Fotocredits: MiniMe.nl
Als je plotseling bloed verliest terwijl je zwanger bent kan dit best even schrikken zijn. Het hoeft niet perse ernstig te zijn. Maar wat kan het dan wel zijn?
Je moet er niet aan denken: je bent helemaal happy met je zwangerschap en dan ontdek je opeens wat bloed in je ondergoed. Je ergste nachtmerrie is natuurlijk een miskraam en dit zal dan ook direct door je hoofd flitsen. Toch hoeft dit helemaal niet het geval te zijn, er zijn namelijk nog tal van andere oorzaken voor (licht) bloedverlies tijdens je zwangerschap.
Veel vrouwen krijgen te maken met vaginaal bloedverlies tijdens de zwangerschap. Tussen de 20% en 40% van deze gevallen is in het eerste trimester. Het kan een voorteken zijn van een miskraam, maar er zijn ook nog genoeg oorzaken hiervoor te noemen die minder ernstig zijn.
Helaas betekent bloedverlies in het eerste trimester in de helft van de gevallen wel een miskraam. Dit is vaak een van de eerste tekenen ervan, samen met (hevige) buikpijn. Het bloed is dan helderrood van kleur en wordt snel erger en meer. Je verliest naast bloed dan ook vaak bloedstolsels en stukjes baarmoederslijmvliesweefsel. De pijn in je buik kan dan uitstralen naar je rug en bovenbenen. Had je al veel duidelijke zwangerschapssymptomen, dan kunnen deze binnen een week sterk gaan afnemen of verdwijnen. Neem bij twijfel over een miskraam contact op met je huisarts of verloskundige. Deze kan een miskraam bevestigen of uitsluiten.
Tijdens de innesteling kan een klein bloedvaatje geraakt worden. In ongeveer 20% van de zwangerschappen komt een innestelingsbloeding voor. Het bloedverlies is dan minimaal en kan helderrood, lichtroze of bruinig van kleur zijn. Meestal wordt dit verward met een menstruatie, omdat dit vaak gebeurt voor je überhaupt weet dat je zwanger bent. Probeer je zwanger te raken, dan kan dit bloedverlies dus ook een eerste teken zijn dat je zwanger bent!
Omdat je baarmoederwand en baarmoedermond tijdens de zwangerschap veel beter doorbloed zijn dan normaal, kun je ook licht bloedverlies krijgen. Vaak krijg je dit bij inspanning, zoals bukken of het tillen van iets, tijdens het vrijen of zelfs als je moet hoesten of niezen. Hier hoef je je niet direct zorgen over te maken. Ook als je tijdens je zwangerschap nog aan hardlopen doet, kun je licht bloedverlies hebben. Als dit zo is, kun je hier beter mee stoppen. Heb je last van bruin bloed, dan betekent dat dat je nog oud bloed verliest dat eerder is achtergebleven in de baarmoeder.
Vrouwen kunnen poliepen hebben in hun baarmoeder of baarmoederhals. Dit is meestal een onschuldige woekering van slijmvlies en wordt niet altijd opgemerkt. Tijdens een zwangerschap kunnen deze poliepen gaan bloeden door de betere doorbloeding van de baarmoeder. Deze bloedingen kunnen heftig zijn en leiden tot een vroeggeboorte of miskraam. Neem bij twijfel dus altijd contact op met je huisarts!
Tijdens je zwangerschap heb je meer kans op een blaasontsteking. Symptomen hiervan zijn pijn in de onderbuik in de vorm van een drukkend en/of branderig gevoel. Verder moet je vaak (extreem vaak!) plassen. Meestal maar heel kleine beetjes per keer. Wanneer je al langere tijd met een blaasontsteking loopt, kun je last krijgen van andere symptomen. Zo ook licht bloedverlies. Herken je deze symptomen, ga dan even langs de huisarts, want als een blaasontsteking bij zwangere vrouwen niet op tijd behandeld wordt, kan dat gevaarlijk zijn voor jou en je baby.
Meestal gaat licht bloedverlies tijdens je zwangerschap vanzelf over. Probeer je niet al te veel zorgen te maken, want dit is nooit goed voor je. Blijf je toch onzeker, wordt het bloedverlies erger of heb je hiernaast last van voortdurende (hevige) buikpijn of meer dan 38 graden koorts, neem dan contact op met je huisarts. Die zal dan proberen vast te stellen wat de oorzaak van de bloeding is door vragen te stellen of eventueel en echo te maken.
LEES OOK: De gynaecoloog - wat is zijn of haar rol?
Het meeste bloedverlies tijdens een zwangerschap komt voor in het eerste trimester. Toch kun je rond het einde van je zwangerschap ook licht bloedverlies krijgen. Als het bevruchte eitje zich al aan het begin van de zwangerschap onderin de baarmoeder heeft ingenesteld, kun je later in je zwangerschap wat bloed verliezen. Dan kun je een voorliggende placenta hebben.
Heel zelden laat de placenta aan het eind van de zwangerschap los. Dit is levensbedreigend voor je baby. Je hebt dan vaak, naast bloedverlies, last van heftige buikpijn, een gespannen of keiharde buik en duizeligheid.
Verlies je rond je uitgerekende datum wat bloed en de slijm(prop), dan kan dit betekenen dat de bevalling (binnenkort) gaat beginnen!
Heb jij last gehad van bloedverlies tijdens je zwangerschap, en had dit een andere oorzaak dan hierboven vermeld? Wij horen het graag in een reactie!
Andere artikelen in deze categorie