Amandelen knippen bij kinderen: de mustknows!

Amandelen knippen bij kinderen: de mustknows!

Ontstoken amandelen komen vooral veel voor bij kinderen omdat zij hun weerstand opbouwen op jonge leeftijd. Ik ging opzoek naar alle informatie die je moet weten!

Jonge kinderen kunnen snel last krijgen van de neus- en keelamandelen doordat zij extra gevoelig zijn voor ontstekingen. Meestal is dit tussen het 2e tot 7e jaar: dé periode wanneer alle kindjes hun weerstand opbouwen. Afhankelijk van de klachten en de leeftijd van het kind kan er besloten worden om de amandelen te knippen. Ik zette alles over deze operatie op een rij!

symptomen Ontstoken amandelen 

De amandelen raken ontstoken zodra er te veel ziekteverwekkers zijn, dan kunnen de amandelen het niet meer aan. Ontstoken amandelen genezen vanzelf weer, maar als je kind vaak last heeft van ontstoken amandelen kan het slim zijn om de amandelen te laten knippen. Maar hoe weet je nou of de amandelen ontstoken zijn? Je kunt dit makkelijk herkennen aan de witte laag die te zien is op de amandelen. Vraag je kindje maar eens om zijn mond goed open te doen en je zult het gelijk zien.

Verder kan je kleine ook last hebben van deze symptomen: 

  • Keelpijn
  • Moeite met slikken
  • Griepachtige verschijnselen
  • Slechte adem
  • Oorpijn
  • Terugkerende verkoudheid
  • Hoofdpijn
  • Koorts
  • Vermoeidheid

Ontstoken neus- en keelamandelen

De amandelen zijn onderdeel van het afweersysteem van je kind. Ze horen bij de lymfeklieren die infecties bestrijden en zo ziekteverwekkers tegenhouden. Het lymfeklierweefsel is op twee plaatsen verdikt en dit noemen we de neus- en keelamandelen. Alleen de keelamandelen zijn voor ons met het blote oog te zien. Het knippen van amandelen heeft verder geen directe gevolgen voor het afweersysteem.

Amandelen knippen: de operatie

Het knippen van amandelen is een dagopname. De kno-arts verwijdert operatief de amandelen. Je kind wordt volledig onder narcose gebracht met een mondkapje. Door het mondkapje ademt hij dan gemakkelijk het medicijn in voor de narcose. De operatie zelf duurt meestal ongeveer 15 tot 20 minuten. Voor het voorkomen van complicaties is het belangrijk dat je kind nuchter is voor de operatie. Dit betekent dat er 6 uur voor de opnametijd een lichte lunch van beschuitjes of crackers gegeten mag worden. Tot 2 uur voor de opnametijd kan er alleen thee, water of appelsap gedronken worden. Vanaf 2 uur voor de opname mag er verder niets meer gegeten of gedronken worden. 

Je kunt na de operatie dezelfde dag nog naar huis met je kind. Het wordt aangeraden om het volgende mee te nemen naar het ziekenhuis:

  • Pyjama
  • Sloffen
  • Extra ondergoed en sokken
  • Knuffel of lievelingsspeelgoed
  • Eventuele medicijnen die je kind gebruikt
  • Eventuele eigen fles of tuitbeker
  • Eventuele fopspeen als je kind hier nog aan gehecht is
  • Papieren zakdoekjes
  • Emmer en een handdoek voor de terugreis (voor het overgeven)

Na de operatie begint het herstellen. De eerste paar uurtjes na de operatie wordt je kind onder controle gehouden. Als er verder geen extreme complicaties zijn, is een overnachting in het ziekenhuis overbodig. 

Problemen die ontstaan na het verwijderen van de amandelen

Het verwijderen van de amandelen zorgt bij een aantal kinderen voor bijwerkingen, deze kunnen zijn:

  • Misselijkheid en braken, de narcose die de kinderen toegediend krijgen zorgt hiervoor. Het slikken van bloed dat in de maag is terechtgekomen kan zorgen voor het braken van bloed. 
  • Koorts, dit duurt vaak een paar dagen na de operatie
  • Andere stem, dit komt voor als de amandelen erg groot waren. In dit soort gevallen is de stem dan wat hoger geworden, maar dit is tijdelijk!

De volgende bijwerkingen zijn zeldzaam, maar kunnen wel voorkomen bij het knippen van de amandelen:

  • Hevige nabloeding, in dit geval wordt het kind weer opgenomen in het ziekenhuis. 
  • Verandering van de smaak, sommige kinderen kunnen minder goed proeven door een smaakverandering. Dit komt vanzelf weer goed over een tijdje. 

Eten en drinken na de operatie 

Op de uitslaapkamer kun je wachten tot je kind wakker wordt van de narcose. De meeste kinderen worden huilend wakker omdat ze de pijn al direct voelen. Je kunt daarom het beste direct beginnen met pijnstillers en je kind vooral heel veel te laten drinken. Na de operatie heeft je kindje nog wel een paar dagen pijn. Daarom is eten en drinken lastig. Maar veel drinken is erg belangrijk. Probeer dit daarom ook aan te sporen door veel complimentjes te geven als het lukt om te drinken. En natuurlijk zijn waterijsjes ook erg fijn: het werkt verkoelend en je kind krijgt toch wat vocht binnen.

Huisartsen raden aan om je kind paracetamol te geven wanneer je kind nog erg veel last heeft van pijn. Let wel op de toegestane dosis voor de leeftijd van jouw kind! 

thuis herstellen van amandelen knippen

Als de operatie achter de rug is, heb je een ziek kind in huis. Het is bij thuiskomst heel belangrijk dat je kind de eerste dagen niet kou vat. De impact van de operatie verschilt per kind, maar de eerste paar dagen moeten de wonden nog herstellen. Daarom heeft je kindje in het begin nog het meeste last. Na maximaal 5 dagen zal de meeste pijn verminderd zijn en binnen 14 dagen gaat het eten en drinken weer geheel pijnloos. Meestal kunnen kinderen daarom na een week weer naar school, wel moet er opgepast worden met infecties. Laat je kind daarom niet te vroeg naar school of de opvang gaan. Met zwemmen kun je beter nog zeker drie weken wachten omdat chloorwater het slijmvlies te veel irriteert. 

Omdat je kindje even heel zielig is, kan het fijn zijn om wat extra vrij te nemen. Of je kunt vragen of opa en oma een dagje liefdevol komen verzorgen Je kind zal het vast heel fijn vinden om even alle aandacht te krijgen! Als het al iets beter gaat kun je leuke spelletjes spelen of bijvoorbeeld een film-marathon houden. Een cadeautje omdat je kind zich zo knap door de operatie heen heeft geslagen is natuurlijk ook best verdiend!  

Nooit meer last van amandelen als ze geknipt zijn?

Nadat de amandelen geknipt zijn, is een controleafspraak meestal niet meer nodig. Het kan wel zo zijn dat je kind later nog last krijgt van klachten. Als je kind binnen een jaar nog last heeft kun je direct contact opnemen met de kno-arts. Maar is het langer dan een jaar na de operatie dan is een verwijzing van de huisarts nodig. Als de amandelen geknipt zijn, is het nog steeds mogelijk om keelontsteking te krijgen. Ook kunnen de neusamandelen later weer aangroeien, dan is het mogelijk om de neusamandelen nogmaals te laten verwijderen.  

 

Sibel Çiplak

Door

06 juli 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.