Kolven op het werk - jongens wat een gedoe!

Kolven op het werk - jongens wat een gedoe!

The struggle is real! Kolven op kantoor, man o man, wat kan dat een gedoe zijn.

Je hebt net een baby op de wereld gezet, en dan moet je alweer aan het werk. Allemaal prima, maar de baby krijgt misschien nog borstvoeding. Hoe moet dat nou? Je hebt gewoon recht om te kolven op je werk, maar dat betekent niet dat dit helemaal soepel gaat verlopen.

Schuldgevoel

'O jongens, ik ben weer even weg. Tot straks,' hoor je jezelf een paar keer per dag tegen je collega's zeggen. En wat kun je je daar schuldig over voelen! Jij knijpt er steeds een half uur tussenuit terwijl zij gewoon doorbikkelen. Daar komt ook nog bij dat je vroeger gerust een uurtje langer bleef om een klus af te maken, maar nu het liefst om half 6 met je tas buiten staat om zo snel mogelijk je baby weer te zien. Aaaah, hallo schuldgevoel! 

Zit je dan, in de voorraadkast

Hoewel bedrijven verplicht zijn om te zorgen voor een goede, afgesloten ruimte waar jij rustig kunt kolven, zal je echt niet de eerste zijn die in een donkere voorraadkast zit. Yes, me too. Ik moest het destijds doen met een voorraadhok waarvan de deur niet op slot kon. Ik plakte dan een groot vel papier op de deur met NIET STOREN!, maar twee keer kwam er toch doodleuk iemand binnen. Op je gemak kolven is er dan niet bij - niet zo mooi voor de opbrengst. 

Hoe ziet jouw kolfruimte eruit? We zijn heel benieuwd hoe het bij jou op het werk geregeld is! 

O shit, dit is geen kolf-proof outfit

Best leuk om weer op kantoor rond te wandelen en je weer even meer dan alleen moeder te voelen. Die comfy joggingbroeken blijven in de kast en je zorgt er weer voor dat je er tiptop uitziet in je kantooroutfits. Alleen eh shit... die jurk die je vandaag aan hebt... die is dus totáál niet handig als je moet kolven. Goed, helemaal uit dan maar. En nu maar hopen dat je dit keer écht niet gestoord wordt aangezien je in je ondergoed zit! 

Kolven op het werk - regels en rechten

Tot je baby 9 maanden oud is, heb je kolfrecht. Je mag maximaal een kwart van je werkdag besteden aan kolven of borstvoeding geven - en deze tijd mag niet van je salaris ingehouden worden. Breng je werkgever op tijd op de hoogte als je wilt kolven. Voor je baas is niet alleen fijn om rekening mee te houden, maar er kunnen zo eventueel ook nog op tijd aanpassingen gedaan worden om te zorgen dat er een goede kolfruimte is.

  • De kolfruimte moet rustig en afsluitbaar zijn
  • Het klimaat moet behaaglijk zijn en je moet kunnen zitten op een stoel of bank
  • Er moet een koelkast aanwezig zijn om de afgekolfde melk in te bewaren

Lees ook: Weer aan het werk na zwangerschapsverlof

Rosanne Buitendijk

Door

22 oktober 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.