Zwanger en extreem misselijk: Hyperemesis Gravidarum

Zwanger en extreem misselijk: Hyperemesis Gravidarum

Als je extreem misselijk bent tijdens je zwangerschap, heb je misschien wel Hyperemesis Gravidarum. De misselijkheid kan zelfs de hele zwangerschap duren - maar is voorbij zodra je baby geboren is.

Hyperemesis Gravidarum (HG) is de term voor extreme misselijkheid tijdens een zwangerschap. Deze misselijkheid gaat niet na een week  over, nee, dit duurt rustig tot 20 weken of zelfs de héle zwangerschap. Bah! Genieten van de zwangerschap is er dan echt niet bij. Vaak komt er een ziekenhuisopname bij kijken omdat je door het hele overgeven snel uitgedroogd en uitgeput raakt.

Heb ik hyperemesis gravidarum?

Bijna elke zwangere vrouw is wel eens misselijk tijdens de zwangerschap. Vaak begint dit rond de vijfde of zesde week van de zwangerschap en meestal verdwijnt het rond twaalf, veertien weken. Bij extreme zwangerschapsmisselijkheid duurt het vaak langer - tot 20 weken of soms zelfs de hele zwangerschap. In Nederland heeft ongeveer 2 procent van de zwangere vrouwen hyperemesis gravidarum.

Symptomen hyperemesis gravidarum

Hoe je de misselijkheid ervaart is voor iedereen anders. Maar  symptomen die je kunt afvinken zijn er natuurlijk wel. Bij hyperemesis gravidarum ben je extreem misselijk en geef je veel over, ben je moe, gevoelig voor (onverwachte) bewegingen en geuren, kun je veel eten en drinken niet verdragen, heb je gewichtsverlies door het braken en je verminderde eetlust, je urine is donker en minder dan normaal én je kunt last hebben van maagzuur en kokhalzen.  

Na de bevalling zijn de klachten voorbij, maar de kans is groot dat je er bij een volgende zwangerschap weer last van krijgt

Volgende zwangerschap weer zo misselijk?

Na de bevalling zijn de klachten gelijk over. Maar waarschijnlijk ben je dan zo vermoeid en wellicht ook afgevallen, dat je zeker nog niet gelijk de hele wereld aankan. Wanneer je bij een zwangerschap hyperemesis gravidarum hebt gehad, is de kans groot dat je het bij een volgende zwangerschap ook weer krijgt.

Voorbereiding met Stichting ZEHG

Er is inmiddels 67% kans op een herhaling. Voor vrouwen die HG hebben gehad, kan een mogelijke nieuwe HG-zwangerschap beangstigend zijn. Als je kinderwens uiteindelijk groter wordt dan de angst voor HG, is het fijn als je je goed kunt voorbereiden. Daarom heeft Stichting ZEHG een standaard HG-voorbereidingsplan opgesteld. Dit maakt zwangeren en hun partners bewust van de uitdagingen die ze mogelijk tegemoet gaan en geeft ze informatie over de mogelijke behandelmethoden. Het plan is te vinden via deze link.

Oorzaken extreme misselijkheid zwangerschap

Afgelopen jaren zijn er meerdere doorbraken geweest in onderzoeken naar HG. Het leek een lange tijd een overgevoelige reactie op het zwangerschapshormoon HCG te zijn, maar nu weten ze dat dat niet zo uitsluitend is. Dit hormoon is namelijk na 20 weken echt wel afgezwakt en toch kampen vrouwen vaak nog langer met klachten.

Op 21 maart 2018 is er een doorbraak gekomen in een groot onderzoek geleid door onderzoekers van het UCLA (Universiteit van Californië – Los Angeles). Daar is ontdekt dat het een klein stofje (GDF15) is dat in de vroege placenta tot uiting komt, een stofje dat ook bij kankerpatiënten die ernstig afvallen is gevonden. Dit stofje activeert precies het stukje in de hersenen dat leidt tot misselijkheid en braken. (Bron: Stichting ZEHG)

Je lichaam zorgt ervoor dat je baby als eerste krijgt wat het nodig heeft

misselijk en overgeven - welke gevolgen zijn er voor kind?

Gelukkig lijken de gevolgen voor het kindje in je buik heel erg mee te vallen, hoe rot jij je ook voelt en hoe weinig je misschien binnen krijgt en houdt. Je lichaam zorgt er namelijk voor dat je baby als eerste krijgt wat het nodig heeft. Van een groeiachterstand hoeft dus geen sprake te zijn.

Zorgen maken

Het is natuurlijk wel heel begrijpelijk dat je je zorgen maakt om de gezondheid van je baby. Deze extreme vorm van misselijkheid kan je hele zwangerschap goed verpesten. Hoe kun je nou nog genieten van deze 9 maanden, die door iedereen kirrend 'zo'n bijzondere tijd' wordt benoemd? Jij voelt je shit en je maakt je continu zorgen, daar is weinig romantisch en bijzonder aan. Stop je (schuld)gevoel niet weg maar praat er over.

LEES OOK: Als zwanger zijn helemaal niet zo'n feest is

met Hyperemesis gravidarum in ziekenhuis

Je kunt met hyperemesis gravidarum in het ziekenhuis worden opgenomen als je veel afvalt, uitdrogingsverschijnselen hebt of er afwijkingen in je bloed of urine worden gevonden. Je krijgt dan een infuus en soms wordt er besloten dat je de eerste 24 uur niet mag eten of drinken om je maag rust te geven. Wanneer je weer stabieler bent en fatsoenlijk wat binnen houdt, mag je vaak weer naar huis. Sommige vrouwen met HG worden tijdens hun zwangerschap meerdere keren opgenomen in het ziekenhuis.

Hyperemesis gravidarum en werken

Tja, en hoe zit het dan met je werk? Waarschijnlijk voel je daar óók nog schuldig over: dat je lange tijd niet of nauwelijks je werk kunt doen. Het is makkelijk gezegd dan gedaan, maar voel je niet schuldig als je je wéér ziek moet melden. Jouw gezondheid staat voorop. Sommige vrouwen kunnen na een tijdje toch weer voorzichtig wat werk oppakken als ze zich wat beter voelen, anderen moeten hun werkzaamheden volledig aan een collega overdragen. Een begripvolle werkgever is in deze situatie hoe dan ook wel zo fijn!  

Heb jij ervaring met HG? We zijn benieuwd naar jouw verhaal!

Bron: o.a. Stichting ZEHG

LEES OOKMisselijkheid tijdens zwangerschap, kan je er iets tegen doen?

Rosanne Buitendijk

Door

14 juni 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.