Rare dingen die elke pasgeboren baby doet

Deze tien rare dingen zijn voor een pasgeboren baby heel normaal, ook al lijken ze gek. Geen paniek, er zijn meer baby's die raar doen!

Paniek in huis omdat je pasgeboren baby ineens rare dingen doet? Kijkt je baby scheel, maakt hij/zij rare geluiden of zie je schilfertjes op zijn hoofdje? Keep calm want het is in vele gevallen gewoon heel normaal. Deze 10 rare dingen lijken gek maar zijn voor deze pasgeboren baby's heel normaal. Dus tel tot 10, neem een lekkere kop koffie en kom even tot rust. Er is echt geen man overboord, want deze dingen komen bij veel pasgeboren baby's voor!

1. Poep explosie

In het begin zal de ontlasting van je baby plakkerig maar ook donkergroen/zwart van kleur zijn.Dit komt omdat je baby losgekomen donshaartjes in het vruchtwater heeft ingeslikt. De mix van vruchtwater met zwevende cellen en deze haartjes zorgen voor de samenstelling van deze rare ontlasting. De volgende keren zal de ontlastingen steeds dunner en lichter van kleur zijn. Een waterige poep explosie, daar kun je dan absoluut niet omheen. 

2. Niezen 

Dat je baby veel niest wilt niet per sé zeggen dat hij/zij ziek is geworden. Dit geeft juist een teken dat er kriebelende stofjes in zijn/haar neusje zitten. Door te niezen gaan deze stofjes weer naar buiten. En kan je pasgeboren baby weer heerlijk ademhalen. Het kan ook zijn dat je baby bij fel licht niest. Omdat ze dit felle licht nog niet gewend zijn is dit een 'automatische' reactie. 

3. Vreemd hoofdje

De bevalling was voor jou geen pretje maar ook voor je baby zeker niet makkelijk. Het geboortekanaal uitkomen is voor de baby ook een hele klus. Een beetje paars of een afgeplat hoofdje is na de geboorte niet raar. Laat je baby daarom ook vooral niet op één manier liggen in het bedje. Dus niet te veel op één kant laten liggen op zijn/haar rug. Draai zelf af en toe het hoofdje van je baby de andere kant op. 

4. Bloed in de luier

Meestal is een druppeltje bloed in de luier van je dochtertje onschuldig. Ook hierbij dus geen directe paniek! Het komt soms voor dat pasgeboren meisjes een mini-menstruatie meemaken. Dit komt door het oestrogeen hormoon waarmee ze in contact komt in de baarmoeder. Meestal duurt dit maximaal een weekje. 

5. Borstjes

De zwangerschapshormonen die jij 9 maanden lang hebt gehad hebben ook effect gehad op je baby. Soms komt het voor dat je baby gezwollen en gevoelige tepeltjes heeft. Dit hoeft niet alleen bij meisjes te zijn maar kan ook absoluut voorkomen bij jongetjes!

6. Onverwachte spastische bewegingen

Ging daar ineens een armpje in de lucht? Of maakte je baby een andere spastische beweging? Meestal is dit een teken van het Moro-reflex. Dit is een schrikreactie dat veel voorkomt bij baby's, maar vaak ook vanzelf over gaat na een paar maanden. Heb je toch het gevoel dat je baby 's nachts te veel schrikt en wakker wordt? Het inbakeren van je baby is dan een goede tip. Meestal slapen baby's dan veel rustiger.

7. Berg

Dit zijn geelwit achtige korstjes die ontstaan door het indrogen van het vetlaagje bij pasgeboren baby's. Wees gerust want het is niet besmettelijk en het heeft ook niet te maken met de hygiëne van je baby. Berg verdwijnt vanzelf bij baby's, maar mocht je toch iets willen doen om het een handje te helpen? Wij schreven ook nog een uitgebreid artikel over berg.

8. Rare geluiden

Je pasgeboren liefde doet niet alleen aan huilgeluiden. Snurken, zuchten en kreunen zijn geluidjes die ze jou ook absoluut willen laten horen. Mocht je toch iets raars horen, dan kun je de neusholtes vrij maken. Deze smalle holtes zorgen vaak voor deze geluiden omdat ze dan gevuld zijn met slijm. 

9. Gezwollen geslachtsdelen

Na de geboorte zijn de geslachtsdelen van je baby wat opgezwollen. Deze zwelling komt omdat de placenta hormonen afgeeft na de geboorte. Na een paar dagen zal dit wegtrekken en ook jouw baby heeft dan de gemiddelde verhoudingen van zijn/haar geslachtsdeel. 

10. Scheel kijken

Oogjes die alle kanten opgaan is heel normaal bij je pasgeboren baby. Omdat je baby nog niet de volledige controle heeft over zijn/haar oogspieren duurt het soms ook nog eventjes voordat ze zich kunnen focussen. 

Ben je ongerust en mocht je denken dat deze reacties erger zijn bij jouw baby? Vraag het aan je kraamverzorgster of aan je huisarts! 

Redactie MiniMe.nl

Door

11 december 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.