Overzicht: dit zijn veel voorkomende kinderziektes

Overzicht: dit zijn veel voorkomende kinderziektes

De vijfde ziekte, de zesde ziekte, pseudokroep... waarschijnlijk had je er nooit van gehoord voor je kinderen kreeg. Handig overzicht met alles wat je moet weten over veel voorkomende kinderziektes.

Je kunt je helemaal wezenloos schrikken: ineens zit je kindje onder de vreemde vlekken en komt de koorts als een malle opzetten. Wat is er aan de hand?! Er zijn veel redelijk onschuldige kinderziektes die jonge kinderen kunnen oplopen. Dit is wat je moet weten over de meest voorkomende kinderziektes!

De vijfde ziekte

De vijfde ziekte is een besmettelijke vlekjesziekte (die heel veel lijkt op de zesde ziekte!). De vijfde ziekte komt vaak voor bij kinderen van 4 tot 10 jaar, maar ook je baby, dreumes en peuter kunnen de vijfde ziekte oplopen. De ziekte wordt veroorzaakt door een virus.

Symptomen van de vijfde ziekte:

  • kleine rode vlekjes in het gezicht
  • vuurrode wangen
  • koorts (hoeft niet altijd)
  • vlekjes verspreiden zich over het lichaam
  • jeuk

Er is geen middel dat helpt om de klachten te verlichten of de ziekte te laten verdwijnen. De vijfde ziekte geneest vanzelf na ongeveer een week. Omdat de ziekte al besmettelijk is vóór het zich openbaart, kunnen kinderen met de vijfde ziekte meestal gewoon naar school of het kinderdagverblijf. Meestal zit er 1 tot 3 weken tussen het moment van besmetting en ziek worden.

De zesde ziekte

De zesde ziekte lijkt qua symptomen veel op de vijfde ziekte. Alleen in het ziekenhuis kan definitief worden vastgesteld of je kindje de vijfde of de zesde ziekte heeft. Maar omdat het een ongevaarlijke ziekte is die vanzelf geneest, wordt dat eigenlijk nooit gedaan. De zesde ziekte komt vaker voor bij baby's en peuters.

Symptomen van de zesde ziekte:

  • plotseling hoge koorts
  • opgezette klieren in nek en achter de oren (hoeft niet altijd)
  • lichtrode vlekjes in het gezicht en de nek
  • vlekjes verspreiden zich

Ook voor de zesde ziekte bestaat geen geneesmiddel. Wanneer je kindje koorts heeft, is het belangrijk dat hij de warmte kwijt kan en goed drinkt. Als de koorts is gezakt en je kindje voelt zich goed, mag je kindje gewoon naar het kinderdagverblijf. Het is nog onduidelijk hoe lang de besmettingsperiode van de zesde ziekte is.

Krentenbaard

Krentenbaard is een ontzettend besmettelijke ontsteking, veroorzaakt door een bacterie. Het komt vaak voor bij jonge kinderen. De ontsteking begint vaak op een plek waar al een wondje zit.

Symptomen krentenbaard:

  • rode vlekken en bultjes rond mond en neus
  • de bultjes worden blaasjes met vocht
  • gele korstjes
  • de blaasjes en korstjes kunnen snel groter worden
  • jeuk en de plekjes kunnen pijnlijk zijn

Het vocht dat in de blaasjes zit is erg besmettelijk. Wanneer je dit op je handen krijgt kun je heel makkelijk andere plekken besmetten. Het is dus erg belangrijk dat je kindje er zoveel mogelijk vanaf blijft, wat ontzettend lastig kan zijn. Een goede hygiëne is deze periode daarom extra belangrijk. Vaak handen wassen en de plekjes zoveel mogelijk bedekken met kleding is het beste. De huisarts kan daarnaast een zalf of tabletten voorschrijven waarmee krentenbaard goed te behandelen is. 

