12 feitjes over borstvoeding die je vast nog niet wist

12 feitjes over borstvoeding die je vast nog niet wist

Over borstvoeding is een hoop informatie te vinden. Wij verzamelden 12 feitjes over borstvoeding die je vast nog niet wist!

Wist je dat je meestal één ‘super boob’ hebt? En dat je die lekkere afhaal-Thai ook bij je kindje favoriet kunt maken? Zo zijn er nog veel meer feiten over borstvoeding waar je wellicht nog nooit van gehoord had! 

Over borstvoeding, moedermelk en kolven is een heleboel informatie te vinden. Als jij borstvoeding geeft, heb je er vast al veel over gelezen en gehoord. Maar kende je deze 12 feitjes over borstvoeding al?

10 Tips voor het geven van borstvoeding

MiniMe's Sarah heeft haar twee kids allebei borstvoeding gegeven. Ze geeft 10 tips die borstvoeding geven nog fijner en makkelijker maken!

1. De borst is ook een orgaan

Borsten worden ook wel aangeduid als borstklieren en deze produceren moedermelk. In elke borstklier zitten verschillende delen die ieder een rol spelen bij het produceren en transporteren van moedermelk.

2. Moedermelk is een levende vloeistof

Moedermelk is een levende substantie (met levende cellen) die verandert en zich aanpast aan de toenemende behoeften en de ontwikkeling van je baby. Zo heb jij op elk moment de juiste hoeveelheid en de juiste voedingsstoffen voor je kindje bij je!

3. ene borst produceert vaak meer melk dan de andere

Het is normaal dat je één ‘super boob’ hebt en de andere er maar een beetje achteraan hobbelt. ;)

4. Moedermelk is wat jij eet

Moedermelk heeft een smaakprofiel: het voedsel dat jij eet tijdens je zwangerschap en de borstvoedingsperiode, geeft een smaak aan het vruchtwater en de melk. Dat kan de voedselvoorkeuren van je baby ‘programmeren’. Dus wil je dat je kindje later mee smult van jouw favo afhaal-Thai? Dan weet je wat je te doen staat! 

5. Moedermelk bevat duizenden ingrediënten

Moedermelk bevat duizenden verschillende ingrediënten, zoals proteïnen, vetten, lactose, vitaminen, ijzer, mineralen, water en enzymen. Er is dus geen échte vervanging voor, want de meeste van deze ingrediënten kunnen niet kunstmatig worden nagemaakt.

6. Jongens drinken meer dan meisjes

Jongetjes drinken gemiddeld 76 ml per dag meer dan meisjes.

7. Dubbel afkolven heeft veel voordelen

Als je een dubbele kolf gebruikt, zorgt dat voor extra toeschietreflexen en dus meer melk. Gemiddeld kolf je 18% meer melk af in de helft van de tijd die het kost om één borst te kolven. Dubbel kolven zorgt ook voor melk met een hoger vetgehalte en dus meer energiewaarde. Een inkoppertje, maar: je bespaart ook zo’n twee uur per dag (!) als je dubbel kolft.

8. Afkolven mag niet pijnlijk zijn

Kolven hoort geen pijn te doen. Alleen dan krijg je een zo optimaal mogelijk melkstroom. Zorg ervoor dat je de juiste maat borstschild kiest voor je kolfapparaat. Medela heeft bijvoorbeeld wel vijf maten in het assortiment, dus er is er altijd wel eentje die past!

9. Je kunt borstvoeding geven als je ziek bent

Borstvoeding geven is veilig en gezond voor baby’s, zelfs als jij je niet helemaal lekker voelt. Sterker nog, je baby krijgt dankzij jouw volwassen afweersysteem via de borstvoeding antistoffen binnen. Enige uitzondering is als je medicatie gebruikt: dan moet je even met je huisarts of apotheker overleggen of borstvoeding wel veilig is.

10. Size doesn’t matter

Het is een fabel dat vrouwen met kleine borsten geen of niet goed borstvoeding kunnen geven. De melkproductie wordt aangestuurd door hormonen en neemt toe naarmate je baby meer drinkt. Er wordt geen voorraad melk opgeslagen in je borsten, er wordt een hoeveelheid geproduceerd waar je baby om vraagt. Het is een kwestie van vraag en aanbod en de grootte van je boobs maakt dus helemaal niks uit.

11. Je hoeft geen voedsel of drinken te vermijden

Je hoeft niet bang te zijn om te genieten van allerlei kruiden en smaken. Je kunt na je bevalling gewoon weer alles eten wat je lekker vindt. Als jij gevarieerd eet, met kruiden en specerijen, worden die smaken via de borstvoeding overdragen op je baby (zie ook puntje 4). Zo zou jouw kindje later zomaar een heel avontuurlijke eter kunnen worden!

Er wordt overigens vaak gezegd dat baby’s last krijgen van krampjes door kruiden en specerijen. Als je gewoon eet wat je tijdens je zwangerschap ook al at, en niet ineens té gek gaat doen met heftige smaken, is je baby het al gewend en zal hij daar dus in principe geen krampjes van krijgen.

12. Fopspeen kan problemen geven bij borstvoeding

Als je te vroeg en te vaak een fopspeen gebruikt, kan je baby het drinken aan de borst verleren, omdat dat een andere zuigtechniek is. Dit heet zuigverwarring. Ook kan het zo zijn dat als je baby vaak en lang op een fopspeen sabbelt, hij minder lang aan de borst drinkt waardoor je melkproductie zou kunnen afnemen. Dit geldt ook voor een flesje (afgekolfde) melk; begin daar dus pas na zo'n 6 weken mee en bouw dat heel rustig op.

Bron: Medela - Foto’s: Sabrina Nieuwstraten

Marieke van Boven

Door

28 juni 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.