Fotocredits: Jolanda Boer
Soms zie je ineens een hoopje oorsmeer in het oor van je baby of peuter. Je eerste instinct: schoonmaken! Wat zijn de do's & don'ts als je het oor van je baby gaat schoonmaken?
'Stop niks in je oor dat kleiner is dan een elleboog', hoorde ik de KNO-arts zeggen. Oftewel: stop gewoon niks in je oor. Dat kan namelijk best gevaarlijk zijn en slecht aflopen - helemaal bij jonge kinderen! Maar soms moet of wil je toch echt het oortje van je baby schoonmaken. Volg dan deze do's & don'ts op en het komt goed.
De viezigheid in de oortjes kun je het beste laten zitten. Oorsmeer is namelijk een natuurlijke bescherming voor het trommelvlies. Het beschermt tegen vocht, vuil en houdt bacteriën tegen. Maak je het oor van je kind te grondig schoon, dan kun je het trommelvlies beschadigen of een infectie veroorzaken. Dat wil je natuurlijk niet. Maar we snappen dat het heel goed dat je het niet zo'n fris gezicht vindt als je viezigheid in het oor ziet. Je kindje heeft er waarschijnlijk geen last van, maar er zijn een aantal dingen die je kunt doen.
Haal met een watje alleen zichtbaar vuil uit de oorschelp weg. Op deze manier is dat veilig en hygiënisch. Eventueel kun je het watje een beetje vochtig maken met babyolie.
Billendoekjes zijn voor wel honderd dingen handig. Zo kun je ook handig en snel met een billendoekje de ergste viezigheid uit de oorschelp vegen.
Je kent ze vast wel, de dikkere wattenstaafjes die je in de supermarkt en drogist bij de babyverzorgingsproducten ziet liggen. Toch kun je deze beter niet gebruiken om het oor van je kind schoon te maken. Simpelweg omdat het gevaarlijk is om zo'n voorwerp in het oor van je kleintje te steken. Eén onverwachte beweging en het wattenstaafje zit veel te diep in het oor, wat het trommelvlies kan beschadigen. Maak hooguit alleen de oorschelp schoon met een wattenstaafje, maar kom nooit in de buurt van de gehoorgang.
Je kunt het oor bijvoorbeeld in bad of onder de douche voorzichtig schoonmaken met water, maar laat altijd het oor goed leeglopen en gebruik niet teveel water. Als er vocht achterblijft in het oor, kan dat namelijk infecties veroorzaken. Maak daarom na het badderen of douchen altijd het oor ook goed droog. Een tissue werkt hiervoor goed vochtopnemend.
In principe gelden voor oudere kinderen en volwassenen dezelfde do's & don'ts. Geeft je kind aan last te hebben van oorsmeer, of heb je er zelf echt last van, dan kun je zogenaamde earshowers gebruiken. Deze koop je gewoon bij de drogist, ik zag ze bijvoorbeeld bij de Etos liggen. Ze werken een beetje zoals de apparaatjes waarmee je snot uit een verkouden neusje kunt zuigen. Je knijpt een ballonnetje in waardoor de earshower zich vult met water. Houd het hoofd van je kind schuin en zet de spuitkop op de opening van de gehoorgang en knijp zachtjes. Nu kan het oorsmeer zacht worden. Kantel het hoofd weer om het vocht en vuil er uit te laten hopen. Blaas daarna voorzichtig lucht in het oor zodat het kan drogen.
Bij hardnekkige klachten is het altijd slim om even langs de huisarts te gaan! Deze kan je eventueel doorverwijzen naar een KNO-arts.
Andere artikelen in deze categorie