Fotocredits: MiniMe.nl
Zwangerschapskwaaltjes maken het jou als moeder best lastig. Wij zetten daarom een aantal pijnstillers op een rij die je wel, maar ook zeker niet mag slikken!
Ook tijdens je zwangerschap heb je helaas wel eens last van een ondraaglijke hoofdpijn, migraine of oorpijn. Het is belangrijk om te weten wat je wel en niet mag innemen tijdens je zwangerschap en wanneer je borstvoeding geeft. Alles over paracetamol, ibuprofen, diclofenac en aspirine is daarom in dit artikel samengevat.
Paracetamol heeft een pijnstillende werking en verlaagt koorts. Je kunt het bijvoorbeeld slikken wanneer je hoofdpijn of migraine hebt. Als zwangere vrouw kun je paracetamol slikken zonder negatieve gevolgen voor je ongeboren baby. Let wel op dat je paracetamol hebt zonder coffeïne of codeïne. Als de paracetamol wel deze stoffen bevat, slik het dan niet. Dit staat altijd gewoon op het doosje.
LEES OOK: Hoofdpijn tijdens zwangerschap
Paracetamol is een van de veiligste pijnstillers, omdat het nauwelijks tot geen bijwerkingen heeft. Let wel op de dosering: je mag niet meer dan 6 tabletten van 500 mg innemen. Ook is het af te raden om het 5 dagen achtereen te slikken. Wij raden aan om het zo min mogelijk in te nemen.
Neem altijd contact op met je huisarts als je meer dan 6 tabletten per dag wilt slikken. Ook als je het meer dan 5 dagen achtereen wilt slikken! Je huisarts kan je hier het beste advies over geven.
Uit recente Spaanse en Deense onderzoeken blijkt dat het slikken van paracetamol tijdens de zwangerschap de kans op een hyperactief kind vergroot. Maar het is slechts een verband waar nog meer onderzoek naar nodig is: het staat nog lang niet vast dat paracetamol echt een oorzaak van hyperactief gedrag kan zijn.
Wanneer je borstvoeding geeft, kun je paracetamol gebruiken. Let wel op de hoeveelheid. Slik niet meer dan 6 tabletten (van 500 mg) per dag voor een periode van meer dan 5 dagen. Wetenschappelijke studies bij vrouwen die borstvoeding geven en paracetamol gebruiken, laten geen risico's voor de kindjes zien.
Ook tijdens je zwangerschap kun je blaasontsteking krijgen of een andere infectie die behandeld wordt met antibiotica. Er zijn een aantal antibiotica die veilig zijn om te gebruiken tijdens een zwangerschap. Krijg je een antibioticakuur voorgeschreven, geef dan altijd aan dat je zwanger bent of mógelijk zwanger bent. Het is dan erg belangrijk dat je een antibioticakuur krijgt die niet schadelijk is voor jouw ongeboren baby.
Niet elk antibioticum is geschikt om te gebruiken in combinatie met borstvoeding. Geef daarom ook altijd aan dat je borstvoeding geeft als je een antibioticakuur krijgt voorgeschreven. Er zijn gelukkig een aantal antibiotica die geen gevolgen voor de baby hebben of niet eens in de moedermelk worden opgenomen.
Ook ibuprofen, aspirine en diclofenac zijn bekende medicijnen met een pijnstillende werking. Maar deze mag je niet innemen gedurende je zwangerschap. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ibuprofen, aspirine en diclofenac nare gevolgen kunnen hebben voor het ongeboren kindje. Het slikken van deze pijnstillers verhoogt het risico op een hartafwijking, miskraam en een aangeboren afwijking aan de buikwand.
In de latere stadia van de zwangerschap kunnen deze medicijnen bijvoorbeeld een verstoorde nierfunctie, bloedstollingsstoornissen, het verlengen van de zwangerschapsduur en een vertraagde weeënactiviteit veroorzaken.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het gebruik van ibuprofen tijdens het geven van borstvoeding veilig is. De hele kleine hoeveelheden die via de moedermelk de baby bereiken zijn veilig. Het is dus wel mogelijk om borstvoeding en ibuprofen te combineren.
Aspirine wordt opgenomen in moedermelk. Aspirine is schadelijk voor het kindje en is daarom ook niet geschikt om in te nemen als je borstvoeding geeft.
Een wetenschappelijk onderzoek bewijst dat 150 mg diclofenac niet schadelijk is voor je kindje. De kleine hoeveelheid die in de moedermelk terechtkomt, is minimaal en niet schadelijk voor je kindje. Daarom kun je diclofenac wel combineren met borstvoeding.
Twijfels? Raadpleeg dan altijd je huisarts of verloskundige!
LEES OOK: Feiten en fabels over jouw zwangerschap
Andere artikelen in deze categorie