laten slapen is dus prima, maar maak je baby op tijd weer wakker.

Houd de tijden van thuis aan

Gaat je kind thuis om 19.00 uur naar bed, houd deze tijd dan ook op vakantie aan. Als je kindje ‘s nachts wakker wordt, probeer ‘m dan in bed te houden. Niet slapen is op die manier dan in ieder geval wel uitrusten.

Draai wisseldiensten

Is je baby ‘s nachts klaarwakker en echt niet in slaap te krijgen? Spreek dan met je partner af dat jullie er om de beurt uit gaan totdat je kind gewend is aan de nieuwe tijdzone. Zo krijgt één van jullie in ieder geval genoeg rust.

Eerste dagen rustig aan

Doe het de eerste dagen van je vakantie rustig aan, plan niet te veel activiteiten. Zo heb je de tijd en de ruimte als het nodig blijkt te zijn om wat meer rust te nemen. Geef je kindje de kans om te wennen aan de nieuwe omgeving, tijdzone en misschien ook het klimaat. Daar ga je later blij mee zijn!

Frisse lucht en daglicht

Als je op je bestemming bent aangekomen en het is nog geen tijd om te gaan slapen, maak dan een lekkere wandeling. Door de frisse lucht en het (zon)licht zul je je fitter voelen en je baby ziet dat het nog geen nacht is.

Leg je erbij neer

Je weet dat die jetlag er gaat komen, dus stel je daarop in. Leg je erbij neer dat in ieder geval de eerste dagen rommelig zullen verlopen en dat veel van jullie zal vragen. Probeer geduldig te zijn en je er zo min mogelijk druk om te maken. Als jij onrustig en geïrriteerd bent, zal je kindje dat aanvoelen en dat helpt natuurlijk niet. Ieder kind is ook uniek, dus de ene tip werkt wellicht beter dan de andere. Een jetlag is niet leuk, maar gaat over!

Jetlag na thuiskomst

Ook als je weer naar huis gaat, kan een jetlag erg vervelend zijn. Tip: ga na thuiskomst niet direct de volgende dag weer werken. Calculeer een paar extra vrije dagen speling in na de vakantie, om allemaal weer in het goede Nederlandse ritme te komen. Een kindje met een jetlag naar de kinderopvang of oppas brengen? Geen goed idee...

Geniet ervan!

Hopelijk kunnen deze tips je helpen om de jetlag bij je baby te verzachten of voorkomen. Wij wensen je in ieder geval een hele fijne reis en vakantie toe!

Bronnen: mens-en-gezondheid.infonu.nl, kleinewereldreiziger.nl, Van hier tot Timboektoe

Anouk Bik

Door

23 juli 2024

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.