Zwanger? 8 zwangerschapsfeiten en fabels op een rij!

Zwanger? 8 zwangerschapsfeiten en fabels op een rij!

Is het wel zo goed om je buik in te smeren, moet je sushi en brie echt laten staan en hoe goed is foliumzuur nu eigenlijk voor je? 8 zwangerschapsfeiten en fabels ontrafeld!

Zwanger! Er zijn een hoop feiten en fabels over zwanger zijn. Is het wel zo goed om je buik in te smeren, moet je sushi en brie echt laten staan en hoe goed is foliumzuur nu eigenlijk voor je? 8 zwangerschapsfeiten en fabels ontrafeld!

1. zijn Extra vitamines en Foliumzuur wel nodig? 

Wanneer je zwanger bent of wilt worden, wordt je aangeraden om foliumzuur te slikken. Je hebt bij de drogist vast ook al tal van vitaminesupplementen speciaal voor de zwangere vrouw gespot. Het past best in deze tijd om te denken: wat zit daar eigenlijk allemaal in? Kan ik dat niet links laten liggen en door een gezonde, gevarieerde voeding alle benodigde vitamines binnen krijgen? Dat hebben we nagevraagd bij de Nederlandse Verloskundigenvereniging en zij adviseren om toch vooral wél foliumzuur te slikken. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat je op een andere veilige manier de dagelijks aanbevolen hoeveelheid kan binnenkrijgen. Vitaminepreparaten hebben geen extra gezondheidswaarde wanneer je gewoon gezond en gevarieerd eet. 

 

2. Last van maagzuur = baby met veel haar

Als je veel last hebt van maagzuur, zou dat betekenen dat je baby met een flinke bos haar geboren wordt. Maagzuur ontstaat doordat de sluitspier tussen de slokdarm en maag niet meer optimaal werkt. De zwangerschapshormonen die hiervoor zorgen, zouden dezelfde hormonen zijn die zorgen voor haargroei bij de foetus. Een mooi bakerpraatje toch? De haargroei van je baby is namelijk genetisch bepaald en ligt vast in je DNA. 

3. Sporten tijdens zwangerschap

Veel vrouwen ruilen hun intensieve sportuurtjes om voor relaxed bankhangen, maar dat is echt niet nodig. Goed, je zal misschien even een tandje minder geven en de buikspieroefeningen overslaan, maar het is juist heel goed om te blijven sporten als je zwanger bent. Zo kun je bijvoorbeeld gerust blijven hardlopen tijdens je zwangerschap. Als je fit bent tijdens je zwangerschap, heeft dat ook een positieve uitwerking op je bevalling. De Amerikaanse gynaecologe Bradley Price deed daar onderzoek naar en concludeerde dat sportieve zwangere vrouwen een vlottere bevalling hadden. Dus hey ho, let's go

4. Zwanger? Dan Geen sushi, brie of broodjes gerookte zalm meer

Nou, dat valt dus wel mee. Als de sushi en zalm vers is en je de brie niet op een Frans marktje hebt gekocht, kun je gerust aan deze cravings overgeven. Voorverpakte sushi en gerookte zalm kun je beter wel laten liggen in verband met de kans op aanwezigheid van de listeria bacterie die gevaarlijk is voor je ongeboren kindje. Brie en andere rauwmelkse kazen kun je beter laten staan als deze echt gemaakt zijn van rauwe melk (au lait cru). De kazen in de Nederlandse supermarkten zijn echter altijd van gepasteuriseerde melk gemaakt en daarom veilig. Bon appétit!

5. Het is goed om je zwangere buik in te smeren met een buikbalsem

Dat zou je wel denken toch? Feit is dat niet élk product zo goed is voor jouw huid en de baby in je buik. Sommige crèmes bevatten hormoonverstorende stoffen die schadelijk kúnnen zijn voor je ongeboren kindje. Zo kunnen deze stoffen zorgen dat je kindje bepaalde allergieën ontwikkelt. Het televisieprogramma Zembla heeft hier uitgebreid aandacht aan besteed. Zeker interessant om terug te kijken! Maar goed, aangezien je buik best droog en trekkerig kan aanvoelen, is het toch best fijn om hem in te smeren. Gebruik dan bijvoorbeeld Weleda, dr. Hauschka of Dermalogica.  

6. Een grote buik betekent: grote baby

'Zo hee, dat is een flinke toeter. Succes straks met de bevalling'. Als je een flinke buik hebt, ken je deze opmerkingen vast en zeker. Maar wees gerust: de omvang van je buik zegt niet automatisch iets over de grootte van je kind. De grootte van je buik wordt naast het gewicht van de baby ook bepaald door de stevigheid van het spierweefsel, de hoeveelheid vruchtwater, de mate waarin je vocht en vet vasthoudt en je postuur. Ook ligt het eraan waar je kindje ligt in je buik. Is dat aan de voorkant, dan is je buik groter. Wees niet bang dat je een tienponder zal baren! Als je je zorgen maakt, kan je verloskundige een inschatting maken van de grootte van je kindje.

Andersom geldt het  trouwens ook: als je een kleine buik hebt, wil dat niet zeggen dat je van een kleine baby zal bevallen. Misschien draag je het kindje meer naar binnen. 

7. Misselijk ben je alleen 's ochtends

Misselijk zijn is een bekende én vervelende zwangerschapskwaal. Het wordt vaak ochtendmisselijkheid genoemd, maar het is een prachtig fabeltje dat je alleen 's ochtends misselijk bent tijdens je zwangerschap. Er zijn genoeg vrouwen die er de hele dag of juist 's avonds last van hebben. 

8. Volle maan betekent babyboom

Het is een oude wijsheid dat tijdens volle maan meer baby's geboren worden. Maar is het echt zo? Nee, toch niet. Ongeveer eens in de 28 dagen is het volle maan. Volle maan duurt maar één dag, en die dag worden er net zoveel baby's geboren als op andere dagen. Maar doordat het verschil tussen volle maan en nét geen volle maan (de dag ervoor en de dag erna) zo minimaal is, claimen veel ouders dat hun baby echt bij volle maan geboren is. Het is een optische illusie! 

Rosanne Buitendijk

Door

04 maart 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.