Fotocredits: Tess Evenboer
Zwangerschapsjargon is een ding, maar daar houdt het nog niet op. Tijdens en na je bevalling zul je nog meer woorden horen die je nog niet eerder kende.
Eerder hebben we het al gehad over woorden die je pas leert kennen als je zwanger bent. Maar ook tijdens en na je bevalling krijg je jargon om je hoofd geslingerd waar je soms even niks van begrijpt. Tenzij je eindeloos hebt zitten googelen om je voor te bereiden op je bevalling en wat erna komt kan het dus zijn dat je deze woorden nog niet kende. Toch best handig om te weten waar je precies mee te maken hebt wanneer deze woorden je pad kruisen.
Voorbereiding is key. Zeker als je een kindje op de wereld gaat zetten. Toch kun je niet op alles voorbereid zijn. Tijdens je bevalling kan het zijn dat de verloskundige of gynaecoloog een term gebruikt die je pet te boven gaat. Het is toch wel fijn om te weten wat er precies gebeurd. Ook tijdens je kraamweek zal de kraamverzorgster woorden gebruiken waarvan je denkt: Huh, wat?
Misschien heb je een aantal woorden al wel eens gehoord, maar ik weet zeker dat er nog een paar tussen zitten die je voor het eerst tegenkomt. Mits je nog nooit eerder bent bevallen. Laat je niet afschrikken, want niet al deze termen zullen van invloed zijn op jou. Maar mocht je er toch een horen vallen, dan ben jij tenminste voorbereid!
Nee dit heeft niks te maken met elektriciteit, dan denk je aan kortsluiting. Ontsluiting heeft alles te maken met jouw lichaam die zich voorbereid op de laatste fase van de bevalling. Voor je je kindje eruit kan persen moet je baarmoedermond eerst soepeler en dunner worden. Dit gaat gepaard met ontsluitingsweeën. De ontsluiting moet van 0 naar 10cm gaan voor jij mag beginnen met persen.
Toucheren klinkt misschien alsof het te maken heeft met het aanbrengen van make-up, maar het komt er niet eens in de buurt. Tijdens het toucheren checkt je verloskundige of gynaecoloog met 2 vingers of je al ontsluiting hebt en hoever deze is gevorderd.
Wanneer je baby eruit is en deze eindelijk op je borst ligt is de bevalling nog niet voorbij. De placenta moet namelijk ook nog geboren worden. Dit wordt ook wel de moederkoek genoemd, misschien heb je je moeder dit wel eens horen zeggen. De placenta is eigenlijk datgene wat jou met je baby verbindt. Dit heeft maandenlang je kindje van zuurstof en voedingsstoffen voorzien die via de navelstreng worden overgebracht. Nu je baby niet meer in je buik zit is de placenta niet meer nodig en moet deze dan ook ‘geloosd’ worden.
Dit is een woord waar je liever geen kennis mee hoeft te maken, maar welke toch belangrijk is te weten. Bijna iedere vrouw scheurt wel een beetje in tijdens de bevalling. Dit is normaal. Maar het komt ook voor dat je van voren naar achteren inscheurt (yep, van je vagina naar je anus). Ouch! Helaas is dit niet iets wat je zelf kunt voorkomen, maar no worries! Gelukkig komt dit niet vaak voor.
Ook dit kan een vervelend woord zijn als je ermee te maken krijgt. Het is namelijk niet zo leuk als het klinkt. Een sterrenkijker is een kindje die met zijn gezicht naar boven ligt. Dit maakt de bevalling iets lastiger, omdat de ideale ligging voor je baby met het gezicht naar beneden is. Het kan zijn dat je in dit geval een keizersnede nodig zult hebben.
Je lijf maakt dus heel wat mee tijdens zo’n bevalling en dan kan het van binnen net een oorlogsgebied zijn. De komende 6 weken kun je dan ook te maken krijgen met stolsels bloed. Dit klinkt heel vies en zo ziet het er ook wel uit. Maar eigenlijk is het goed dat deze bloedstolsels je lichaam verlaten, want dit is eigenlijk de grote schoonmaak van je lijf. Je moet niet schrikken als er stolsels ter grootte van een vuist naar buiten komen rollen, want dit is best normaal. Hou wel in de gaten dat het niet te gek wordt.
