Zwangerschapsjeuk | Je wordt er gék van!

Zwangerschapsjeuk | Je wordt er gék van!

Zwangerschapsjeuk is soms erger dan pijn... Wat is de oorzaak en wat kun je er tegen doen? We vertellen alle do's & don'ts bij zwangerschapsjeuk.

Wanneer je huid oprekt, kan het gaan jeuken. Dit herken je als zwangere dus meestal op je buik, borsten of bovenbenen. We noemen het ook wel zwangerschapsjeuk. Hoe het ontstaat en wat je er tegen kunt doen? We will tell you! 

Wat is zwangerschapsjeuk

Het zal je vast niet verbazen, maar ook zwangerschapsjeuk is één van de vele zwangerschapskwaaltjes waar je mee te maken kunt krijgen.  Zwangerschapsjeuk is een verzamelnaam voor een aantal verschillende jeukende aandoeningen. De meeste aandoeningen zijn niet ernstig, maar vooral erg vervelend. De jeuk komt meestal voor op je buik, borsten of bovenbenen. Maar je kunt ook jeuk krijgen op andere plekken, zoals je hoofdhuid of in de slijmvliezen. Soms is de jeuk nog erger dan pijn. Je wordt er gék van!

Hoe ontstaat zwangerschapsjeuk

Wanneer je huid oprekt, kan het gaan jeuken. Je buik, borsten, billen en benen groeien sneller dan de huid kan meerekken. Je opperhuid en onderhuidse bindweefsels schuren en zo ontstaat er striae. De opgerekte huid kan erg droog worden en een droge huid is ook een oorzaak van jeuk. Goed en regelmatig insmeren dus! Ook heb je tijdens de zwangerschap een betere doorbloeding. Hierdoor heb je het sneller warm en kun je sneller gaan zweten. Die warmte op je huid kan ook voor jeuk zorgen. 

Andere oorzaken van zwangerschapsjeuk

Naast bovenstaande oorzaken zijn er een aantal huidaandoeningen die voor jeuk kunnen zorgen tijdens de zwangerschap. Deze zijn iets minder onschuldig:

  • Zwangerschapscholestase 
    Bij zwangerschapscholestase ontstaat onder invloed van hormonen stuwing van gal in de galwegen. Hierdoor kunnen galzouten (afvalstoffen uit de lever) zich ophopen in je lichaam en flinke jeuk veroorzaken.
  • PUPPP
    Ook wel: 'Pruritic urticarial papules and plaques of pregnancy'. Het geeft een huiduitslag die bestaat uit rode bultjes en soms ook blaasjes. Meestal ontstaat de uitslag op de buik, maar het kan zich ook uitbreiden naar de rest van het lichaam. PUPPP is vervelend, maar onschuldig. 
  • Herpes Gestationis (HG)
    Deze ziekte heeft niks te maken met het herpesvirus. HG is een zeldzame blaarziekte. Er worden antistoffen aangemaakt tegen je huid, waardoor er eerst jeukende rode plekken ontstaan en later blaren en blaasjes. Het begint vaak op de buik, in of rondom je navel. HG komt meestal voor in het tweede of derde trimester. Last van deze aandoening? Ga dan gelijk naar de huisarts. 

Tips tegen zwangerschapsjeuk

  • Natuurlijk kun je het al raden, maar probeer níet te krabben. Het maakt de jeuk alleen maar erger!
  • Mentholpoeder of -gel kan de jeuk verlichten.
  • Houd de huid gehydrateerd met een dikke ongeparfumeerde crème. Parfums kunnen je gevoelige huid nog meer irriteren.
  • Douche en badder niet te lang, hiervan droogt je huid uit.
  • Draag katoenen kleding. Synthetische stoffen sluiten de huid af.
  • Drink veel water en eet niet te vet. Door veel water te drinken spoel je afvalstoffen weg.

Wanneer naar de huisarts

Ga langs de huisarts als je daadwerkelijk gek dreigt te worden van de jeuk! Neem altijd het zekere voor het onzekere en bespreek klachten met je verloskundige. 

Wat zijn jouw tips tegen zwangerschapsjeuk?

Isabelle Spapé

Door

16 april 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.