Fotocredits: Barefootblonde
Tijdens je zwangerschap krijg je een aantal echo's. Dat is vaak best een spannend moment. Maar hoe vaak krijg je nu echo's als je zwanger bent, en op welke momenten?
Hoe vaak je tijdens je zwangerschap echo's krijgt, hangt een beetje af van je zwangerschap en verloskundigenpraktijk. Het spreekt voor zich dat als er zorgen zijn om je kindje, je vaker een echo krijgt om de baby in je buik in de gaten te houden. Maar normaal gesproken zijn er standaardecho's die je op vaste momenten krijgt aangeboden.
De eerste standaardecho die je krijgt is de termijnecho. Met deze echo wordt in week 10-12 bepaald hoe lang je zwanger bent, of het hartje klopt, of alles erop en eraan zit en of er eventueel sprake is van een meerling.
Later volgt de 20 weken echo, een medische echo waarop je kindje uitvoerig onder de loep wordt genomen om eventuele afwijkingen op te sporen. Dit zijn de twee echo's die elke zwangere vrouw aangeboden krijgt.
Vaak kun je er voor kiezen om extra echo's te laten maken. Sommige verloskundigenpraktijken bieden deze zelfs standaard aan.
De eerste is de vroege echo, die je dan rond 6-7 weken krijgt. Op deze echo is dan al te zien of het hartje klopt en kan er een schatting worden gemaakt hoe lang je zwanger bent.
Vaak sta je met 4 of 5 weken met een positieve zwangerschapstest in je handen. Vanaf dat moment tot de eerste echo voelt het aan alsof de tijd in slakkengang voorbij kruipt. Het liefst wil je zo snel mogelijk bewijs van deze zwangerschap, je wilt zien dat alles goed is! Daarom kiezen veel zwangere ladies voor deze extra echo en volgt met 10-12 weken alsnog de gewone termijnecho.
Rond de dertig weken kun je een groei-echo krijgen. Dit wordt niet door alle verloskundigenpraktijken standaard aangeboden.
De verloskundige houdt de groei van je kindje goed in de gaten met 'ouderwetste methodes': ze kan met haar handen voelen of de baby qua formaat voldoet aan haar verwachtingen. Ook wordt er met een meetlintje gemeten of je buik is gegroeid. Mochten daar twijfels over zijn, dan krijg een groei-echo.
Rond de 36 weken is het de bedoeling dat de baby in de goede positie voor de bevalling ligt: met het hoofd naar beneden en de benen boven. Maar lang niet elke baby is zo voorbeeldig. Als er twijfels zijn over de ligging van je kindje, krijg je een liggingsecho. Je kindje kan namelijk ook in een stuit liggen, met het hoofd naar boven en de voeten beneden.
Omdat er nu geen ruimte meer is voor je kindje om zelfstandig nog naar de goede positie te draaien, moet er ingegrepen worden. De baby kan in het ziekenhuis door de gynaecoloog en verpleegkundige gedraaid worden (auw!) of wellicht is het beter om geen natuurlijke stuitbevalling af te wachten. Dan wordt er een keizersnede ingepland.
Naast deze echo's die altijd bij je verloskundige of gynaecoloog zijn, kun je zelf nog een aantal 'pretecho's' inplannen. Bijvoorbeeld een geslachtsbepalingsecho rond 16 weken, als je té nieuwsgierig bent of je een jongen of meisje verwacht, of een 3D- of 4D-echo. Deze extra pretecho's zijn altijd bij een echografische studio en zijn volledig voor eigen rekening.
Andere artikelen in deze categorie