Fotocredits: Barefoot Blonde
In plaats van de standaard keizersnede wordt steeds vaker de gentle sectio uitgevoerd: een natuurlijke, vrouwvriendelijke keizersnede. Zie je op tegen een keizersnede? Lees dan eens over de gentle sectio.
Een keizersnede is misschien niet dé manier waarop je gehoopt had te bevallen van je kindje. Het grootste bezwaar is vaak dat bij een keizersnede je niet onmiddellijk de tijd hebt om te hechten met je kindje. Zodra je kindje geboren is, wordt hij of zij meegenomen voor een check en blijf jij achter terwijl je gehecht wordt. Gelukkig is het in steeds meer ziekenhuizen mogelijk om een 'gentle sectio' te krijgen: een moeder- en kindvriendelijke keizersnede waarbij een natuurlijke bevalling zoveel mogelijk wordt nagebootst.
De standaard keizersnede is een chirurgische procedure. Je krijgt een ruggenprik (in noodgevallen word je onder volledige narcose gebracht). Je voelt geen pijn, maar wel druk op je buik als de baby wordt geboren. Het is in principe zo gepiept: je kindje is meestal binnen een kwartier ter wereld gebracht. De navelstreng wordt doorgeknipt en als de placenta ook geboren is, word jij gehecht. De gehele operatie duurt al met al meestal zo'n drie kwartier.
Moeders kunnen het als vervelend ervaren dat zij de baby niet geboren zien worden. Ook is in de operatiekamer geen tijd om de baby direct bij de moeder op de borst te leggen. De arts neemt het kindje mee om te onderzoeken. Het duurt dus langer voor je je kindje daadwerkelijk vast kunt houden. Soms is het kindje dan al gewassen en aangekleed, wat veel moeders een groot gemis vinden. Die eerste bijzondere aanrakingen en momenten samen zijn dan langs je heen gegaan.
Bij een gentle sectio is er vooraf duidelijk overleg tussen de ouders en de gyneacoloog wat er gaat gebeuren. De vader mag er van begin tot eind bij zijn. De temperatuur in de operatiekamer is aangenamer en er wordt gezorgd voor zo min mogelijk omgevingsgeluid. Als je wilt kan er muziek op de achtergrond klinken. Zodra het hoofdje uit de buik is, worden de operatiedoeken wat verlaagd zodat vader en moeder mee kunnen kijken. De baby wordt langzaam uit de buik gehaald, waarbij het tempo waarop een baby vaginaal ter wereld komt zoveel mogelijk wordt aangehouden. Dit noemt men 'walking the baby out'.
Bij een gentle sectio blijft de baby na de geboorte zoveel mogelijk bij de moeder. Ook wordt het kindje direct bij de moeder gelegd. Daarom wordt het wel de vrouwvriendelijke of moeder- en kindvriendelijke keizersnede genoemd.
De baby wordt daarna direct op de blote borst van de moeder gelegd en toegedekt met een warme doek. Door het huid-op-huid-contact stabiliseert de hartslag en temperatuur van het kindje sneller. De baby krijgt wel ecg-plaatjes op om hem te kunnen monitoren, maar deze worden op de schouders geplakt in plaats van op de borst. Ook wordt de navelstreng nog niet onmiddellijk doorgeknipt. Zo kan het kindje eerst even een paar minuten bij de moeder bijkomen. Bij een gentle sectio blijft de baby direct na de geboorte zoveel mogelijk bij de moeder, ook wanneer zij gehecht wordt. Natuurlijk wordt het kindje gecontroleerd, maar net als bij een natuurlijke bevalling blijft de pasgeborene zoveel mogelijk bij de moeder.
In principe is in elk ziekenhuis waar je voor een keizersnede terecht kunt, een gentle sectio mogelijk. Steeds meer ziekenhuizen veranderen de standaard keizersnede procedure naar de meer moeder-en kindvriendelijke operatie. Het enige wat een ziekenhuis moet doen, is het personeel anders inzetten. Zo is er meer verpleging nodig om voor moeder en kind te zorgen.
Dus ben jij zwanger en bestaat de kans dat jij via een keizersnede moet bevallen? Informeer dan zeker naar de mogelijkheden van een gentle sectio. Uiteindelijk is het natuurlijk het allerbelangrijkst dat je kindje gezond en wel ter wereld komt, maar het is ook wel zo fijn als je een goed gevoel aan de geboorte van je kleintje overhoudt.
Bronnen: Deverloskundige.nl, hetziekenhuis.nl, nataal.nl.
Andere artikelen in deze categorie