Fotocredits: Andria Lindquist
Als je kindje ineens niet meer aan de borst wil drinken, kan zuigverwarring de oorzaak zijn. Wat is het en wat kun je eraan doen? Lees alle ins & outs!
Zuigverwarring is bepaald geen pretje. Als de borstvoeding lukt, is het een prachtig iets. Een intiem moment tussen jou en je pasgeboren baby. Hoe mooi is het dat jouw lichaam dit kan? Héél mooi! Maar als je baby ineens weigert te drinken, kan dat veel stress opleveren. Wat te doen bij zuigverwarring?
Het zuigen aan de borst is heel anders dan het zuigen aan een kunstmatige speen. Het vergt een andere techniek waar je kindje even aan zal moeten wennen. Het kan zo zijn dat dit bij baby’s tot zuigverwarring leidt, ook wel tepel-speenverwarring genoemd.
Bij zuigverwarring kunnen baby’s na het sabbelen op een flessenspeen of fopspeen niet meer omschakelen naar de tepel, waardoor het drinken niet meer of veel minder efficiënt lukt. Ze weten simpelweg niet meer hoe het moet! Hierdoor worden baby’s onrustig of raken ze overstuur. Bij de ene baby ontstaat zuigverwarring heel geleidelijk en de andere heeft er zomaar ineens last van. Hoe jonger de baby is, hoe groter de kans dat hij niet meer kan omschakelen van fles of fopspeen naar borst.
LEES OOK: Borstvoeding of flesvoeding?
Zuigverwarring is een probleem voor zowel mama’s als baby’s. Moeders raken er vaak gestresst en verdrietig van. Ze voelen zich gefrustreerd, omdat het ineens niet meer lukt om borstvoeding te geven en ook bezorgd, omdat hun newborn geen voeding binnenkrijgt.
Veel new moms voelen zich ook schuldig of zien het als een persoonlijke afwijzing, maar dat is nergens voor nodig! Het is niet zo dat je kindje niet bij je wíl drinken, hij weet gewoon niet (meer) hoe het moet en raakt daardoor overstuur. Onthoud dus goed dat je baby je niet afstoot! Je hebt even heel veel geduld en tijd nodig om het hem weer aan te leren.
Als je baby nog heel jong is, is de kans op zuigverwarring het grootst. Het is alleen te voorkomen als je je kindje uitsluitend aan de borst laat drinken. Wanneer je borstvoeding geeft, is het dan ook slim om de eerste weken na de geboorte de fopspeen of flesspeen nog even te vermijden. Heeft je kindje bijvoeding nodig? Probeer dan andere methoden, zoals cupfeeding (uit een klein bekertje), een lepeltje, pipet of voedingsspuitje.
Wil je je kindje laten wennen aan de fles, omdat je de borstvoeding moet of wil afbouwen? Begin dan na zo’n 6 weken met het af en toe aanbieden van moedermelk of kunstvoeding in een flesje.
LEES OOK: Wennen aan de fles - tips & tricks
Als je kindje last heeft van zuigverwarring, hoeft dat niet het einde van de borstvoedingsperiode te betekenen. Je kunt hem weer aanleren om goed aan de borst te drinken en er vertrouwen in te krijgen. Wij hebben een lijst met tips verzameld waarmee het wellicht lukt:
Wissel je borstvoeding af met de fles (gekolfde melk of kunstvoeding), bijvoorbeeld omdat anderen je baby dan ook af en toe kunnen voeden (oppas of kdv), zorg dan dat je de juiste maat speen gebruikt. Als je er eentje met een te groot gat gebruikt, hoeft je kindje weinig moeite te doen om te drinken. Wanneer hij dan weer aan de borst moet, bestaat er een kans dat hij is vergeten dat ie voor de borstvoeding harder moet werken.
Maak je je zorgen over de gezondheid van je kindje? Of hij wel genoeg voeding binnenkrijgt? Schroom dan niet om contact op te nemen met je huisarts voor een check. Die kan je dan wellicht adviseren over hoe je verder moet. Veel succes!
Bronnen: ardomedical.nl, aidulac.nl, lalecheleague.nl & mama.libelle.be
In deze video geeft MiniMe's Sarah 10 tips die het geven van borstvoeding nóg fijner en makkelijker maken. Doe er je voordeel mee!
Andere artikelen in deze categorie