Babymassage | Zo werkt het!

Net als grote mensen vinden baby's het ook héél lekker om gemasseerd te worden. Wij vertellen je alle ins & outs over een babymassage!

Naast dat een babymassage de band tussen jou en je baby versterkt, wordt je kleine er ook nog eens lekker ontspannen van, stimuleert het de zintuigen en is het goed voor de spierontwikkeling en de doorbloeding. Wij vertellen je alle ins & outs over een babymassage!

Wat is een babymassage?

Naast eten en drinken staat lichaamscontact hoog op de prioriteitenlijst van je newborn. Een babymassage is een leuke manier om naast het knuffelen in deze behoefte te voorzien. De babymassage, ook wel Shantala genoemd, is afkomstig uit India. Shantala is een massage waarbij je aandachtig met je baby bezig bent én het is een onderdeel van het dagelijkse badritueel.

Vanaf zes weken oud kun je beginnen met masseren. Waarom niet eerder? Voor die tijd is een massage nog te inspannend. 

Waarom babymassage

Een babymassage heeft allerlei voordelen voor de gezondheid en ontwikkeling van je kleine. Door de massage stimuleer je de zintuigen, de darmpjes van je baby (wat darmkrampjes vermindert) en de emotionele ontwikkeling. Ook zorgt het masseren voor meer serotonine a.k.a. het gelukshormoon, waardoor je baby en jij zelf lekker ontspannen raken.

Baby's die veel huilen en onrustig zijn, genieten ook volop van deze aandacht 

Tips babymassage

Check van tevoren of de (massage)olie die je gaat gebruiken geschikt is voor je baby. (Speciale babyolie, of plantaardige olie, zoals kokosolie, zuivere amandelolie of zonnebloemolie. Zeker geen geparfumeerde olie.) Doe een beetje olie aan de binnenkant van de elleboog om er zeker van te zijn dat je kleine niet allergisch is voor de olie en wacht een paar minuten. Geeft je baby's huid geen reactie, dan kun je beginnen met de massage. 

Waar moet je op letten?

  • Probeer een rustige omgeving te creëren. 
  • Masseer je kleine in een veilige omgeving. Bijvoorbeeld op de grond of midden op bed.  
  • Voordat je begint met het masseren van je baby is het goed om de verwarming wat hoger te zetten, zodat de ruimte een aangename temperatuur krijgt.
  • Een massage is voor je kleine niet fijn als hij of zij te moe is, of net heeft gegeten. 

De massage

  1. Houd het de eerste paar keer alleen bij de beentjes van je baby. Je baby kan op die manier goed wennen aan het gevoel. 
  2. Is je baby helemaal gewend? Houd daarna dan steeds dezelfde volgorde aan. Begin bij de beentjes, dan de buik, armpjes, handjes, rug en het gezichtje. Om een goede routine te leren, kun je een cursus babymassage volgen. Zo weet je precies welke bewegingen prettig zijn en bouw je tegelijkertijd een goede band op met je baby. 
  3. Houd de signalen van je kleine goed in de gaten. Wanneer je het idee krijgt dat je kindje het niet meer fijn vindt, stop dan gewoon. Hoe vaker je je baby masseert, hoe beter je deze signalen zult herkennen.

Wat zijn jouw ervaringen met een babymassage? 

Isabelle Spapé

Door

03 mei 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.