Fotocredits: Rosella Fennis
Een babyfoon is een must-have voor de meeste ouders (to be), maar welke is de beste? Ik zet voor jou op een rij wat je opties zijn en waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een babyfoon!
Een babyfoon kopen staat bij de meeste ouders-to-be op hun to do-lijstje. Met een babyfoon kun je immers op afstand je baby in de gaten houden. Maar er zijn tegenwoordig zo veel verschillende soorten babyfoons verkrijgbaar, dat je wellicht door de bomen het bos niet meer ziet. Ik help je op weg met het kopen van een babyfoon!
Een babyfoon is een belangrijk onderdeel van de baby-uitzetlijst. Een babyfoon is handig, omdat je daarmee je baby op afstand in de gaten kunt houden. Zo kun je bijvoorbeeld horen en/of zien of je kindje slaapt, draait, huilt, jengelt of brabbelgeluidjes maakt in zijn slaap. Een babyfoon geeft veel ouders een veilig gevoel als ze niet met hun kindje in dezelfde kamer zijn.
Er zijn alleen veel soorten babyfoons te koop. Voor welke moeten jullie nu gaan, wat is nu de beste? Een analoge babyfoon of een babyfoon met camera? Eentje die je via je smartphone bedient of die zonder internet werkt? Het ligt er helemaal aan hoe jullie de babyfoon gaan gebruiken. Ik zet de verschillende soorten babyfoons mét voor- en nadelen op een rijtje!
Allereerst heb je een babyfoon zonder camera, ook wel een analoge babyfoon genoemd. Dit zijn babyfoons die alleen geluid produceren en soms extra functies hebben zoals het afspelen van liedjes of het kunnen praten tegen je baby. Deze babyfoons hebben een baby-unit die je in de babykamer zet en een ouder-unit die je als ouders bij je houdt.
Voordelen:
Nadelen:
Een DECT-babyfoon (digitale babyfoon) is de meest voorkomende babyfoon zonder camera. Ze hebben een helder geluid en een groot bereik. Vaak kun je met deze babyfoons niet bij de buren gaan zitten terwijl je baby slaapt, maar in de tuin terwijl ze in hun babykamertje liggen heb je prima bereik!
Voordelen:
Nadelen:
Wil je toch liever je kindje in de gaten houden met geluid én beeld? Dan is een babyfoon met camera een betere keuze voor jou! Met deze camera kun je gedurende de dag en ‘s avonds zien wat er in de babykamer gebeurt. Door de digitale communicatie heb je minder last van storingen en kun je dus te allen tijde je baby goed zien. Daarnaast kun je aan deze babyfoons vaak meerdere camera’s koppelen, voor als je meerdere kindjes in de gaten moet houden.
Voordelen:
Nadelen:
LEES OOK: Babyfoon met camera: alle opties met voor- en nadelen
Naast een babyfoon met twee units voor de babykamer en de ouders, zijn er ook babyfoons met een app, waarbij je een camera op de babykamer zet en je je kindje vervolgens kunt zien via je mobiel of tablet. Via een zogeheten livestream kun je dan je baby in de gaten houden met een speciale app. Het fijne hieraan is dat je je baby te allen tijde in de gaten kunt houden, dus eventueel ook op je werk. Het grote nadeel van deze babyfoon is dat de app niet werkt als je geen of een slechte internetverbinding hebt.
Voordelen:
Nadelen:
Heb je meerdere kleine kids of komt de volgende baby er al snel aan? Dan kan het handig zijn om je babyfoon uit te breiden en er twee aan elkaar te koppelen. Dit kan alleen als de uitbreiding hetzelfde communiceert met de ouder-unit als je oude babyfoon.
De meeste digitale babyfoons, zoals DECT-babyfoons en babyfoons met camera, zijn uitbreidbaar en te koppelen met elkaar. Het is even uitzoeken hoe het precies werkt voor jouw babyfoon. Meestal kun je dan met de ouder-unit schakelen tussen de babyfoons die bij jouw kids op de kamer staan of je hebt een ouder-unit met split screen waar je beide kamertjes tegelijk kunt zien.
Waar moet je nou precies op letten bij het kopen van een babyfoon? Het makkelijkst is om een lijstje voor jezelf te maken met welke functies jouw babyfoon moet hebben. Wat is er nu echt belangrijk? Wil ik mijn baby kunnen zien, wil ik terug kunnen praten, moet het een temperatuurmeter hebben, wil ik ook op andere locaties mijn baby kunnen horen, etc. Dit maakt de zoektocht al een stuk duidelijker. Daarnaast moet je ook nog op de volgende dingen letten:
De kosten van een babyfoon lopen heel erg uiteen. Zoals ik hierboven al schreef, zijn er hele simpele audio-babyfoons tot super high-tech camera-babyfoons met heel veel functies. Goede audio-babyfoons zijn vaak al te krijgen voor zo’n 30 tot 70 euro, terwijl een goede babyfoon met camera al snel tussen de 90 en 150 euro kost. Maak dus een lijstje van wat je nodig hebt, bepaal je budget en kijk dan welke babyfoons daarbij passen.
Het is lastig antwoord geven op de vraag wat nu de beste babyfoon is, omdat alle ouders andere eisen stellen aan hun babyfoon. Wat voor jou een hele goede aankoop is, hoeft bij je buurvrouw natuurlijk niet perse ook in de smaak te vallen. Een babyfoon is ‘de beste’ als de prijs-kwaliteitverhouding dik in orde is.
De Consumentenbond doet regelmatig onderzoek naar wat nu de beste producten zijn en dus worden er ook regelmatig babyfoons getest. Dit zijn volgens de Consumentenbond momenteel de beste babyfoons:
Nog steeds inspiratie nodig voor het kopen van een babyfoon? Wij helpen je een handje:
Bron: Consumentenbond
Andere artikelen in deze categorie