Fotocredits: Treasures and Travels
'We hebben iets gezien op de echo wat niet goed is.' Die woorden leveren een hoop onzekerheid op. Wat te doen als je slecht nieuws krijgt na een echo?
Echo's tijdens je zwangerschap zijn altijd spannend en daar kun je best een beetje zenuwachtig voor zijn. Je bent heel benieuwd of alles goed gaat met je kindje, maar met het scenario dat er iets níet goed is, houd je toch niet echt rekening. Wat te doen als je slecht nieuws na een echo krijgt?
Lees ook: Wanneer krijg je welke echo's tijdens je zwangerschap?
Tijdens de eerste echo van je zwangerschap, de termijnecho, wordt gekeken of het hartje van de baby klopt, of de embryo zich ín de baarmoeder heeft genesteld en is er te zien of je één of meer baby's in je buik hebt. Natuurlijk hoop je dat alles goed gaat, maar het kan ook gebeuren dat blijkt dat het hartje niet meer klopt of het eitje niet goed is ingenesteld. Slik.
Nee, het komt niet doordat jij nog dat plakje brie op hebt. Wat voor nieuws je ook krijgt, leg de schuld niet bij jezelf. Verdrietig genoeg is het de natuur dat niet elk bevrucht eitje uitgroeit tot een kerngezond minimensje.
Als het mis is, heb je alle recht om verdrietig te zijn. Een paar weken lang was je in de wolken met het idee dat er een kindje komt en ook al was het nog lang niet zo ver, hadden jullie nog geen naam of überhaupt iets gekocht voor de kleine, je mag toch echt verdrietig zijn. Neem je tijd en doe wat goed voelt om met je verdriet om te gaan.
Tijdens de echo onderzoeken wordt je kindje nauwkeurig onder de loep genomen. Zijn alle organen aanwezig, is er geen sprake van een open ruggetje, ziet alles eruit zoals het zou moeten? Helaas is het antwoord hierop niet altijd ja. Het kan zijn dat de echoscopiste het niet helemaal goed kan zien en het op een later moment nog eens wil beoordelen, of je doorstuurt naar het ziekenhuis voor een second opinion. Dit betekent een vervelende periode van onzekerheid voor jou.
We snappen echt helemaal dat je jezelf gek maakt met alle gedachtes die door je hoofd spoken en verhalen die je op internet tegenkomt. Maar probeer rustig te blijven en herhaal voor jezelf het mantra dat je er niks aan kunt veranderen.
Afleiding is het toverwoord. Wees lief voor jezelf, probeer te focussen op positieve dingen. Ga bijvoorbeeld eten met vrienden. Probeer niet aan allerlei doemscenario's te denken voor je definitief weet wat er aan de hand is.
Soms worden er afwijkingen gezien -wat natuurlijk altijd schrikken is- maar het hoeft niet het einde van de wereld zijn. Omdat de baby in je buik nog volop in groei is, kan het vaak nog bijtrekken. Maar eerlijk is eerlijk, het kan ook verslechteren. Een afwijking betekent niet altijd dat je kindje ziek is of geopereerd moet worden. Bij Gabrielle werd een groeiachterstand vastgesteld, waarna ze onder strenge controle van de gynaecoloog kwam te staan en ingeleid moest worden. Natuurlijk maakte zij zich heel veel zorgen om de gezondheid van het kindje in haar buik. Maar eenmaal ter wereld, had haar dochtertje een prima gewicht en ging het zo goed dat ze dezelfde dag nog naar huis mochten.
Pak alle hulp en steun die je aangeboden krijgt aan. Praat erover, geef je verdriet de ruimte. Iedereen doet dit op zijn eigen manier. Misschien vind je het fijn om lotgenoten op een forum op te zoeken, te praten met een maatschappelijk werkster of lucht het op om heel erg boos te zijn op alles en iedereen.
Wat we van veel moeders horen: 'Ja, het is ontzetten zwaar om je kindje naar de operatiekamer te zien gaan. Maar op andere momenten genieten we zó van die kleine, het is zo'n heerlijk kind. Dat maakt veel goed.' Ondanks de moeilijke momenten die er gaan komen, zul je ook zoveel van je kindje en kleine geluksmomenten genieten. Probeer je daarop te richten.
Lees ook: als je zwangerschap niet verloopt zoals verwacht
Andere artikelen in deze categorie