Huiluurtje: waarom je baby soms zonder reden huilt

Huiluurtje: waarom je baby soms zonder reden huilt

Huilt je baby altijd op hetzelfde moment van de dag? Dat is helemaal niet zo raar. Waarschijnlijk is dat het huiluurtje!

Schone luier? CHECK. Voeding gehad? CHECK. Toch is je baby ontroostbaar en je hebt geen idee waarom. Dan kan het zijn dat je baby gewoon een huiluurtje heeft. Wees gerust, dit is volkomen normaal. Niet leuk misschien, maar het gaat weer over!


De eerste paar weken met je baby is meestal een erg onzekere periode. Je bent, als het je eerste kindje is, nog niet gewend aan het moederschap. Je kent je baby nog niet zo goed en weet daarom ook niet altijd wat hij precies nodig heeft of wilt. Zodra je kindje begint te huilen schiet je in de stress en ga je van alles na in je hoofd. Heeft hij genoeg gegeten? Moet hij een schone luier? Heeft hij het niet te warm of te koud? Wanneer je alles hebt geprobeerd en niks lijkt te helpen kun je best wanhopig worden. Je staat met je handen in het haar en zou bijna mee gaan huilen.

Het huiluurtje

Dit heeft helemaal geen zin en is ook écht niet nodig. Baby’s huilen nu eenmaal, en soms hebben ze daar geen directe reden voor. Ze krijgen de hele dag door te maken met prikkels waar ze nog niet zo goed mee om kunnen gaan. De beste coping method die ze dan hebben is  huilen. Dit staat bekend als ‘het huiluurtje’. Dit duurt meestal 1 á 2 uurtjes, maar kan gerust ook 4 uur doorgaan. Het komt bij de meeste baby’s voor tussen de 3 en 12 weken oud. Niet al te gefrustreerd raken mama! Je kindje heeft het gewoon even nodig en kun je hem dus het beste even laten gaan.

Hoe ga je om met je huilende baby

Wat je zeker niet moet doen is in paniek raken. Je eerste instinct is misschien met je baby op je arm druk heen en weer lopen of hem proberen af te leiden met speeltjes. Hierdoor krijgt je kindje juist meer prikkels en kan het huilen verergeren. Hieronder wat tips voor wat je wel kunt doen.

Je baby dragen

Je baby heeft nu eigenlijk rust nodig om te kunnen kalmeren. Heb je een draagzak of draagdoek? Houd je baby dan lekker dicht bij je. Hier wordt hij ook rustiger van.

Leg je baby op bed

Zie je dat hij moe begint te worden, leg hem dan op bed. Het zou zomaar kunnen dat je baby dan gewoon in slaap valt. Door het vele huilen kan je baby oververmoeid raken en dan ben je nog verder van huis.

Inbakeren

Valt je baby niet meteen in slaap, dan zou je hem kunnen inbakeren. Op deze manier voelt je kindje zich geborgen en veilig. Net als in de baarmoeder. Grote kans dus dat je kindje hier veel baat bij heeft. Check hier even hoe je je kindje het beste kunt inbakeren.

Experimenteer!

Heb je al van alles geprobeerd en gaat het huilen toch maar door? Ga dan na waar je kindje rustig van wordt. Of dit nu wandelen met de kinderwagen is of een blokje om met de auto, experimenteer een eind weg! Er zal heus wel iets zijn wat werkt voor jou en je baby.

Is er meer aan de hand?

Als je denkt dat je kindje toch wel erg veel huilt of zo overstuur is dat je denkt dat er iets anders aan de hand is, trek dan aan de bel! Neem even contact op met de kraamzorg, huisarts of het consultatiebureau. Er kunnen natuurlijk talloze andere redenen zijn dat je baby huilt. Soms is hier dan wat meer voor nodig dan tijd en geduld.

Hoe ging jij om met het huiluurtje van je baby? Laat een reactie achter. Tips en tricks zijn altijd welkom!

Gabriëlle  Wuister

Door

28 februari 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.