Ingrediënten babyverzorging: waar moet je op letten?

Ingrediënten babyverzorging: waar moet je op letten?

Voor je baby wil je het allerbeste. Om irritaties te voorkomen skip je de wasverzachter al, maar wist je dat het ook slim is om te letten op de ingrediënten in verzorgingsproducten voor baby's?

Je zou het misschien niet zeggen, maar in aardig wat babyverzorgingsproducten zitten ingrediënten die helemaal niet zo fijn zijn voor een gevoelig babyhuidje. Wij vertellen je waar je op moet letten! 

Irritaties en allergieën babyhuid

De een heeft snel last van huidirritaties, de ander merkt nooit wat. Maar waarom zou je de huid van je kindje blootstellen aan producten die het helemaal niet nodig heeft? Aan ingrediënten die juist vocht en natuurlijke huidvetten onttrekken?

Dermatologisch getest en pH neutrale producten

Ook al zijn veel producten 'dermatologisch getest' en pH neutraal, dan kan je kindje daar alsnog op reageren. Hypo-allergene producten zorgen meestal voor minder irritatie, maar het is geen garantie. En 'dermatologisch getest' betekent alleen dat het product getest is. Over de uitkomst weet je niks, dus ook dit biedt geen garantie. 

Wil je meer lezen over pH neutrale verzorgingsproducten, dan is deze blog van dr. Jetstke Ultee een aanrader.

Parfum in verzorgingsproducten baby

Wanneer er parfum in een verzorgingsproduct zit, zou je het eigenlijk moeten mijden. Voor jezelf, en zéker voor je baby. We vroegen dermatologe Marjolein Leenarts hiernaar en zij vertelde ons dat parfum de allerbelangrijkste veroorzaker van allergieën voor cosmeticaproducten is. "Een allergie bouw je op in de loop van je leven. Een allergische reactie ontstaat daardoor vaak pas nadat je vele malen aan een stof bent blootgesteld. Bij veelvuldig gebruik, kun je zomaar opeens allergisch zijn. Liever vermijden dus." 

Je shopt de fijne producten van Dr. Leenarts o.a. via bol.com >>

Mint, eucalyptus of lavendel geuren

Je kent ze vast wel, de producten die ruiken naar mint, eucalyptus (handig als je kindje verkouden is!) en lavendel. Deze geuren zijn berucht in het veroorzaken van irritatie en allergische reacties. Niet alleen ongeschikt voor baby's en kinderen, maar eigenlijk voor iedereen.  

Zeep in verzorgingsproducten

Van zeep word je schoon, toch? Laat zeep nou net iets zijn wat je beter kunt mijden. Zeep droogt de babyhuid (maar jouw huid ook!) ontzettend uit. Een product dat rijkelijk schuimt is in het gebruik natuurlijk ontzettend fijn, maar er zijn onnodige stoffen toegevoegd om dit effect te krijgen. 

SLS (sodium lauryl sulfaat)

In vrijwel elke shampoo en wasgel zit een reinigend ingrediënt, dat is op zich niets geks. Er verschillende stoffen met een reinigende werking en de een is beter dan de ander. Het slechtst zijn SLS en SLES, oftewel sodium lauryl sulfaat en sodium laureth sulfaat. Deze stoffen hebben zo'n sterk reinigende functie dat ze ook goede natuurlijke huidvetten oplossen. 

Helaas zit SLS bijvoorbeeld in de heerlijk ruikende (geparfumeerde!) Zwitsal producten, snik snik.  

Natuurlijke of biologische ingrediënten 

Soms lees je dat een product alleen maar natuurlijke of biologische ingrediënten bevat. Dit is niet altijd goed nieuws. Sommige natuurproducten hebben juist een hoge allergene factor (je reageert er sterker op), terwijl chemisch gemodificeerde varianten een stuk zachter voor de huid zijn.

Wist je dat veel natuurlijke ingrediënten de huid juíst irriteren?

Dermatologen adviseren daarom vaak juist géén natuurlijke producten bij mensen die last hebben van een erg gevoelige huid of eczeem.

Ingrediëntenlijst doorspitten

Om een ingrediëntenlijst op een verpakking door te spitten moet je bijna chemicus zijn. Zo weet je nu bijvoorbeeld dat sodium lauryl sulfaat slecht is, maar sodium coco sulfaat (SCS) of sodium cocoyl glutamate zijn weer prima alternatieven. Lastig om daar wijs uit te kunnen, toch?

Waarom die ingewikkelde namen?

De meeste ingrediënten in verzorgingsproducten klinken nou niet direct als stoffen die goed voor je zijn. Toch is dit niet altijd het geval. Ingrediënten op verpakkingen moeten weergegeven worden in INCI-namen, dit zijn internationaal gestandaardiseerde namen voor stoffen in cosmetica. Hierdoor krijgen zelfs de meest natuurlijke en pure ingrediënten als Shea Butter een ingewikkeld klinkende laboratorium naam, waardoor je als leek zou kunnen denken dat het chemische troep is. Maar dat is het dus niet altijd. 

uitleg Enkele veel voorkomende babyverzorging ingrediënten

Glycerine

Glycerine is een huideigen stof die bovendien ook veel voorkomt in de natuur. Het is onderdeel van bijna alle oliën en vetten. Het is zeer hydraterend en niet irriterend. 

Lanoline (ook wel wolvet of wolalcohol)

Dit natuurlijke ingrediënt zit in veel basiscrèmes en werkt goed tegen een droge huid. Bij een gezonde huid is de kans op een allergie voor wolalcoholen niet zo groot. Maar als  je een gevoelige, droge, beschadigde huid hebt is de kans hierop veel groter en kun je het beter mijden.

Sodium Chloride

Sodium Chloride is simpelweg zout. Het heeft een reinigende werking en zorgt ervoor dat de verzorgingsproducten wat langer houdbaar zijn. Teveel sodium chloride kan je huid uitdrogen.

Cocamidopropyl Betaine

Ook wel coco betaine genoemd. Dit product zorgt voor een fijn schuimlaagje. Het is een milde reiniger die bij een normale huid niet voor problemen zal zorgen. Een gevoelige huid kan hier wel op reageren. 

Citric acid

Dit is citroenzuur, een natuurlijk en lichaamseigen zuur. Het wordt vooral gebruikt om de pH waarde van een product te reguleren. 

Tips ingrediënten babyverzorging

  • Hoe minder ingrediënten op de lijst, hoe beter. 
  • De ingrediënten worden altijd opgesomd op volgorde van hoeveelheid. Vooraan in de lijst betekent dus dat hiervan het meeste er in zit, achteraan de lijst betekent het minst.
  • Twijfel je over een ingrediënt, dan is Google your best friend. Er zijn zoveel ingrediënten met elk een uitgebreide uitleg dat het eigenlijk niet te doen is om alles overzichtelijk samen te vatten.
  • Gebruik niet teveel van de verzorgingsproducten. Het is echt niet nodig om je kindje elke dag in te zepen, haren te wassen, conditioner te gebruiken en van top tot teen in te smeren met bodylotion. 

Bronnen: dr. Jetske Ultee, drs Leenarts

Rosanne Buitendijk

Door

26 juni 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.