Kraamweek met een tweede kind | Hoe pak je het aan?

Kraamweek met een tweede kind | Hoe pak je het aan?

Het klinkt fijn, een kraamweek. Als je al een eerste kindje hebt gekregen, heb je daar vast geweldige herinneringen aan. Beschuit met muisjes op bed. 's Ochtends vroeg geef je voeding en dan duik je gewoon weer lekker terug je bed in. Maar wat als je al een kindje hebt rondlopen?

Het klinkt fijn, een kraamweek. Als je al een eerste kindje hebt gekregen, heb je daar vast geweldige herinneringen aan. Beschuit met muisjes op bed. 's Ochtends vroeg geef je voeding en dan duik je gewoon weer lekker terug je bed in. Maar wat als je al een kindje hebt rondlopen?

Eigenlijk had ik gedacht dat een tweede kindje een enorme impact zou hebben. Ik hield mijn hart vast voor gebroken nachten. De één slaapt net en dan wordt de ander wakker. Maar gelukkig viel dat alles mee. Sterker nog, Mink slaapt soms beter dan onze dochter van 3, JOEHOE! (oh ja, even afkloppen).

Deze kraamtijd wilde ik meer rust nemen

Ik had me voorgenomen om deze kraamtijd meer rust te nemen. Bij mijn eerste dochter zat ik binnen no time opgedost en al beneden en was ik al binnen twee weken weer af en toe op kantoor. Deze keer wilde ik het anders doen. Ik had namelijk na mijn eerste bijna 1,5 jaar lang last van lichamelijk klachten. De bekkeninstabiliteit bleef. Daarom dacht ik; ik zet alles op alles om in het begin echt rust te nemen en er voor te zorgen dat mijn lichaam goed kan herstellen. Nu vraag je je af; hoe dan als je al een kleintje hebt?

Voeding in de kraamtijd

Als iets lastig is om te plannen in de kraamtijd, dan is het wel voeding. Daar liep ik wel enorm tegen aan. Zeker op dagen dat ik alleen met twee kindjes thuis was. Ik geef borstvoeding en doe dat op verzoek. En op de één of andere manier is dat altijd op onhandige tijden. Daarom heb ik advies ingewonnen over het geven van voeding aan Mink, maar ook voor Maud. Zij eet nou niet echt bepaald goed...

Voeding voor baby Mink 

Ik ben borstvoeding blijven geven op verzoek. Ik kreeg het advies om dit vooral te blijven volhouden, omdat dit de voorkeur heeft boven een strak voedingsschema. Ook gaven ze aan dat er in de meeste gevallen zo op natuurlijke wijze een ritme gaat ontstaan. Het komt soms wat slecht uit, maar ik merkte na een paar weken dat ik een paar vaste tijden terug zag komen. Hij wil altijd wel rond etenstijd eten, in de ochtend bij het ontbijt en om 11 uur heeft hij er ook meestal trek. Daar speel ik op in en dat werkt voor ons allebei goed.

Voeding voor Maud

Maud is niet echt een hele goede eter. Voor haar is er in een korte tijd veel veranderd, ze kreeg er opeens een broertje bij en is daarom niet meer enig kind. Dat merk je dan ook met haar voeding. 's Avonds eet ze bijna niets. Ik kreeg te horen dat ik mij er in het geval van Maud geen zorgen om hoef te maken en dat ze genoeg binnen krijgt. Ze is namelijk dol op fruit en 's ochtends drinkt ze ook met regelmaat een groene smoothie! Natuurlijk is iedere situatie anders, dus mocht jij net als ik onzeker zijn, schroom dan niet om hulp in te schakelen! Je hoeft het echt niet allemaal zelf te bedenken.

Voeding voor ons

Voor alle zwangeren onder ons kan ik zeggen: HAMSTEREN! Het is écht super fijn als je al wat maaltijden in de diepvries hebt liggen. Zo hoef je tijdens de kraamtijd niet moeilijk te doen. Opa's en oma's zijn op dit gebied ook top.

Niet zo veel bezoek!

Zowel bij Maud als bij Mink hebben we een babyborrel gegeven. Bij een tweede kindje zou ik dat helemaal aanraden. Voor Maud is alles ineens zo anders, het is dan heel fijn dat we als gezin echt aan elkaar kunnen wennen. En dat het niet te druk is voor ons allemaal. Ik merkte aan Maud als er bezoek kwam dat ze dan ook echt weer uit haar doen was. Normaal stond zij altijd in het middelpunt, maar nu kwam het bezoek toch ook voor de kleine Mink. Dat is wennen. Met een borrel hou je het bezoek echt even buiten de deur en kun je het lekker rustig houden!

Vraag om hulp

Gewoon doen! Bij ons waren onze ouders er mega vaak. Dat heeft zoveel rust gegeven. Ik kon me focussen op het geven van de borstvoeding en af en toe overdag een beetje slapen! Ook Lodewijk kon zo een beetje rusten en bijtanken en Maud kreeg de volle aandacht van opa's & oma's! Ook Lodewijk is een paar weekjes thuis geweest zodat we echt met elkaar konden genieten.

KRAAMTIJD MET EEN PEUTER

Ja, ik kan niet ontkennen dat een kraamtijd met een peuter erbij af en toe even puzzelen is. Ik wilde deze keer nog meer rust nemen en er nog meer van genieten, alleen is dat natuurlijk een uitdaging. Mijn tips:

  1. Zorg dat je hulp inschakelt! Opa's & oma's waren een paar weken lang regelmatig over de vloer om te helpen en vraag of je partner wat langer vrij zou kunnen nemen.
  2. Denk vooruit als je zwanger bent. Mijn dochter was jarig en kerst zat eraan te komen. Alles wat daarbij komt kijken heb ik van te voren geregeld. Denk aan cadeautjes kopen, geboortekaartjes regelen, voorraadkast gevuld etc!
  3. Denk aan je peuter! Maud vroeg gewoon écht meer aandacht. Ze wist niet wat haar overkwam, voor haar was het een mega verandering. Het hielp haar enorm door dingen samen met haar te doen. Dus ik zou alle aankomende moms adviseren; koop leuke spelletjes en knutseldingen die je samen met je peuter kunt ondernemen!
Sarah Glasbergen

Door

25 april 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.