Meconi-wattes? Yep, meconium is net zo vies als het klinkt. Dit is namelijk de eerste ontlasting van je baby. Het kan pikzwart zijn en heeft de substantie van teer. Krijg je het op je handen, dan is het moeilijk om eraf te krijgen. Blegh! Gelukkig zal je baby al heel snel ‘normaal’ gaan poepen. Yay(?)
Naast de eerste poep van je baby heb je ook de eerste borstmelk. Dit heet colostrum en is dik en gelig, maar rijk aan antistoffen en levende cellen die je baby weer beschermen tegen allerlei ziekten. Dit maak je alleen de eerste paar dagen na je bevalling aan. Hierna veranderd de melk in een parelmoerachtige substantie die wat wateriger is.
Al voor je bevalling kun je last hebben van lekkende borsten, maar hier krijg je zeker na je bevalling mee te maken. Als je niet steeds met 2 grote natte plekken op je shirt wilt rondlopen zul je met zoogkompressen moeten dealen. Dit is een soort maandverband voor in je BH. Dit klinkt niet erg sexy, maar wel handig!
Als je melkproductie op gang komt dan krijg je last van stuwing. Je borsten zwellen dan helemaal op door de melk en staan strak gespannen. Hello boobs! Je lijkt wel Lolo Ferrari. Maar je zult je niet bepaald fijn voelen deze 2 grote kokosnoten. Stuwing kan namelijk erg ongemakkelijk en zelfs pijnlijk zijn. Een van de redenen dat je borsten even off limits zijn voor je lover.
Moooh! Als je vriend net een groot kind is zul je dit hoogstwaarschijnlijk een keer horen. Not funny! Om de pijn wat te verlichten bij stuwing kun je melk afkolven. En ja, dit is in principe hetzelfde als het kolven van een koe. Maar het leuke is, als jij melk afkolft en je kindje deels met de fles wilt voeden kun je je vriend ‘s nachts het bed uitschoppen om de kleine de fles te geven terwijl jij in je warme bedje blijft. Welterusten!
Geef je borstvoeding, dan kan dit best onaangenaam zijn. Je tepels zijn al een gevoelig deel van je lichaam, maar met een baby die hier iedere 2 uur aan ligt te sabbelen kunnen ze helemaal pijnlijk aanvoelen. Denk maar aan tepelkloven, au! Door hier een zalf als PureLan op te smeren, kun je deze pijn wat verzachten.
Dit woord klinkt misschien wel sexy, maar ik verzeker je dat is het niet. Tepelhoedjes kunnen wel een uitkomst zijn als je borstvoeding geeft. Lukt het niet goed om je kindje aan te leggen? Dan zul je nog dankbaar zijn voor deze ‘hoedjes voor je tepels’.
Baby’s huilen. Dat is wel duidelijk. Maar er zijn dagen dat ze net iets meer huilen. Dat kan zijn omdat je baby extra voeding nodig heeft. Je kindje heeft groeit namelijk vooral in de eerste paar maanden in rap tempo. Hier moet je als moeder weer op inspelen met de melkproductie. Dit gebeurt tijdens de regeldagen. Deze dagen dienen zich meestal aan rond de 10 dagen, 3 weken, 3 maanden en 6 maanden.
Naast de normale groeispurten van je baby heeft de kleine ook mentale groeispurten. Dit worden sprongetjes genoemd. Je kindje maakt veel veranderingen mee, en ook de hersenen zijn flink in ontwikkeling. Je baby zal zich tijdens zo’n sprongetje anders gedragen dan normaal. Extra moe, huilerig en aanhankelijk. Maar nu je weet wat een ‘sprongetje’ is ben je hier dus ook weer op voorbereid!
Kende jij deze woorden al of heb je nog toevoegingen? Laat het ons weten in een reactie!
Andere artikelen in deze categorie