Alcohol in het begin van de zwangerschap gedronken

Alcohol in het begin van de zwangerschap gedronken

Als je alcohol hebt gedronken in het begin van je zwangerschap, dan kun je je hier best druk om maken. Want wat zijn de gevolgen?

Alcohol gedronken in het begin van je zwangerschap. En nu? Want je weet dat dit niet best is en je hebt al aardig wat horrorverhalen gehoord hier en daar. Wij leggen even uit wat dit precies betekent voor jou en de kleine.

Alcohol gedronken in de eerste weken

Oh oh! Je staat met een positieve zwangerschapstest in je handen. (Yay?!) Je zou hartstikke blij moeten zijn, maar je kunt alleen maar denken aan die paar wijntjes (zeg maar flessen) die je pas nog onwetende achterover hebt geslagen. Iedereen weet dat alle troep die jij in je lichaam krijgt ook bij je kindje komt, ook al heb je in de eerste weken nog geen bloedband met je baby.

Het blijft een discutabel onderwerp: alcohol in de eerste weken van je zwangerschap. Is het wel of niet schadelijk? Veel verloskundigen zeggen: 'Helemaal niet erg hoor!' Maar wat veel mensen niet weten, is dat alcohol zich over het lichaamsvocht van de moeder verdeelt en zo alsnog bij je kindje terechtkomt. Als jij drinkt, drinkt je kindje dus altijd mee! Wat nu?

Ten eerste: maak je niet direct grote zorgen! Want stress is ook niet goed voor je kindje. Ben je bang dat je zo veel gedronken hebt dat dit wel schadelijk móet zijn voor je baby? Maak dan een afspraak met je huisarts. Die kan jou precies vertellen of je zorgen terecht zijn of dat het allemaal wel meevalt.

Ten tweede (nogal logisch!): zorg dat je de rest van je zwangerschap geen alcohol meer aanraakt. Dit is gewoon verreweg het beste, en er zijn genoeg lekkere recepten voor alcoholvrije cocktails!

Alcohol tijdens zwangerschap - gevolgen kind

Waarom alcohol niet goed is voor je ongeboren kind, vertellen we hieronder. Niet om je bang te maken, maar dan weet je waarom je toch echt even die Gin Tonic moeten laten staan.

Er zijn een aantal mogelijke gevolgen van het drinken van alcohol (ook vroeg in de zwangerschap). In grote lijnen komen die hierop neer:

1. Je kunt een miskraam krijgen. In de eerste weken is de kans op een miskraam het grootst. Dit kan dus door het alcoholgebruik komen, maar ook door tal van andere dingen. De kans is groot dat je niet eens zult weten wat de miskraam precies heeft veroorzaakt.

2. Na de geboorte kan blijken dat je kindje is beschadigd door het alcoholgebruik.

3. Je bevalt gewoon van een gezond kindje.

Natuurlijk zijn dit slechts mogelijkheden en wil je heel graag uitgaan van de derde. Gelukkig is de kans dat je kindje niks mankeert het grootst. Maar wanneer je kindje niet gezond blijkt, zul je je altijd afvragen wat de oorzaak was. Of je kindje beschadigd is door het alcoholgebruik, kan pas met zekerheid worden vastgesteld na de geboorte.

Tijdens je zwangerschap kan alcoholgebruik al nadelige gevolgen hebben, namelijk vroeggeboorte. De gevolgen voor je kindje na de bevalling zijn wat uitgebreider. Hieronder een aantal dingen waar je aan zou kunnen denken.

Een huilbaby

Iedereen kan in principe een huilbaby krijgen en dit kan verschillende oorzaken hebben. Maar door het gebruik van alcohol heb je hier wel een verhoogde kans op. Bij een huilbaby krijg je te maken met (overmatig) veel huilen, vaak zonder directe reden. Je baby is dan niet makkelijk te kalmeren wanneer hij moet huilen. Hij raakt snel overprikkeld en schrikt snel. Door een slaapstoornis bij je baby zul je ook 's nachts weinig rust hebben.

LEES OOK: Je baby laten stoppen met huilen? Praktische tips

(Motorische) ontwikkelingsachterstand

Als je kindje een ontwikkelingsachterstand heeft, dan haalt hij de normale mijlpalen niet op de gebruikelijke leeftijd. Dan kun je denken aan het grijpen, omrollen, zitten en lopen. Maar ook spraak, sociale vaardigheden en het leervermogen van je kind kan een achterstand hebben. Ieder kind ontwikkelt zich natuurlijk op zijn eigen tempo, maar er zijn wel bepaalde richtlijnen. Bij een achterstand ligt je kindje zwaar onder deze richtlijnen.

Het FAS-syndroom

Hoewel dit eerder voorkomt bij zware alcoholgebruikers, kan dit ook ontstaan bij een kleiner alcoholgebruik. Het FAS-syndroom, oftewel Foetale AlcoholSyndroom, is een ernstig gevolg van het gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap. Een FAS-baby kan een laag geboortegewicht hebben, een groeiachterstand qua lengte en gewicht (dat niet meer ingehaald wordt), gezichtsafwijkingen, zoals smalle ogen en neusvleugels. Verder kan je kindje beschadigingen oplopen aan zijn centrale zenuwstelsel, nieren, hart en hersenen.

Neurologische beschadigingen

Een beschadiging aan de hersenen van je kindje kan van alles betekenen. Zo kan je kindje een lager IQ hebben, hyperactief zijn, een slecht geheugen en een leerstoornis hebben. Ook kan je kindje een verstandelijke handicap eraan overhouden of autistisch gedrag vertonen. De neurologische beschadigingen kunnen dus van licht tot zwaar variëren.

Sociale problemen op latere leeftijd

Ook kunnen er pas op latere leeftijd problemen ontstaan door alcoholgebruik tijdens je zwangerschap. Je kindje kan een verhoogd risico hebben op alcoholisme en psychische problemen.

Alcohol en zwanger worden

Naast het feit dat het drinken van alcohol tijdens je zwangerschap wordt afgeraden, is het ook niet handig om alcohol te drinken als je zwanger probeert te raken. Alcohol verhoogt namelijk de kans op het beschadigen van de eicel en het sperma. Door je alcoholinname te beperken, maar er bij voorkeur helemaal mee te stoppen, verminder je de kans op beschadiging van de eicel.

Hiernaast kan alcohol je hormoonbalans verstoren. En een verstoorde hormoonbalans kan weer zorgen voor verminderde vruchtbaarheid.

Kortom, alcohol drinken tijdens (en voor) je zwangerschap is nooit goed. Er zitten veel risico’s aan, maar je kunt ook gewoon een gezonde baby krijgen. Hoewel je zelfs bij een paar glazen alcohol in het begin van je zwangerschap al kans hebt op bovengenoemde risico’s, is de kans meestal groter dat er niets aan de hand is.

Zolang je maar niet structureel alcohol blijft ‘misbruiken’ tijdens je zwangerschap, kun je maar beter van het beste uitgaan. Zoals we al eerder aangaven, stressen tijdens je zwangerschap is ook niet goed!

Heb jij alcohol gedronken tijdens je zwangerschap en was je hier ook ongerust door? Laat in een reactie weten hoe jij hier mee om ging!

LEES OOKBloedverlies tijdens je zwangerschap: wat kan het zijn?

Gabriëlle  Wuister

Door

16 november 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.