Fotocredits: MiniMe.nl
Leg eens een mix van brood, vleeswaren, noten, groenten en fruit op een groot bord en voilà: je hebt een Monkey Platter. Is dit nou dé tactiek om je kindje gezond te laten eten?
Je kind zelf zijn eten laten kiezen met een Monkey Platter; eet 'ie dan heel eenzijdig en alleen maar 'lekkere' en minder gezonde dingen, of komt het eigenlijk wel goed? We schreven al eerder over deze tactiek om je kind te laten eten. Contributor Xenia past het in de praktijk toe en deelt haar ervaring!
Nadat ik de Bento lunchtrommel had geïntroduceerd en het eigenlijk wel een succes bleek te zijn -er kwam meestal een lege trommel mee naar huis- hebben we het thuis ook verder doorgevoerd. Eigenlijk hetzelfde idee, maar nu noemen we het geen Bento maar een Monkey Platter. Het idee van de Monkey Platter is om tegelijkertijd allemaal verschillende dingen aan te bieden en je kind dan zelf te laten kiezen wat en wanneer het eet.
Meestal maak ik twee Monkey Platters: één voor de oudste die door zijn Bento lunchtrommel al wat gewend is en één voor mijn middelste die een lastige eter is. Als ik mijn zoontjes zou vragen wat ze willen eten, dan zal het eerste antwoord eerder snoep of koek zijn in plaats van fruit of groente. Gelukkig bepaalt mama wat er aangeboden wordt en zij hoeven het alleen maar op te eten.
Waaruit de Monkey Platter bestaat bepaal je helemaal zelf. Je kan denken aan brood, ei, blokjes kaas, stukjes worst, nootjes, crackertjes, alle soorten groenten en fruit, gezonde muffins, bananenpoffertjes/ pannenkoekjes, bananenbrood, rozijntjes en ander gedroogd fruit maar ook yoghurt, een smoothie of iets van cornflakes met melk kunnen worden aangeboden. Het is maar net wat er in huis is. Je kunt ook de restjes gebruiken van het avondeten de dag ervoor. Eigenlijk zoals je de Bento lunchtrommel zou maken, alleen dan voor thuis. Een bord met vakjes of een muffinvorm zijn leuke manieren van aanbieden. Ziet er ook erg leuk uit.
De oudste eet de meeste dingen wel op en vindt het geweldig welke creaties er worden gemaakt. Hij zal ook nooit beginnen met wat voor hem het lekkerst is maar zal dit juist bewaren tot het laatst. Nummer 2 kijkt en kijkt nog eens en met een beetje geluk stapt hij uit zijn comfort zone. Waar hij eerst alleen maar een appeltje at, eet hij nu ook een banaan. Gewoon vlees en knakworstjes gingen er ook altijd wel in maar sinds kort eet hij nu ook gekookte worst en proeft hij de leverworst. De groentes zijn niet echt favoriet, maar ook hier zit verandering in. In tegenstelling tot zijn broer begint hij meestal met het lekkerste zoals rozijntjes of gedroogd fruit.
'Ik ben gestopt met vragen. Ik vroeg altijd: 'Goh Fynn, lust je een appel?' en 9 van de 10 keer kreeg ik hierop 'néé' te horen. Nu benoem ik het of ik zet het hem gewoon voor.
Bij de oudste is het leuk om te experimenteren. Eerst vraagt hij wat het is en hoeft hij het niet, maar een paar keer later proeft hij het toch en soms is het dan toch wel lekker. Natuurlijk komt het ook voor dat het helemaal niet in de smaak valt en dan laten we het voorlopig even achterwege.
We hebben al heel wat sprongen gemaakt als het om eten gaat en ik ben ervan overtuigd dat dit komt door de manier van aanbieden. Kijk maar naar jezelf: als je in een restaurant zit en je bord is een zooitje dan begin je er ook niet met plezier aan. Een bord vol met hartjes en vrolijke kleurtjes en vormpjes ziet er leuk en aantrekkelijk uit om aan te beginnen en het zorgt voor een lach op het gezicht!
Je kan je creativiteit de vrije loop laten gaan en van alles bedenken, van verschillende vormen, leuke prikkers of zelfs een heel thema. Op Pinterest doe ik de leukste inspiratie op!
Andere artikelen in deze categorie