Fotocredits: K&J Diaries
Zwanger en sauna? Het kan heerlijk ontspannend zijn, maar mag het wel als je zwanger bent? Lees hier waar je op moet letten!
Als je zwanger bent vraag je je een hoop dingen af. Wat mag ik wel en niet eten, welke sporten kan ik nog doen en welke zwangerschapskwaaltjes kan ik krijgen? Een veelgehoorde vraag op diverse fora is ook of je naar de sauna mag wanneer je zwanger bent. Het antwoord: ja en nee. Wij vertellen je wanneer je wel en wanneer je beter niet kunt gaan.
Als je nog nooit eerder naar een sauna bent geweest, is het af te raden daar ineens mee te beginnen als je zwanger bent. Dit geldt ook voor stoom- en heetwaterbaden. Je lichaam kan die grote temperatuurverschillen niet aan en wordt dan onnodig belast. Als je voor je zwangerschap al regelmatig de sauna bezoekt, is er geen reden om daar direct mee op te houden. Je moet alleen wel met onderstaande dingen rekening houden.
De infraroodsauna moet je wel even mijden tijdens je zwangerschap, of je nu een regelmatige bezoeker bent of niet. Deze heeft namelijk een dieptewerking waardoor je lichaam meer naar binnen toe opwarmt. Dit is niet goed voor je kindje.
De eerste veertien weken moet je de sauna ook sowieso mijden. In de sauna kan je lichaamstemperatuur namelijk 1 tot enkele graden stijgen. Dit temperatuurverschil vergroot de kans op een aangeboren afwijking bij je baby. Ook kan een groot temperatuurverschil leiden tot een miskraam. Er zijn tot nu toe geen bewijzen voor gevonden bij mensen (er is getest op dieren), maar artsen adviseren de sauna in deze periode te vermijden. Niet doen dus!
Ook in de laatste weken van je zwangerschap kan je beter niet naar de sauna gaan. In de laatste vier tot zes weken kan je namelijk al een beetje ontsluiting hebben van de baarmoeder. Neem je een dompel-, kruiden- of bubbelbad dan is er een verhoogde kans op infecties. Zwemmen kun je wel gewoon blijven doen.
Na die eerste veertien weken kun je naar de sauna als je voor je zwangerschap al een regelmatige bezoeker was. Je moet alleen niet te lang binnen blijven en ook niet in het heetste gedeelte van de sauna gaan zitten. Blijf op de laagste banken en blijf niet langer dan 10 minuten zweten, dan stijgt je lichaamstemperatuur niet meer dan 1 graad.
Belangrijk! Luister naar je lichaam in de sauna.
Een advies dat voor de hele periode in je zwangerschap opgaat. Luister naar je eigen lichaam, ook als je naar de sauna gaat. Zit je nog geen 10 minuten in de sauna maar word je al duizelig of kortademig? Ga er dan direct uit en blijf niet wachten tot je 10 minuten om zijn. Het is ook verstandig om altijd iemand bij je te hebben als je de sauna bezoekt. Voel je je hart sneller kloppen? Dit is wel normaal, omdat jouw hart en dat van de baby ook sneller kloppen tijdens het sporten en bewegen tijdens de zwangerschap. Als je je niet prettig voelt moet je natuurlijk wel zo snel mogelijk de sauna uit.
Vergeet ook niet dat je tijdens een saunabezoek veel vocht verliest. Probeer na een bezoek aan de sauna daarom goed in de gaten te houden of je honger krijgt. Dit kan een indicatie zijn dat je eigenlijk dorst hebt (je lichaam heeft dat alleen niet door). Genoeg drinken voor en na het saunabezoek voorkomt uitdroging. Spring ook niet direct na de sauna of een van de hete baden in een ijskoud dompelbad. Dit is voor zwangere vrouwen echt een te grote overgang. Wil je graag afkoelen dan kun je beter een afkoelslang gebruiken.
Voordelen? Zijn die er überhaupt nog? Ja, dat wel. Een saunabezoek is goed voor je bloedsomloop. Vergeet ook niet dat je daar even heerlijk kunt ontspannen!
Ook hier geldt weer: bij twijfel bespreken met je arts. Die weet bijvoorbeeld je bloeddruk en andere zwangerschapsverschijnselen en kan op basis daarvan adviseren of je wel of niet naar de sauna kan gaan.
Ben jij van plan binnenkort een dagje sauna te pakken? Laat het weten in een reactie!
Andere artikelen in deze categorie