Een jaloers kind: zo ga je ermee om!

Een jaloers kind: zo ga je ermee om!

Een jaloers kind in huis is heel normaal. Kinderen hebben namelijk snel het gevoel dat ze vergeten worden zodra een ander kindje erbij komt. Ik zet daarom alles over jaloezie op 'n rij met 5 handige tips!

Een jaloers kind komt vaak voor zodra het drukker wordt in huis. Kinderen krijgen het gevoel dat zij bijvoorbeeld 'plaatsmaken' voor de baby. Het lijkt dan net voor je oudste kind dat hij ineens minder belangrijk is. Dit gevoel uiten ze dan vaak in negatieve vormen: hallo jaloezie! 

Kinderen zijn vaak jaloers

Jaloezie is een vorm van emotie. Het is onderdeel van de emotionele ontwikkeling van het kind. Het krijgen van een zusje of broertje zorgt er vaak voor dat deze emoties heel duidelijk te zien zijn. Je hebt te maken met een jaloers kind! Het oudste kind heeft vaak het gevoel dat de baby veel meer aandacht krijgt. Hij lost dit op zijn eigen manier op #not. Vanaf dat moment is het vragen om ''negatieve'' aandacht. Zo is je lieveling ineens stout en vervelend en gebeuren er dingen die wel heel expres lijken. Als ouder zeg je natuurlijk dat dit niet oké is. Maar juist het moment dat jij er wat van zegt, voelt voor je kind als een veilig moment. Je oudste kind krijgt aandacht en zo heeft hij het gevoel dat hij toch nog "zijn plekje" heeft. Kortom: het gedraag blijft. 

Oudere kinderen en jaloezie

Jaloezie kan voorkomen op het moment dat kinderen ouder zijn. In dit soort situaties gaat het vaak over wat de één wel heeft en de ander niet. Het kan gaan om het hebben of niet hebben van speelgoed maar ook het missen van bepaalde vaardigheden. Het is belangrijk om als ouder hiervoor begrip te tonen. Probeer er samen uit te komen en betrek je andere kind(eren) erbij. Zo maak je gezamenlijk plaats voor een positieve sfeer!

Jaloezie herkennen

Kinderen kunnen snel het gevoel hebben dat de één meer aandacht dan de ander krijgt. Ze uiten dit vaak zo:

  • Onderling ruzie maken met het broertje of zusje door dit zelf uit te lokken
  • Spullen afpakken van broertje of zusje
  • Gillen, slaan, schreeuwen of huilen als de ander aan hun spullen komt 
  • Andersom juist spullen afpakken en erbij te gaan gillen, slaan, schreeuwen of huilen

Jaloers gedrag tegengaan 

Het is belangrijk om niet tegendraads te reageren op je kind. Zo is het geven van straf geen goede oplossing. Je bevestigt namelijk al snel het gevoel dat hij niet gewaardeerd wordt binnen het gezin. In dit soort gevallen kun je je die kleine beter eens lekker laten afkoelen. Probeer bewust niet te reageren op zijn gedrag (als er geen agressief gedrag van schoppen en slaan is). Kinderen beseffen zo namelijk sneller dat dit gedrag not done is. Wat kinderen willen, is begrepen worden. Op dat moment verwachten ze van jou als ouder dat je begrip toont op elk moment. Het beste kun je samen met je kinderen opzoek gaan naar een oplossing. Je maakt dan samen afspraken waar ieder zich aan moet houden. 

Een ander mogelijkheid is het aanmoedigen van de zelfstandigheid. Kinderen vergroten namelijk hun zelfvertrouwen door zelfstandig bezig te zijn. Laat ze zelf binnen een bepaalde tijd 'iets' bouwen met blokken of daag ze uit met iets dat ze nog nooit gedaan hebben.  Een kind met veel zelfvertrouwen kijkt namelijk ook minder snel om naar hetgeen wat een ander wel heeft. Om jaloezie tegen te gaan is daarom een dosis zelfvertrouwen altijd oké! 

Jaloezie belonen

Op momenten dat het dan juist goed gaat, kun je daarom ook het beste je kind belonen. Laat zien dat je trots op hem bent en echt interesse hebt voor alles wat hij allemaal al kan en doet. Zo bouw je gaandeweg ook steeds verder aan zijn zelfvertrouwen. 

Tips om met jaloezie om te gaan 

  1. Help je kind bij het uitdrukken van zijn gevoelens. Kleine kinderen vinden dit vaak lastig en reageren daarom ook vaak heel extreem als ze jaloers zijn.
  2. Benoem de gevoelens bij oudere kinderen. Probeer te praten met je kind en duidelijk uit te leggen dat hij bijvoorbeeld ook cadeautjes krijgt op zijn verjaardag. 
  3. Zoek samen naar een oplossing en beloon je kind met het goed gedrag!
  4. Verdeel je aandacht voor al je kinderen maar ga ook eens met elk apart naar buiten. Dit wordt enorm gewaardeerd door kinderen :)
  5. Wees consistent en realistisch in je afspraken. Zo kan er eentje in huis goed tekenen en de ander heel goed rekenen. Ieder z'n eigen ding maar wel dingen om trots op te zijn! Zeg ook duidelijk wat jij verwacht van je kind. Zo ben je realistisch in de verwachtingen die je mag hebben. 
Sibel Çiplak

Door

30 juni 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.