Zuigverwarring: wat is het & wat kun je eraan doen?

Zuigverwarring: wat is het & wat kun je eraan doen?

Als je kindje ineens niet meer aan de borst wil drinken, kan zuigverwarring de oorzaak zijn. Wat is het en wat kun je eraan doen? Lees alle ins & outs!

Zuigverwarring is bepaald geen pretje. Als de borstvoeding lukt, is het een prachtig iets. Een intiem moment tussen jou en je pasgeboren baby. Hoe mooi is het dat jouw lichaam dit kan? Héél mooi! Maar als je baby ineens weigert te drinken, kan dat veel stress opleveren. Wat te doen bij zuigverwarring?

Wat is zuigverwarring?

Het zuigen aan de borst is heel anders dan het zuigen aan een kunstmatige speen. Het vergt een andere techniek waar je kindje even aan zal moeten wennen. Het kan zo zijn dat dit bij baby’s tot zuigverwarring leidt, ook wel tepel-speenverwarring genoemd.

Bij zuigverwarring kunnen baby’s na het sabbelen op een flessenspeen of fopspeen niet meer omschakelen naar de tepel, waardoor het drinken niet meer of veel minder efficiënt lukt. Ze weten simpelweg niet meer hoe het moet! Hierdoor worden baby’s onrustig of raken ze overstuur. Bij de ene baby ontstaat zuigverwarring heel geleidelijk en de andere heeft er zomaar ineens last van. Hoe jonger de baby is, hoe groter de kans dat hij niet meer kan omschakelen van fles of fopspeen naar borst.

LEES OOK: Borstvoeding of flesvoeding?

Probleem voor moeder en kind

Zuigverwarring is een probleem voor zowel mama’s als baby’s. Moeders raken er vaak gestresst en verdrietig van. Ze voelen zich gefrustreerd, omdat het ineens niet meer lukt om borstvoeding te geven en ook bezorgd, omdat hun newborn geen voeding binnenkrijgt.

Veel new moms voelen zich ook schuldig of zien het als een persoonlijke afwijzing, maar dat is nergens voor nodig! Het is niet zo dat je kindje niet bij je wíl drinken, hij weet gewoon niet (meer) hoe het moet en raakt daardoor overstuur. Onthoud dus goed dat je baby je niet afstoot! Je hebt even heel veel geduld en tijd nodig om het hem weer aan te leren.

Zuigverwarring voorkomen

Als je baby nog heel jong is, is de kans op zuigverwarring het grootst. Het is alleen te voorkomen als je je kindje uitsluitend aan de borst laat drinken. Wanneer je borstvoeding geeft, is het dan ook slim om de eerste weken na de geboorte de fopspeen of flesspeen nog even te vermijden. Heeft je kindje bijvoeding nodig? Probeer dan andere methoden, zoals cupfeeding (uit een klein bekertje), een lepeltje, pipet of voedingsspuitje.

Wennen aan de fles

Wil je je kindje laten wennen aan de fles, omdat je de borstvoeding moet of wil afbouwen? Begin dan na zo’n 6 weken met het af en toe aanbieden van moedermelk of kunstvoeding in een flesje. 

LEES OOK: Wennen aan de fles - tips & tricks

Tips bij zuigverwarring & borstweigering

Als je kindje last heeft van zuigverwarring, hoeft dat niet het einde van de borstvoedingsperiode te betekenen. Je kunt hem weer aanleren om goed aan de borst te drinken en er vertrouwen in te krijgen. Wij hebben een lijst met tips verzameld waarmee het wellicht lukt:

  • Laat alle kunstmatige spenen weg. Flesspenen, fopspenen en ook tepelhoedjes.
  • Leg je baby aan wanneer hij nog niet al te veel honger heeft en vrolijk is.
  • Probeer verschillende houdingen uit. Misschien vindt je baby de ene houding makkelijker dan de andere.
  • Zoek een rustige omgeving om te voeden, zodat je baby niet snel afgeleid raakt.
  • Zorg voor zo veel mogelijk huid-op-huidcontact, daar ontspannen jullie allebei van. Ook als het voeden niet lukt, is het voor je baby (en jezelf) fijn om even heel dicht bij elkaar te zijn. Ga samen in bad of onder de douche.
  • Zorg voor een zo goed mogelijke melkproductie; kolf zo vaak als nodig is om het op peil te houden of te verhogen.
  • Soms drinkt je baby beter als hij (nog) niet helemaal wakker is. Voed daarom net voor ie in slaap valt, tijdens zijn slaap of als ie net aan het wakker worden is.
  • Probeer een keer lopend te voeden, of te voeden met je baby in een draagdoek.
  • Praat of zing tegen je kindje tijdens het voeden. 
  • Streel je baby tijdens de voeding.
  • Zorg ervoor dat je baby zo veel mogelijk bij jou in de buurt is. Dus ook lekker samen slapen.
  • De aanlegtechniek is belangrijk. Schakel een lactatiekundige in die met je mee kan kijken en kan helpen je baby de juiste techniek aan te leren.
  • Als je een langzame melkstroom hebt, kan het helpen om per voeding vaker van borst te wisselen of je borst te masseren tijdens het voeden, zodat de melk er sneller uitstroomt. Ook warme doeken op je borst kunnen helpen.
  • Neusspray met het hormoon oxytocine kan je helpen om een betere toeschietreflex te krijgen.
  • Heeft je kindje klachten als spruw, verkoudheid of oorontsteking? Ga dan naar de huisarts voor een eventuele behandeling.
  • Blijf zelf rustig. Als je in de stress schiet, zal je kindje dat aanvoelen en zelf ook gespannen raken.
  • Wanneer het aanleggen een paar keer niet lukt, stop dan even en ga een paar minuutjes met hem rondwandelen. Probeer het daarna nog eens.
  • Heb geduld met en vertrouwen in je kindje. Stop als hij overstuur raakt en probeer het later opnieuw.
  • Lukt het helemaal niet en raakt je baby erg overstuur, voed hem dan op een andere manier. Bied hem echter geen grote porties aan, zodat het niet te lang duurt voor hij weer honger heeft. Probeer je kindje overdag om de twee uur aan te leggen.
  • Geef niet te snel op. Als je één keer een flesspeen of fopspeen gebruikt, is de kans groot dat alles wat je tot dan toe bereikt had voor niks was en je weer opnieuw moet beginnen.

Borst en fles afwisselen

Wissel je borstvoeding af met de fles (gekolfde melk of kunstvoeding), bijvoorbeeld omdat anderen je baby dan ook af en toe kunnen voeden (oppas of kdv), zorg dan dat je de juiste maat speen gebruikt. Als je er eentje met een te groot gat gebruikt, hoeft je kindje weinig moeite te doen om te drinken. Wanneer hij dan weer aan de borst moet, bestaat er een kans dat hij is vergeten dat ie voor de borstvoeding harder moet werken.

Naar de Huisarts

Maak je je zorgen over de gezondheid van je kindje? Of hij wel genoeg voeding binnenkrijgt? Schroom dan niet om contact op te nemen met je huisarts voor een check. Die kan je dan wellicht adviseren over hoe je verder moet. Veel succes!

Bronnen: ardomedical.nl, aidulac.nl, lalecheleague.nl & mama.libelle.be

10 tips die borstvoeding fijner & makkelijker maken

In deze video geeft MiniMe's Sarah 10 tips die het geven van borstvoeding nóg fijner en makkelijker maken. Doe er je voordeel mee!

Marieke van Boven

Door

22 oktober 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.