Bevalhoudingen

Bevalhoudingen

Tijdens de bevalling zijn er verschillende bevalhoudingen die je kunt aannemen. Het is de trick om juist die houding te vinden waar jij je het meest comfortabel bij voelt!

Met verschillende bevalhoudingen kun je proberen om de weeën tijdens de bevalling het beste op te vangen. Maar ook tijdens het persen kun je diverse houdingen aannemen, welke voor jou het prettigst is. Wij geven een overzicht van de verschillende bevalhoudingen. 

Bevalhoudingen tijdens weeën

Wanneer je weeën hebt gaat dit meestal wel gepaard met veel pijn. En iedereen gaat natuurlijk anders om met pijn, dus het is ook niet zo gek dat iedereen de weeën op een andere manier opvangt. Vaak weet je van tevoren niet hoe je de pijn zult ervaren, dus weet je ook niet zo goed hoe je deze het beste kunt opvangen. Daarom is het belangrijk om tijdens de weeën verschillende houdingen uit te proberen. De situatie moet het natuurlijk wel toelaten, want bij het gebruik van sommige pijnbestrijding moet je gewoon op bed blijven liggen. 

Op je knieën

Je kunt proberen om op je knieën te gaan zitten en met je bovenlichaam over een bank of een bed te hangen. Door op deze manier heen en weer te wiegen tijdens een wee kun je deze goed opvangen tot hij weer over is. Als je last krijgt van je knieën kun je het beste een kussentje neerleggen.

Andersom op een stoel

Wanneer je andersom op een stoel gaat zitten, dus met je gezicht naar de rugleuning, en met je hoofd op een kussen rust kan je partner achter je zitten en eventueel je rug masseren. Dit kan vooral fijn zijn wanneer je last hebt van rugweeën

Op een skippybal

Of gym- of yogabal, wat er maar in de buurt is. Je kunt met je heupen heen en weer draaien en heen en weer wiebelen. Het is vaak moeilijk om stil te zitten tijdens een wee, dus op deze manier kun je makkelijk en redelijk comfortabel blijven bewegen.

'Hangen'

Je kunt aan je partner hangen of desnoods aan een deur of de leuning van een stoel. Door deze verticale positie kan het zijn dat je sneller ontsluit en je dus eerder mag gaan persen.

Het is bewezen dat een verticale houding, zoals staan, zitten en lopen kan helpen sneller te ontsluiten

Op je zij liggen

Net als tijdens het slapen tijdens je zwangerschap kan een zijligging heel prettig zijn met een kussen tussen je benen. Je kunt dan moeilijker bewegen, maar voor sommige vrouwen is dit toch fijner.

Op de wc

Dit klinkt misschien een beetje raar, maar door op de wc te zitten neem je een natuurlijke houding aan die je dagelijks ook aanneemt. Ook kun je je hier wat rustiger en minder ongemakkelijk voelen.

Bevalhoudingen tijdens persen

Veel mensen denken dat vrouwen altijd liggend op hun rug hun baby eruit persen. Dit is misschien wel de meest gangbare manier, maar zeker niet de enige. Net als het opvangen van de weeën kan het voor iedere vrouw verschillen welke pershouding het fijnst is. In een geboorteplan kun je van tevoren aangeven hoe jij zou willen bevallen, zodat de verloskundige hier rekening mee kan houden. Ook hierbij is het afhankelijk van de situatie of je zelf je pershouding mag kiezen.

Hurkend

Tijdens een wee zak je door je knieën en kantel je je bekken iets naar voren. Je kunt steunen op je partner die bijvoorbeeld achter je zit. Je hoeft tijdens het persen niet heel diep te hurken. Pas wanneer het hoofdje van je baby zichtbaar is moet je zo ver mogelijk door je knieën zakken om te zorgen dat je bekkenuitgang groter wordt. Leg voor de zekerheid wel even een kussen neer om je kindje eventueel op te vangen.

Tip: Door hakken van 5 a 10cm aan te doen tijdens de hurkzit worden je kuitspieren minder opgerekt en hou je het langer vol. Wie zegt dat je niet stylish kunt bevallen?

Zittend

Je kunt ook op een baarkruk bevallen. Dit was vroeger de meest gangbare manier, en ook best logisch. Door de verticale houding helpt de zwaartekracht namelijk een handje mee en de bekkenuitgang is op deze manier groter. Een baarkruk is eigenlijk gewoon een soort stoel met een gat erin. Wanneer je hier langere tijd op zit kan het een beetje ongemakkelijk worden, dus is het beter om tussen de weeën door even te gaan staan. Zo kun je, net als bij het opvangen van de weeën, ook op de wc gaan zitten. Voordeel is dat je eventuele ontlasting die vaak meekomt tijdens het persen meteen weg kunt spoelen. Nadeel is dat je op een gegeven moment van de wc af moet, omdat de verloskundige anders niet de ruimte heeft om je kindje op te vangen. 

Liggend

Toch zijn er heel veel vrouwen die ervoor kiezen om liggend op bed te bevallen. Wanneer je bepaalde pijnbestrijding hebt gekregen of om een andere reden aan allerlei draden vastzit heb je vaak geen keus. Hoewel de zwaartekracht op deze manier niet meewerkt, kan het toch fijn zijn om liggend te bevallen. Vooral als je helemaal uitgeput bent. In het begin kun je gewoon met je voeten op het bed persen, maar op een gegeven moment moet je je benen zo ver mogelijk naar je toetrekken. Hier kan je partner of een verpleegkundige mee helpen. Op deze manier wordt je bekkenuitgang iets groter en kan het hoofdje er makkelijker door. Je kunt ook in zijligging bevallen. Je bekkenuitgang is zo groter en het persen is vaak makkelijker.

Op je knieën

Deze houding kan overal, op bed of op de grond. Het is fijn om op deze manier 'samen' met je partner te bevallen. Als hij bijvoorbeeld op bed gaat zitten en jij met je gezicht naar hem toe zit dan kun je oogcontact houden en tussen de persweeën door rust je je hoofd op zijn schoot. Ook hier helpt de zwaartekracht weer mee. 

Overige tips Weeën opvangen en persen

  • In het begin zijn de weeën meestal nog niet zo sterk. Gebruik deze tijd om nog even te relaxen of zelfs te slapen als dit nog lukt. Zoek wat afleiding door bijvoorbeeld op je gemak de spulletjes voor je baby klaar te leggen. 
  • Wanneer de weeën heftiger worden probeer je dan te focussen op je ademhaling. Tijdens een zwangerschapscursus leer je vaak hoe je ademhaling kan helpen de weeën door te komen.
  • Vertrouw op je lichaam. Als vrouw is bevallen van een kind niet meer dan natuurlijk. Vertrouw er dus op dat jouw lichaam doet en weet wat het moet doen. You can do this!
  • Wanneer je mag persen moet je goed luisteren naar de aanwijzingen van je verloskundige. Je hoeft namelijk echt niet zo hard te persen als je kunt. Dit kan eventueel inscheuren voorkomen.
  • Probeer duidelijk het einddoel voor ogen te houden. Het klinkt bijna als een sportgezegde. Maar als je jezelf eraan herinnert waar je het allemaal voor doet, een gezonde baby ter wereld brengen, dan kan het makkelijker zijn je te focussen op de weg ernaartoe!

Weet jij al hoe je wilt bevallen, of ben jij op een andere manier bevallen? Laat het weten in een reactie! 

Gabriëlle  Wuister

Door

01 maart 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.