Pseudokroep

Pseudokroep, ook wel vaak afgekort tot kroep, is een virusinfectie aan de luchtwegen. Het is meestal een vrij onschuldige aandoening, maar een aanval kan je toch flink de stuipen op het lijf jagen. Je kindje kan namelijk flink benauwd zijn en soort gierend geluid maken tijdens het ademen, zoals een zeehondje. Het komt het meest voor bij kinderen van 0 tot 6 jaar.

Symptomen pseudokroep

  • kind is verkouden
  • benauwd
  • gierend geluid bij inademen
  • luide blafhoest
  • geen of weinig verhoging

Het beste is om zelf rustig te blijven en je kindje te kalmeren. Paniek kan de benauwdheid namelijk verergeren. Laat je kindje wat drinken en ga eventueel in bad. Een bad of stoom van de douche verlicht bij sommige kindjes de hoestprikkel, maar het is geen wetenschappelijk bewezen remedie. Vertrouw je het niet omdat je kindje wel erg benauwd is of misschien wat suffig is, bel dan altijd de huisarts of huisartsenpost. Een aanval van pseudokroep kan je best even laten schrikken dus het is echt niet overdreven om daarvoor de dokter te bellen! 

Roodvonk

Roodvonk is een combinatie van koorts en rode uitslag op het lijf. Het komt het meest voor bij kinderen tussen de 3 en 8 jaar. Roodvonk is besmettelijk.

Symptomen roodvonk

  • Koorts, keelpijn, pijnlijke klieren in de nek
  • 'Frambozentong', de tong wordt eerst wit en daarna rood, dik en bobbelig
  • Rode uitslag, eerst op de borst en later ook op andere plekken op het lichaam

Roodvonk gaat vanzelf over. Je kind kan er wel flink ziek van zijn, daarom kun je altijd de huisarts inschakelen. Er is geen medicijn tegen roodvonk. Ook antibiotica helpen niet om er sneller vanaf te zijn. Het belangrijkste is om je kind goed te laten drinken en rusten. Eventueel kun je een paracetamol geven om de (keel)pijn te verlichten. 

Koortsstuip

Jonge kinderen kunnen helaas weleens in een koortsstuip belanden, wat behoorlijk eng kan zijn om mee te maken. Je kindje verstijft dan namelijk helemaal en gaat schokken. Je kindje kan zelfs even stoppen met ademen. Je zult dan ook zeker niet de eerste zijn die 1-1-2 belt wanneer dit gebeurt. Een koortsstuip is meestal het begin van koorts. Een kind dat al hoge koorts heeft, krijgt zelden een koortsstuip. 

Doen bij een koortsstuip:

  • Leg je kindje op de zij en maak de mond leeg
  • Zorg dat je kindje niet kan vallen of zich ergens aan kan bezeren
  • Bel de huisarts of desnoods 1-1-2
  • Eventueel kun je je kindje koelen met een nat washandje

Gelukkig kan een koortsstuip meestal weinig kwaad en gaat het na ongeveer een kwartier vanzelf over. Maar dit neemt niet weg dat het voelt als het langste kwartier van je leven en voel jij je erg machteloos. Na een koortsstuip is een kindje vaak nog erg suf. Het komt helaas vaak voor bij jonge kindjes, vaak al vanaf 6 maanden tot 6 jaar. 

Waterpokken

Misschien wel de meest bekende kinderziekte: de waterpokken. De waterpokken is een besmettelijk virus dat voor jeukende vlekjes, blaasjes en korstjes zorgt. We schreven er al eens een uitgebreid artikel over, lees hier alles wat je moet weten over de waterpokken.

Kinderziektes vaccinatie

En dan zijn er nog veel kinderziektes waar je je kindje tegen inent, zoals mazelen, kinkhoest en rode hond. Weten tegen welke ziektes je kindje ook al weer wanneer wordt ingeënt? Check dan dit handige vaccinatie overzicht!

Bronnen: RIVM, thuisarts.

Ook interessant

Eerste hulp bij een baby met koorts 

Rosanne Buitendijk

Door

20 juni 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.