Zwangerschapsverlof - alles wat je moet weten

Zwangerschapsverlof - alles wat je moet weten

Zwangerschapsverlof is voor werkende, zwangere vrouwen hét moment om even tijd te nemen voor zichzelf. Dit is alles wat je erover moet weten!

Zwangerschapsverlof geeft elke werkende (aanstaande) moeder de kans om even heerlijk tot rust te komen en zich voor te bereiden op de bevalling. Je kunt ernaar uitkijken of er tegenop zien, maar het is hoe dan ook fijn om die tijd even voor jezelf te nemen.

zwangerschapsverlof en bevallingsverlof

Elke vrouw die werkt en in verwachting is heeft recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof. De gedachte hierachter is dat je even kan rusten voor de baby komt. En dat je na de bevalling kunt bijkomen en bonden met je baby. Dat rusten voor de baby komt lukt natuurlijk niet altijd, maar je hoeft ook niet wekenlang op de bank te liggen. Er zijn misschien nog talloze dingen die je moet regelen voor de bevalling, en daar heb je nu de kans voor. Het mooie is dat je tussendoor de mogelijkheid hebt even een dutje te doen wanneer je te moe wordt. Wanneer je kleine er is staat je leven even op zijn kop en dan heb je echt wel een paar weken nodig om hieraan te wennen. En niet heel erg onbelangrijk, je moet fysiek en mentaal ook behoorlijk bijkomen na je bevalling.

Lees ook: Ontzwangeren na de bevalling - Hoe herstel je na de geboorte?

Wanneer en hoelang zwangerschapsverlof

Je hebt in totaal recht op 16 weken verlof. Zwangerschapsverlof kun je 4 tot 6 weken voor je uitgerekende datum opnemen. Wanneer je bent bevallen gaat je bevallingsverlof in. Dit duurt dan 10 tot 12 weken, afhankelijk van wanneer je zwangerschapsverlof is begonnen. Je hebt altijd recht op 16 weken verlof, dus wanneer je bijvoorbeeld een week eerder dan je uitgerekende datum bevalt wordt je zwangerschapsverlof met een week ingekort, maar je mag dan een week langer bevallingsverlof opnemen. Wanneer je 6 weken voor je uitgerekende datum met zwangerschapsverlof gaat, en je bevalt pas een week na je due date dan heb je nog steeds recht op 10 weken bevallingsverlof. Dit betekent 17 weken verlof totaal, dus een weekje extra. Yay!

4 of 6 weken zwangerschapsverlof?

Maar hoe bepaal je nu wanneer je met zwangerschapsverlof gaat? Dit kan afhangen van hoe je je voelt. Zijn de laatste loodjes echt zwaar voor je, dan kan je verlof misschien niet vroeg genoeg beginnen. Maar als je korter zwangerschapsverlof neemt dan is je bevallingsverlof weer langer, waardoor je langer heerlijk van je baby kunt genieten. is je zwangerschaps- en bevallingsverlof voorbij en moet je weer aan het werk, maar vond je het veel te kort, dan kun je ook nog ouderschapsverlof opnemen!

Wat moet je regelen voor zwangerschapsverlof

In principe hoef je je zwangerschapsverlof niet aan te vragen bij je werkgever, maar je moet het wel minstens 3 weken van tevoren melden. Ook wanneer je bevallen bent moet jij of je partner dit binnen 2 dagen melden. Als het goed is kan je werkgever allang zien dat je zwanger bent, maar toch moet je een zwangerschapsverklaring kunnen laten zien. Deze krijg je meestal van je arts of verloskundige. Ben je zelfstandige, dan moet je zelf het verlof aanvragen bij het UWV. Dit moet je minimaal 2 weken voor je verlof regelen, en ook weer binnen 2 dagen na je bevalling melden.

Zwangerschapsuitkering

Tijdens je verlof wordt je gelukkig wel gewoon uitbetaald. Dit krijg je in de vorm van de WAZO-uitkering, die jij of je werkgever aanvraagt bij het UWV. Check wel even van tevoren of je werknemer dit voor je aanvraagt, of dat je dit zelf moet doen. Deze uitkering is net zo hoog als je (laatste) salaris, met een maximum van €203,85 bruto per dag. 

Zwangerschapsverlof man

Ook je partner heeft recht op verlof. Dit heet echter het calamiteiten- en kraamverlof. Het calamiteitenverlof is meestal 1 a 2 dagen, en geldt voor tijdens de bevalling. Je partner mag zelf beslissen wanneer hij kraamverlof opneemt. Dit zijn sinds 2019 5 dagen dagen en moeten worden opgenomen binnen 4 weken na de bevalling. Sommige werkgevers zijn bereid om langer verlof te geven aan je partner, maar dit moet je wel even checken. Ook dit verlof wordt 100% doorbetaald.

In 2020 komt er een regeling voor vaders/partners bij: het aanvullend partnerverlof. Vaders kunnen dan tot vijf weken (betaald) opnemen na de geboorte van hun kind. Lees er alles over in ons artikel over het aanvullend partnerverlof!

 

Wat doen tijdens je zwangerschapsverlof

Zoals we al eerder aangaven hoef je echt niet op de bank gaan liggen aftellen tot de bevalling tijdens je verlof. Deze tijd kun je goed gebruiken om praktische zaken te regelen voor de bevalling, zoals babykleertjes wassen, de babykamer decoreren en alvast nadenken over leuke teksten voor op de geboortekaartjes. Ook is dit hét moment om nog even te genieten voor de baby er is. Ga lekker lunchen met je vriendinnen, plan een high tea en ga nog even een keer goed shoppen of naar de kapper. Houd er echter wel rekening mee dat je baby niet altijd blijft zitten tot je uitgerekende datum. Plan je agenda dus niet té vol tot aan je due date!

Heb jij alles al geregeld voor je zwangerschapsverlof? Laat het weten in een reactie!

Gabriëlle  Wuister

Door

31 januari 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.