De eerste babyhapjes: zo begin je!

De eerste babyhapjes: wanneer begin je daarmee, wat zijn goede eerste hapjes en hoe maak je ze klaar? Wij beantwoorden al je vragen!

Wanneer je baby vier maanden oud is, kun je beginnen met de eerste babyhapjes. Een hartstikke bijzondere mijlpaal, want het is echt leuk om je kind kennis te laten maken met vaste voeding. Hoe pak je het precies aan, wat is geschikt als eerste babyhapjes en hoe maak je ze klaar? Lees snel verder!

Baby’s drinken in de eerste maanden van hun leven alleen melk. Daarin zit alles wat ze nodig hebben om te groeien! Wanneer je baby 4 maanden oud is, mag je beginnen met de eerste babyhapjes. Je kindje mag vaste voeding, yay!

Moeder en baby

Oefenhapjes rond 4-6 maanden

De eerste babyhapjes worden ook wel oefenhapjes genoemd: ze zijn vooral bedoeld om je baby te laten wennen aan nieuwe smaken en texturen. Tot nu toe is je kleintje immers alleen melk gewend! Borstvoeding of flesvoeding is en blijft voorlopig nog het belangrijkste onderdeel van het dagmenu van je baby.

Eerste babyhapjes: is je baby eraan toe?

Je kunt beginnen met de eerste hapjes wanneer je baby 4 maanden oud is. Dit is een echte mijlpaal voor jou en je kleintje! Je hoeft niet te zorgen dat je koelkast vol ligt met groente en fruit op de dag dat je baby 4 maanden oud is. Belangrijker is om te kijken of je kleintje er al aan toe is.

Misschien heb je al gemerkt dat elke hap die jij in je mond stopt met grote interesse wordt gevolgd. Maar misschien is die interesse er nog helemaal niet en dat is ook prima. Je kunt een klein hapje groente geven aan je baby om te kijken hoe hij daarop reageert.

Het is niet gek als kindjes in deze fase nog niet veel van de eerste babyhapjes moeten hebben. Wacht in dit geval een paar weken en probeer het later nog eens! Pas vanaf 6 maanden wordt het menu van je kindje gevarieerder en heeft hij de extra bouwstoffen en vitamines uit groente, fruit en granen nodig. 

Eerste hapjes: hoe begin je?

Borstvoeding of flesvoeding heeft een vrij zoetige smaak. Daarom wordt vaak aangeraden om ook met een zachte, zoete smaak te beginnen, omdat dit niet compleet anders is dan wat je baby gewend is.

Begin met groenten

Veel moeders zijn toch een beetje bang dat ze daardoor hun kind een zoete smaak aanleren, terwijl er later ook broccoli en prei gegeten moet worden. Laat je kindje daarom al vanaf het begin wennen aan de smaak van groenten. De eerste weken kun je het beste uitsluitend groentehapjes geven. De kans is dan groter dat je kindje later groenten blijft eten.

Blijf smaken herhalen

En vergeet niet: herhaling is het toverwoord. Hoe vaker je kindje een smaak proeft, hoe beter hij daaraan went en het lekker gaat vinden. Soms moet je een smaak wel tien keer aanbieden voor je kindje het waardeert, dus geef niet te snel op. 

Baby in Stokke Tripp Trapp

Welke groenten en fruit geschikt als eerste hapjes?

Dit zijn de groenten die heel geschikt zijn voor de eerste babyhapjes van jouw kindje:

  • wortel
  • bloemkool
  • pompoen
  • sperziebonen

De smaken van deze groenten zijn redelijk zacht en de structuur is lekker smeuïg.

Zodra je kindje wat groenten heeft geproefd en je na een paar weken ook wat fruithapjes wil aanbieden, kun je van start gaan met:

  • banaan
  • peer
  • perzik
  • meloen
  • appel(moes)

Met fruit als kiwi’s en aardbeien kun je beter nog even wachten in verband met de pitjes.

Moeder snijdt appel

Begin met één soort groente tegelijk

De eerste twee weken kun je het beste beginnen met één soort groente tegelijk, zodat je kindje deze smaak leert herkennen en deze accepteert. Een paar theelepeltjes per keer is al genoeg om je baby kennis te laten maken met vast voedsel. 

De gemixte hapjes en het fruit kun je beter pas aanbieden wanneer de individuele groenten aan bod zijn gekomen.

Eerste babyhapjes zelf maken

Zelf babyhapjes maken is echt niet moeilijk! Als je zo nu en dan de tijd neemt om een voorraadje aan te leggen, kun je weken vooruit. Bovendien weet je dan zeker wat je baby binnenkrijgt: puur groente en fruit, géén gekke onnodige toevoegingen.

Handige 4-in-1 Babyvoedingmaker

Een zeer handig keukenhulpje bij het maken van de eerste babyhapjes is de 4-in-1 Babyvoedingmaker van Philips Avent! Hiermee maak je letterlijk in een handomdraai gezonde en voedzame babyhapjes in één kan. De Babyvoedingmaker kan ontdooien, stomen, blenden én verwarmen. Ideaal!

Met de Babyvoedingmaker worden alle ingrediënten gaar gestoomd in plaats van gekookt, waardoor de voedingsstoffen en het kookvocht behouden blijven. Je hoort een piepje wanneer de ingrediënten gaar zijn, je tilt de kan op, draait ‘m om en vervolgens kan het blenden en mixen beginnen! Wil je de babyhapjes later opwarmen of ontdooien, dan kan dat ook met de Babyvoedingmaker. Wel zo prettig: de kan en het mes kunnen in de vaatwasser.

Philips Babyvoedingmaker

Babyhapjes invriezen in een ijsblokjesvorm

Je kunt babyhapjes in de koelkast bewaren als je van plan bent ze snel na het klaarmaken te gaan geven, maar je kunt ook een grotere voorraad maken en deze invriezen. Er zijn hele handige bakjes te koop waarin je porties groenten en fruit voor je baby kunt bewaren, maar ikzelf vond de methode met de ijsblokjesvorm ideaal.

Zodra mijn gemaakte babyhapjes een beetje afgekoeld waren, deed ik het mengsel in een siliconen ijsblokjesvorm. Ik liet het vervolgens helemaal afkoelen, deed de deksel erop en zette de vorm een nachtje in de vriezer. De volgende dag haalde ik de blokjes uit de vorm en deed ik ze in een plastic ziplock-zakje.

Op die manier neemt het minder ruimte in je vriezer in en kun je er per dag de hoeveelheid blokjes uithalen die je nodig hebt! Steeds wanneer je baby de blokjes helemaal op krijgt, kun je er een extra blokje bij doen. Zo houd je goed de controle over de porties en gooi je niets onnodig weg.

Baby krijgt groentehapje

Gezonde relatie met eten aanleren

Natuurlijk wil je het liefst dat je kind zijn smaak zo goed ontwikkelt, dat 'ie over een tijdje álles lust. Er is helaas geen uitgestippelde weg om dit te bereiken: smaak blijft een persoonlijke voorkeur. De één eet olijven, garnalen en papaya's bij het leven, de ander trekt overal zijn neus voor op.

Feit is wel dat als je je kids al vroeg een gezonde relatie met eten aanleert, dat een belangrijke invloed op de eetgewoontes en gezondheid op latere leeftijd heeft. De smaakontwikkeling kun je in elk geval wel stimuleren door veel verschillende smaken aan te bieden en niet op te geven als het bij de eerste keer geen succes is. Soms is het een kwestie van wennen en zit je kleine bij de vierde poging ineens wél te smullen van die avocado!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Philips Avent.

Marieke van Boven

Door

24 november 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.