Fotocredits: Caroline Tran
Sommige ouders zijn iets te creatief met babynamen... Verboden babynamen, bestaan die echt? Jazeker.
Er zijn talloze namen verboden door overheden wereldwijd. En we kunnen ze geen ongelijk geven. In veel gevallen maken de namen die ouders geven de kinderen ronduit belachelijk. Van Duivel tot Brug, en van Stinkhoofd tot UFO, niks is ouders te gek. We laten de meest opvallende verboden babynamen hieronder zien met de reden en herkomst.
Misschien heb je er wel eens van gehoord, want de naam komt uit Nederland. In 2001 weigerde de ambtenaar de dochter van Emile Ratelband zo te noemen. Tot 1970 was het zelfs zo dat je kind in Nederland alleen bestaande voornamen mocht geven, nieuwe waren niet toegestaan. Tegenwoordig is het beleid versoepeld, maar namen als Maastricht, Frans Rolls Royce (ook van Emile Ratelband) en Marieke Methadon worden nog steeds niet geaccepteerd. Ook gekke combinaties van voor- en achternamen als Bloem Pot, Peter Celie en Beau ter Ham zijn door ambtenaren geweigerd. Toch zijn er genoeg vreemde babynamen die wel geaccepteerd zijn: Tom tom, Jeanne d' Arc, Miracle-of-love en Geisha bijvoorbeeld.
Deze verboden babynaam is afkomstig uit Duitsland. Een heel departement van de overheid houdt zich hier non-stop bezig met het beoordelen van nieuw binnengekomen babynamen. Miatt is uiteindelijk verboden omdat mensen niet aan de hand van de naam konden zien of het kind een jongen of een meisje was. Soms lijken ze de namen echter compleet willekeurig te kiezen. Lenin, McDonald, Sputnik, Grammophon en Judas werden verboden. Dior, Fanta, Prestige en Cajus Julius Caesar zijn echter gewoon toegestaan.
Denemarken is in vergelijking tot andere Europese landen vrij streng in het namen-beleid. Ouders krijgen hier een lijst met ongeveer 7.000 namen waar ze uit kunnen kiezen. Wil je een andere naam, dan moet je speciale toestemming vragen. Ieder jaar worden meer dan 250 namen geweigerd. Anus is, naar onze mening, toch wel een van de gelukkigen op die lijst. Namen die wel werden toegestaan zijn onder andere Pluto en Monkey.
In Italië werd deze naam verboden door de rechter omdat hij van mening was dat de naam geassocieerd werd met onderdanigheid en onzekerheid. Hij verwees hiermee naar het verhaal van Robinson Crusoe. Een rechter kan vaker ingrijpen, als het kind door zijn naam wordt beperkt in zijn sociale contacten bijvoorbeeld. Andrea werd verboden omdat de naam voor een meisje bedoeld was. In Italië dragen alleen jongens de naam. Ook Dalmate werd afgekeurd omdat het Dalmatiër betekend. Namen als Ocean en Chanel werden dan wel weer toegestaan. Misschien dat het meespeelde dat de ouders bekende Italianen waren?
Nee, dit is geen hele zin, hoewel dat misschien wel zo lijkt. Het is de naam van een meisje dat tot op 9-jarige leeftijd zo genoemd werd. De regering besloot tijdens een voogdijzaak dat de naam het kind belachelijk maakte en verbood het. Andere gekke babynamen die verboden werden: 4Real, Keenan Got Lucky, Sex Fruit, Yeah Detroit en Fish and Chips voor een tweeling. Jammer genoeg is er nog geen zaak voor de kinderen die Violence en Number 16 Bus Shelter genoemd werden.
Deze naam was de reden dat een Noorse vrouw in 1998 voor twee dagen de cel in moest. Ze wilde de boete niet betalen voor het geven van een rare naam aan haar zoon. Gesher is namelijk het Hebreeuwse woord voor brug. De Noren hadden een hele lijst met verboden namen, maar die is recent vervangen door een algemene ban op namen die met vloeken, seks en ziekten te maken hebben.
We hebben dit (helaas) niet blind getypt, het is een officieel ingediende naam. De daders: een Zweeds stel dat stellig beweerde dat je de naam gewoon uitspreekt als Albin (hoe precies?). Ze kozen het uit protest tegen de naamgevingswet in Zweden, maar we denken dat het kind erg blij mag zijn dat deze naam is afgekeurd. Andere verboden babynamen in Zweden zijn IKEA, Allah, Q en Veranda. Namen die wel zijn toegestaan zijn onder andere Metallica en Google.
Het is ons een raadsel waarom ouders hun kind stinkhoofd willen noemen, maar in Maleisië komt het blijkbaar voor. Hier is de naam samen met Ah Chwar (Slang), Khiow Khoo (Bochel) en Sor Chai (Gek) in de ban gedaan. Ook Woti, wat een letterlijke vertaling is van seks, is niet toegestaan. Armani, Lyric en Hunter kunnen dan weer wel.
Tsja, wat zullen we hiervan zeggen. Met de grote opkomst van het internet is het misschien niet zo vreemd om babynamen eraan te relateren. Een Chinees koppel ging hier wel heel ver in en bedacht @ als naam. Blijkbaar spreek je dit ongeveer hetzelfde uit als het Chinese teken voor 'hem liefhebben', maar de overheid verbood het. De politie heeft een lijst met verboden namen omdat zij de identiteitsbewijzen uitgeven, maar de inhoud is bij maar weinig mensen bekend.
Portugal is waarschijnlijk één de landen met het strengste beleid als het om namen gaat. Er bestaat een enorm document met meer dan 2.000 namen die je wel en niet kunt gebruiken, maar de keuze van namen is niet altijd logisch. Zo is Tomás prima maar Tom niet, omdat het een bijnaam zou zijn. Ook Onvis werd verboden, omdat het in het Portugees UFO betekend. Deze keuze begrijpen we dan weer wel.
Een vader uit Japan vond het wel een goed idee om zijn zoon Akuma te noemen, wat het Japanse woord is voor duivel. De overheid vond het een minder goed plan en zei dat de vader zelfs misbruik maakte van het recht om zijn eigen kind een naam te geven. Na een rechtszaak heeft de vader toch een iets vriendelijkere naam voor zijn zoon gekozen, hoewel hij dreigde zijn tweede zoon Emperor of Explosion te noemen. Ook deze zijn niet toegestaan.
In de Verenigde Staten oordeelde de rechter dat een zeven maanden oude baby geen Messiah mocht heten. De naam is een titel die vergeleken wordt met titels als Judge, Duke en Justice en is om die reden niet toegestaan. In de Verenigde Staten zijn er echter grote verschillen tussen de staten onderling. In Californië mag de naam van het kind geen umlaut of trema's bevatten en in Texas mogen alleen Romeinse nummers gebruikt worden, geen Arabische. Dit zorgt ervoor dat Humprey Gordon III wel mag en Humprey Gordon 3 niet. Adolf Hilter Campbell mocht wel.
Andere artikelen in deze categorie