Alles over ouderschapsverlof

Alles over ouderschapsverlof

Handig! Naast kraamverlof en partnerverlof hebben papa's en mama's ook recht op ouderschapsverlof. Wat is het en hoe werkt het? Wij vertellen in het kort alles over het ouderschapsverlof!

Na de geboorte van je kindje heeft elke werkende ouder recht op ouderschapsverlof. Dit verlof kun je tot de 8e verjaardag van je kind opnemen. Dit geldt voor de mama's maar ook voor de papa's. Of je het opneemt en in welke vorm, is aan jou. Er zijn namelijk veel mogelijkheden! 

Wanneer heb je recht op ouderschapsverlof?

Ouderschapsverlof is wettelijk geregeld en daardoor kan iedere werkende ouder er aanspraak op maken. Hoe lang dit verlof duurt, hangt af van hoeveel uur je werkt. De regel is dat je 26 keer je aantal werkuren per week aan onbetaald verlof kunt opnemen.

Rekenvoorbeeld ouderschapsverlof

Werk je 32 uur, dan heb je dus 32x26= 832 uur recht op ouderschapsverlof. Dit zijn 104 werkdagen of 26 weken (gebaseerd op een werkweek van 32 uur/4 dagen). 

Is ouderschapsverlof betaald?

Sommige werkgevers betalen het loon (gedeeltelijk) door. Hiervoor moet je de CAO van jouw branche raadplegen. Bij de politie krijg je bijvoorbeeld betaald ouderschapsverlof en in het onderwijs krijg je 55% van je salaris uitbetaald. Vaak is ouderschapsverlof onbetaald. In feite lever je dan je salaris in, maar houd je wel de zekerheid dat je een baan hebt.

Tot 2015 kreeg je via de belastingdienst een deel van je loon terug dat voor het ouderschapsverlof werd ingehouden. Die regel is (helaas) afgeschaft. 

Ouderschapsverlof opnemen

Je mag zelf bepalen wanneer je ouderschapsverlof opneemt. Het ouderschapsverlof staat los van het zwangerschapsverlof en het verlof dat de papa's direct na de geboorte kunnen opnemen. De aanvraag van het ouderschapsverlof moet je minstens 2 maanden van tevoren schriftelijk indienen bij je werkgever. Omdat ouderschapsverlof bij wet geregeld is, mag je werkgever deze aanvraag absoluut niet weigeren. Hij mag wel een wijziging voorstellen in het geval hij anders in de problemen komt. In overleg met jou is het dan mogelijk dat je werkgever de verlofuren wijzigt. Dit wijzigen kan alleen tot 4 weken voor de ingangsdatum van je verlof. 

nieuwe  baan en Ouderschapsverlof 

Stel: je switcht van baan (kort) na je zwangerschapsverlof. Bij je oude werkgever heb je geen aanspraak gemaakt op het ouderschapsverlof. Je hoeft niet bang te zijn dat je jouw recht op ouderschapsverlof daarmee door het toilet spoelt. Bij je nieuwe werkgever mag je wanneer je dit wilt je ouderschapsverlof alsnog inzetten. Je nieuwe werkgever mag jouw aanvraag niet weigeren. 

Hoe kun je ouderschapsverlof inzetten

Er zijn veel verschillende manieren waarop je het ouderschapsverlof kunt inzetten. Je kunt het natuurlijk in één keer allemaal inzetten en zo je verlof met 26 weken verlengen. Je kunt er ook voor kiezen om een periode lang 1 dag per week ouderschapsverlof op te nemen. Als je bijvoorbeeld 40 uur werkt en je wilt minder werken, kun je óf je contracturen aan laten passen óf ouderschapsverlof opnemen. 

Je kunt het verlof splitsen in maximaal zes delen. Elk deel moet minimaal een maand duren. Dus je kunt bijvoorbeeld zeggen:

De eerste 1,5 jaar na de geboorte

  • Deel 1: een maand lang fulltime ouderschapsverlof 
  • Deel 2: een half jaar lang 2 dagen per week ouderschapsverlof
  • Deel 3: een half jaar lang 1 dag per week ouderschapsverlof

De rest van het ouderschapsverlof kun je dan op een later moment opnemen, bijvoorbeeld wanneer je kindje naar de basisschool gaat. 

Je kunt natuurlijk je ouderschapsverlof ook gebruiken voor een bijzondere, lange reis met jullie gezin! 

vakantiedagen opbouwen over ouderschapsverlof

Je bouwt geen vakantiedagen op over ouderschapsverlof. Stel dat je wel een paar dagen per week werkt en daarnaast ouderschapsverlof opneemt, dan bouw je natuurlijk wel vakantiedagen op over de dagen die je werkt. 

Werkzaam bij 2 bedrijven en ouderschapsverlof

Je hebt recht op ouderschapsverlof bij beide bedrijven. Ook hier is de berekening weer hetzelfde. Het aantal uur dat je per week werkt keer 26. 

Ouderschapsverlof bij een volgend kindje

Wanneer jullie gezin wordt uitgebreid met nog een kindje, hebben je partner en jij weer recht op ouderschapsverlof. Ook nu heb je weer tot de 8e verjaardag van je kindje om dit in te zetten. Mocht je het verlof bij je eerste kindje nog niet hebben gebruikt, dan behoud je dat nu gewoon.  

Hoe vaak wordt Ouderschapsverlof opgenomen?

Anno 2016 neemt 11 procent van de vaders ouderschapsverlof op. Tien jaar geleden was dit nog 6 procent. Van de moeders neemt 22 procent ouderschapsverlof op.

beknopt DE REGELS VOOR OUDERSCHAPSVERLOF:

  • Ouderschapsverlof kun je opnemen voor kinderen tot 8 jaar oud.
  • Ouderschapsverlof kun je voor elk kind apart opnemen.
  • Beide ouders hebben recht op ouderschapsverlof.
  • Bij een tweeling heb je recht op 2 keer ouderschapsverlof.
  • Zodra je in dienst bent kun je ouderschapsverlof aanvragen bij je werkgever.
  • Tegoed van je vorige werk kun je meenemen naar je nieuwe werk.
  • Ouderschapsverlof is aan te vragen voor je eigen kind, adoptiekind of erkend kind.
  • Ouderschapsverlof voor je pleegkind of stiefkind is ook mogelijk. Wel moeten zij volgens de basisregistratie bij jou thuis wonen.
  • Bekijk altijd de voorwaarden in je CAO, de inhoudelijke spelregels over vakantiedagen, feestdagen en pensioen verschillen per werkgever. 
Sibel Çiplak

Door

10 maart 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.