7x Waarom zwangerschapsverlof fantastisch is

7x Waarom zwangerschapsverlof fantastisch is

MiniMe’s Marieke vond zwangerschapsverlof fantastisch. Ze vertelt waarom ze intens genoot van die heerlijke vrije weken.

Zwangerschapsverlof begint meestal wanneer je 34 of 36 weken zwanger bent. Dit betekent dat je, als je baby geen roet in het eten gooit, nog een paar weken voor jezelf hebt voor de hele rollercoaster begint. Dit is waarom die tijd zo fantastisch is!

In totaal heb je recht op 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Zwangerschapsverlof kun je 4 tot 6 weken voor je uitgerekende datum opnemen. Wanneer je bent bevallen gaat je bevallingsverlof in, dan heb je dus nog 10 tot 12 weken over.

Lees hier alles over de regels rondom zwangerschaps- en bevallingsverlof >>

Bye bye collega's

Zelf ging ik met 36 weken met verlof. Ik had een kantoorbaan waarvoor weinig fysieke inspanning nodig was en mijn zwangerschap verliep vlekkeloos, dus kon ik het werk goed volhouden. Ik vond het een prettig idee dat ik na de bevalling dan nog 12 weken over zou hebben in plaats van 10. Hoe langer de tijd met mijn kleintje, hoe beter!

Toen ik eenmaal met verlof mocht, vond ik dat in het begin heel gek. Het was zo raar om de afdeling af te lopen en collega’s uit te zwaaien in de wetenschap dat je daar maandenlang niet meer terugkomt. Toen ik thuiskwam, plofte ik op de bank waar ik overvallen werd door een enorme vermoeidheid. Alsof mijn lijf wist: het ‘mag’ nu. Het eerste verlofdutje was dus snel gedaan, haha!

LEES OOK: Aanvullend partnerverlof: zo werkt het!

Waarom zwangerschapsverlof fantastisch is

Daarna lukte het me om heel snel mijn werk los te laten en in een soort verlofmodus te raken. Dit is waarom ik mijn zwangerschapsverlof (de weken voor de bevalling dus) fantastisch vond:

1. Praktische voorbereiding

Je hebt alle tijd om je in praktische zin op de komst van je baby voor te bereiden. De laatste spulletjes kopen, wasjes draaien, de inrichting van de babykamer nog tien keer veranderen, de lades van de commode steeds weer herindelen, de tekst van de geboortekaartjes definitief maken... Kortom: je volop overgeven aan je nesteldrang.

2. Mentale voorbereiding

Ook een goede mentale voorbereiding was bij mij nodig. Ik vond het namelijk retespannend om te moeten bevallen, en het vooruitzicht op de helse pijn die ik ging lijden had ik lange tijd weggestopt. Ik wilde er gewoon niet aan denken! Tijdens mijn verlof had ik rust in lijf en hoofd en realiseerde ik me: het gaat nu echt op korte termijn gebeuren. Het hielp om er veel over te lezen, te praten en het te relativeren. Zoals mijn moeder altijd zei: ‘Er is er nog nooit eentje blijven zitten, dus jij kunt het ook.’

3. Quality time met je partner

Toen mijn verlof begonnen was en de bevalling dus wel heel dichtbij kwam, realiseerden mijn man en ik ons dat dit nu echt de laatste weken samen waren. Straks zou er voor altijd een derde persoon(tje) in ons huis en gezin zijn! We boekten een nachtje weg in een wellnesscentrum en lieten ons goed verwennen met massages en lekker eten. We genoten ook daarna nog even heel bewust van deze speciale tijd. Die laatste weken brengen je nog weer een stukje dichter bij elkaar!

4. Chillen to tha max

Nadat alle praktische zaken geregeld waren, kon het échte chillen beginnen. Uitslapen ging niet echt meer met mijn dikke buik, maar wat was het heerlijk om na mijn koffietje en ontbijt gewoon weer terug in bed te kunnen duiken, met mijn e-reader of laptop om series te kijken. Niets hoefde, alles mocht. Hele dag rondlopen in pyjama of joggingpak? Waarom niet!

5. Tijd voor jezelf & doen wat je wilt

Ik vond het zo’n ongelofelijk luxe gevoel om vrij te zijn terwijl de rest van de wereld aan het werk is. Ik kon ongegeneerd doen waar ik zelf zin in had. Uren boeken lezen, tekenen, series kijken, eindelijk die vakantiefotoboeken eens afmaken, in m’n eentje lunchen, een zwangerschapsmassage nemen, parttime werkende vriendinnen ontvangen voor een kopje thee, wat dingetjes shoppen (online of op m’n slome zwangerschapstempo in de stad), nog een keer naar de kapper... Ik vermaakte me uitstekend.

6. Boodschappen laten bezorgen

Als je hoogzwanger bent, is het niet de bedoeling dat je nog vanalles gaat lopen tillen. Een klein boodschapje bij de plaatselijke Appie is prima, dat werd op een gegeven moment mijn uitje van de dag, maar de voorraadkast aanvullen met tig flessen frisdrank is gewoon niet zo verstandig. Lang leve de bezorgdienst! AH bezorgt tot in de keuken, dus daar maakte ik dankbaar gebruik van. (En stiekem doe ik dat nog steeds, want veel boodschappen halen is met een kind óók niet heel handig.)

7. Huis aan kant

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Tenminste, zo werkt dat bij mij. Het is niet zo dat ik de hele boel van onder tot boven sopte, dat mocht de schoonmaakster doen (hoe heerlijk!), maar ik was nog nooit zo goed bij met de was en er slingerde geen zooi rond. Ik had het avondeten klaar als mijn man thuiskwam van zijn werk, zodat we op tijd aan tafel zaten en nog wat aan onze avond hadden voor ik op de bank in slaap viel. Dat huismussengevoel, lekker een beetje aanrommelen, beviel me meer dan prima!

Elf dagen overtijd

Eerlijk is eerlijk, toen ik mijn uitgerekende datum passeerde en ik dus ‘overtijd’ ging, was de lol er wel vrij snel af. Fysiek had ik allerlei kwaaltjes en mentaal was ik er zo aan toe om te bevallen. Ik zag er tegenop en vond het allemaal mega spannend, maar elke dag die onzekerheid van ‘zou het vandaag dan eindelijk gebeuren?’ was slopend. Na 10 dagen werd er een inleiding gepland, maar op de 11e dag kwam onze dochter dan toch nog uit zichzelf. Hallelujah! En toen begon het grote avontuur...

Marieke van Boven

Door

31 januari 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.