Baby voelen - vanaf wanneer bewegingen van je baby voelen?

Baby voelen - vanaf wanneer bewegingen van je baby voelen?

Een van de leukste dingen als je zwanger bent: je baby voelen. Wanneer voel je je baby in je buik en hoe voelt het?

De baby voelen, vanaf wanneer kan dat eigenlijk? Een vraag die iedere moeder zich waarschijnlijk vanaf het begin van de zwangerschap al stelt. Vol spanning wacht je op de eerste beweging van je baby en tel je de dagen op de kalender. Hier kun je lezen wanneer je de baby kunt voelen en hoe het voelt.

TIP: Schrijf je in voor onze week-tot-week nieuwsbrief!

Wil je elke week een awesome mailtje van ons ontvangen met daarin de ontwikkeling van jouw soon to be born baby?

Schrijf je dan via deze link in voor onze nieuwsbrief!

Vanaf wanneer kun je de baby voelen bewegen?

Vanaf wanneer beweegt de baby?

Je baby zelf beweegt ongeveer na 7 weken zwangerschap zodat de ontwikkeling van ledematen, spieren en pezen bevorderd wordt. Hier zal je zelf echter weinig van merken. Na 10 weken gaat de baby ademen en na ongeveer 15 weken kan je baby dezelfde bewegingen als een pasgeborene maken. Gapen, slikken, hikken, strekken, draaien en schoppen kan je baby dan allemaal, hoewel je dat misschien niet direct zult voelen.

Vanaf wanneer voel ik de baby?

Er is niet een speciale dag of week waarop je stipt de baby voor het eerst kan voelen. De meeste vrouwen voelen de baby voor het eerst als ze 18 weken tot 20 weken zwanger zijn. Een paar weken eerder of later is echter niet ongewoon. Vrouwen die al eerder een zwangerschap hebben meegemaakt zullen hun baby eerder voelen omdat ze de bewegingen herkennen, dit is vaak in de 16e week.

Wanneer kun je de baby voelen aan de buitenkant?

Partners moeten we nog even teleurstellen: zij voelen vaak pas in week 24 een beweging van de baby. Maar: ook dit verschilt per persoon. Aan de hand van diverse ervaringen van vrouwen op fora kunnen we de schatting doen dat je partner ongeveer drie tot vier weken na jou de eerste bewegingen van de baby zal voelen.

Waarom voel ik mijn baby nog niet met 20 weken?

Dit kan verschillende redenen hebben. Een reden waarom je je baby later voelt kan komen door je placenta. Als die voor de baarmoeder tegen de buikwand ligt kan het zijn dat je de bewegingen van je baby nog niet voelt. Vrouwen met veel vruchtwater zullen de baby waarschijnlijk ook in een latere week gaan voelen, evenals vrouwen die onder druk staan of met veel andere dingen bezig zijn. Een kleine tip dus: zorg dat je zoveel mogelijk rustmomenten neemt. Stress is nooit goed voor je baby.

HOE VOELT HET?

Als je voor het eerst zwanger bent is dat natuurlijk een van de dingen die je je afvraagt. Het gevoel is voor iedere vrouw verschillend, en niet iedereen zal direct doorhebben dat het de baby is die beweegt. Sommigen zullen twijfelen of het de darmen zijn of toch echt de baby. Op verschillende fora beschrijven de vrouwen het gevoel als volgt: vlinders, luchtbellen, plopjes of kriebels in je buik, een klein hard plekje in je buik of een uit zichzelf trillend spiertje.

Hoe beweegt de baby?

De meeste baby's zijn 's ochtends en 's avonds het actiefst, hoewel sommige baby's zich niks van het gemiddelde aantrekken en de hele dag rondbuitelen in je buik. De manier van bewegen kan ontzettend verschillen per kind. De een doet bijna niets, af en toe een handje tegen de buikwand, de ander probeert zijn voet erdoorheen te trappen. Hoe actief je baby is in de buik, hoeft echter niets te zeggen over hoe de baby is als hij of zij geboren is.

Ik heb mijn baby een tijd niet gevoeld

Allereerst willen we je geruststellen, dit is niet direct iets om je zorgen over te maken. Je kunt bijvoorbeeld je baby even niet meer voelen omdat de hoeveelheid vruchtwater is toegenomen. Ook is het normaal dat je in het begin van de zwangerschap je baby eerst een paar keer per dag voelt en dan een paar dagen weer bijna niet.

Ik wil graag mijn baby voelen

Als je toch graag even contact wilt maken met je baby, dan kun je het beste op je rug gaan liggen. Adem een paar keer rustig in en uit en druk zacht met je handen tegen de zijkanten van je buik. Wees hier geduldig mee en herhaal de beweging desnoods een aantal keren. Door dit te doen heb je een grote kans dat je baby wakker wordt. Een tip die ook vaak gegeven wordt is een platte hand op je buik te leggen. Je baby zwemt dan naar die plek toe! Een intiemer moment kun je jezelf niet wensen.

Week 28

Vanaf week 28 moet je iedere dag even je hand op de buik leggen om te voelen hoe je zwangerschap vordert. Je zal iedere week minder voelen omdat je baby ruimtegebrek krijgt. Ook zal je baby steeds vaker en langer slapen. Als je na week 28 echter meer dan een dag je baby niet meer voelt is het verstandig contact op te nemen met je verloskundige of gynaecoloog. Het hoeft natuurlijk niets te betekenen, maar een extra check kan nooit kwaad. Bel bij twijfel altijd en aarzel in ieder geval niet omdat je denkt dat het onzin is!

tip: Zwangerschap volgen?

Wij weten als geen ander dat het onwijs fijn is als je precies weet wanneer er wat gebeurt in je zwangerschap. Download een zwangerschapsapp: zo kun je goed zien hoe je baby groeit!

Bronnen: Zwangerschapspagina

Shop nu leuke zwangerschapsoutfit!

Leg jezelf in de watten! You deserve it! Hier vind je écht leuke outfits!

Bestel bij de Bijenkorf

Daisy van Schaijik

Door

04 juli 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.