Eczeem is een heel vervelende aandoening. Helaas komt het vaak voor bij kleine kinderen. Wat is het en wat kun je er tegen doen?
Aaaaah! De jeuk is verschrikkelijk en laten we het maar niet hebben over de schilfers. Eczeem kan je helemaal gek maken. Laat staan als je kleine het heeft. Maar wat veroorzaakt het nu precies en wat kun je er tegen doen? Wij zetten het voor je op een rijtje.
Eczeem is een oppervlakkige huidaandoening. Het ontstaat door een ontstekingsreactie van je huid die jeuk en roodheid veroorzaakt. De aandoening kan erfelijk zijn en komt voor in elke leeftijdsklasse. Helaas hebben vooral jongere kinderen er last van. Zo'n 10 tot 20 procent van de kinderen heeft last van eczeem. En dat is zielig! Waterpokken gaan gelukkig weer vanzelf weg, maar eczeem is hardnekkig en vooral erg vervelend. De symptomen van eczeem zijn meestal rode, schilferige of gebarsten plekken op je huid. Dit komt met name voor op je handen, oren, voeten en benen. Ook kunnen er kleine, met vocht gevulde blaasjes ontstaan die kunnen openbarsten tot wondjes. Dit alles gaat vaak gepaard met een branderig gevoel en jeuk. Omdat je een extreme drang hebt om te krabben leidt dit vaak tot infecties, vooral bij kinderen.
Als je (denkt dat je) kindje last heeft van eczeem ga je meestal langs de huisarts. Hier zal worden vastgesteld in welke mate er sprake is van eczeem en zal een behandelplan opgesteld worden. Als je geluk hebt dan wordt de oorzaak opgespoord. Neem je de oorzaak weg, dan is je eczeem ook weg. Dit geldt meestal wanneer de eczeem door een allergie of chemische stof wordt veroorzaakt. Eczeem kan behandeld worden met een zalf of tabletten.
Bij eczeem kan de huisarts een (hormoon)crème voorschrijven die de ontstekingsreactie onderdrukt en de jeuk bestrijdt. Het is belangrijk om het gebruik van deze crème zo kort mogelijk te houden. Je kunt zelf ook vaseline smeren. Dit houdt de huid vet, maar zal niet altijd dé oplossing zijn.
Ook als de eczeem niet actief is, is het belangrijk om je kindje minimaal 2x per dag met een herstellende crème zoals vaseline in te smeren. Ingrediënten in de crème vormen een laagje over de huid die ervoor zorgt dat de huid minder vocht verliest en zorgt voor bescherming tegen bacteriën en andere irriterende stoffen. Daarnaast worden aan deze crèmes ingrediënten toegevoegd die water aantrekken en de huid helpen het water vast te houden. Dat is precies wat je kindje met eczeem nodig heeft!
Zelf kun je ook van alles doen om de irritatie bij je kindje tot een minimum te houden. Zo is het natuurlijk heel belangrijk dat je zorgt dat de huid zo min mogelijk uitdroogt. Hieronder staan een aantal tips die je wellicht hierbij helpen.
Een lange warme douche of uitgebreid bad is niet slim als je kind eczeem heeft. Water kan de huid namelijk ook uitdrogen. Ook water dat te heet is is slecht voor de huid. Wanneer je je kindje te vaak in bad of onder de douche doet, zou dit zelfs kunnen leiden tot eczeem of een parfumallergie. Douche je kindje dus alleen wanneer het nodig is. Kinderen hoeven ook niet zo vaak in bad als je denkt! Gebruik wat vaker alleen een washandje.
Je kunt ook het beste een milde zeep gebruiken. En dan ook zo min mogelijk. Als je teveel zeep gebruikt verwijder je namelijk het natuurlijke vetlaagje van je huid. Dit moet je dus niet hebben!
De manier waarop je kleding wast kan ook effect hebben op de huid. Als je te veel kleding in de trommel propt, te veel wasmiddel gebruikt of niet goed genoeg spoelt dan kunnen er wasmiddelresten achterblijven in de kleding. Dit kan de huid van je kindje vervolgens weer irriteren. Ook het gebruik van een parfumvrij wasmiddel en wasverzachter kan de droge huid goed doen.
LEES OOK: Babykleding wassen: de gebruiksaanwijzing
Ook de kleding die je je kindje aantrekt kan de huid meer irriteren. Bepaalde stoffen, zoals wol en synthetische stoffen zouden slechter zijn voor de huid dan bijvoorbeeld katoen en zijde. Het is sowieso slim om nieuwe kleren altijd te wassen voor je ze aantrekt. Er zouden namelijk stoffen als formaldehyde op de kleding kunnen zitten die zorgen voor extra irritatie.
Wist je dat uit onderzoek is gebleken dat het dragen van kleding dat is voorbehandeld met citroenzuur ook de eczeem zou kunnen verminderen?
Vooral in de winter kan en lage luchtvochtigheid de huid uitdrogen. Door het gebruik van een luchtbevochtiger in huis of verdampingsbakjes aan/op de verwarming kun je de luchtvochtigheid verbeteren. En hiermee ook de staat van de huid.
Warmte en zweten gaan niet goed samen met eczeem. Probeer dit dus zoveel mogelijk te vermijden. Als je kindje bezweet is kun je hem het beste even afkoelen met een korte, lauwwarme douche.
Uit onderzoek blijkt dat huidaandoeningen zoals eczeem verbeterd kunnen worden door probiotica op de huid aan te brengen. Probiotica zijn bacteriën of schimmels die een positieve werking hebben op de gezondheid. Er zijn ook sterke aanwijzingen dat de kans op eczeem door toediening van probiotica tijdens de zwangerschap en de weken na de bevalling wordt verkleind. Dat is goed nieuws!
Heb jij of je kindje last van eczeem? En heb je nog tips om hier mee om te gaan? Laat het weten in een reactie!
Andere artikelen in deze categorie