Fotocredits: Jolanda Boer
Van teveel afleiding tot het in slaap wiegen... Sommige dingen kun je beter niet doen als je een rustig slaapritme voor je baby wilt.
Het liefst haal je alles uit de kast om je kleine zo snel mogelijk te laten doorslapen. Maar je kunt ook teveel uit de kast halen. Een van deze 8 fouten maken bijna alle ouders als het aankomt op slapen!
Het ziet er reuze knus uit en het idee is heel begrijpelijk: zo is je kindje niet helemaal alleen in dat grote ledikant. Natuurlijk moet een knuffel of knuffeldoekje kunnen maar maak er geen heel circus van. Dat leidt alleen maar af en zorgt niet voor de rust die je kleintje juist nodig heeft. Een bed is om te slapen, niet om te spelen. Een babymobiel boven het bed is daarom ook niet zo handig. Je wilt toch juist dat je baby'tje rustig gaat slapen, en niet steeds naar die bewegende knuffeltjes boven zijn hoofd kijkt? Hang die leuke muziekmobiel daarom maar liever boven de box.
Dit is vast niet de eerste blog die je leest over hoe je je baby kunt laten doorslapen. Je kunt zelf veel doen om je kindje hier mee te helpen, maar begin er niet al in week twee mee. Je kindje is net nieuw op de wereld en moet nog wennen aan alles wat er gebeurt. Het laatste wat hij wil, is dat zijn vader en moeder hem laten huilen als hij jullie juist nodig heeft. Begin met een consequent ritme wanneer je kleintje een maand of drie, vier is.
Als je dan bedenkt dat het tijd wordt om te werken aan het slaapritme, zorg dan ook dat je een plan hebt. Gooi het niet elke avond over een andere boeg, maar wees consequent en houd vol. Anders is het alleen maar verwarrend voor je kindje en weet hij ook niet meer wat normaal is.
Pas op, want dit is er een waar je heel snel intrapt. Je ziet dat je kindje moe is, maar toch lukt het nog niet om lekker in slaap te vallen. Dus jij pakt hem op en wiegt hem in slaap. Fijn, de baby slaapt eindelijk. Maar voor je het weet is dit de enige manier waarop jouw minime nog in slaap valt. En sta niet alleen jíj voortaan elke avond je baby in slaap te wiegen, maar straks ook de gastouder of de juffen op de kinderopvang. Het is echt het allerbeste om je kindje te leren zelf in slaap te vallen. Het kost misschien even wat moeite, maar op de lange termijn ben je beter af.
Yes, je baby slaapt eindelijk dus jij loopt op je tenen door het huis, zet de radio uit en stelt het stofzuigen nog even uit. Begrijpelijk, maar het is beter om gewoon te doen wat je normaal doet. Je baby is een beetje geluid wel gewend. En het is toch fijner als je niet over hoeft op gebarentaal wanneer er 's avonds vrienden komen borrelen?
Het klinkt misschien tegenstrijdig met punt 2, maar je hoeft je baby ook weer niet bij élk geluidje op te pakken. Het kan goed dat je kleintje in zijn slaap geluidjes maakt of zelfs een beetje huilt. Wanneer jij hem dan oppakt, maak je hem hier alleen maar wakker mee. Laat je hem even liggen, dan vindt hij vast zijn rust weer. En zo niet, dan kun je hem alsnog oppakken en kalmeren.
Niet alleen wen je jouw kindje hier een gewoonte mee aan waar je uiteindelijk vooral jezelf mee hebt, ook reageer je waarschijnlijk sneller op geluidjes die je baby maakt. Zo leert je kleintje niet om zelf in slaap te vallen, terwijl je dat juist graag wilt!
'Slaapt de jouwe nog niet door? Nou, mijn baby sliep met zes weken al door.' Laat je niet verleiden om jouw baby te vergelijken met andere baby's. Elk kindje is anders. Zelfs al heb je zelf al oudere kindjes, vergelijk je kleintje dan niet met hen. Het legt alleen maar onnodige druk op jezelf. Jouw kindje is uniek en heeft zijn eigen ritme.
Andere artikelen in deze categorie