40 weken zwanger

40 weken zwanger

Ja, het is zover! Of misschien toch nog niet?

Je bent 40 weken zwanger deze week. Na deze week is ben je uitgerekend, maar of je dan ook echt bevalt is de grote vraag.  Lees hieronder over de belangrijkste ontwikkelingen die plaatsvinden tijdens de veertigste week van je zwangerschap.

DE GROEI VAN JE BABY

WIST JE DAT:

Je baby nu zo groot is als een watermeloen, zo'n 51 cm?

Je baby's schedel bestaat na 40 weken zwangerschap niet uit één gehecht deel maar uit lossen platen. Dat klinkt heel eng, maar is voor jou juist gunstig. Deze platen schuiven namelijk over elkaar als je baby's hoofd door het geboortekanaal gaat. Dat maakt de bevalling een stukje makkelijker! Na de geboorte groeien deze platen aan elkaar. 

Je kindje kan na de geboorte nog niet goed zien maar jouw stem zal hij zeker herkennen. Tot enkele tijd na de geboorte zal je kindje in de foetushouding blijven liggen, omdat hij nog niet door heeft dat er nu ruimte is om uit te rekken. Daarnaast voelt deze houding nog heel vertrouwd.

veertig weken zwanger

Met de bevalling in het zicht heb je de belangrijke zaken waarschijnlijk al geregeld, maar vergeet je ook de kleine dingetjes niet? Zorg dat de auto genoeg benzine heeft, je telefoon 's nachts is opgeladen en het is ook niet zo'n gek idee om een waterafstotende matrasbeschermer om je matras te doen. Je zit natuurlijk niet te wachten op een doorweekt bed als je vliezen breken. 

De klachten die je hebt zijn een herhaling van de vorige weken: maagzuur, samentrekkingen van je buik en baarmoeder, moeheid, misselijkheid. Houd vol, je bent er bijna! 

Is de baby er al klaar voor?

Deze laatste weken kunnen mentaal erg zwaar zijn, omdat je je elke minuut afvraagt wanneer het zover is. Probeer je niet te druk te maken, je baby geeft vanzelf een seintje dat hij klaar is om de wereld te betreden! 

Je kunt met je verloskundige overleggen wat je kunt doen wanneer het erop lijkt dat je bevalling nog niet gaat inzetten. Ze kan je  'strippen', waarbij geprobeerd wordt de vliezen voorzichtig los te maken van de baarmoedermond, waardoor de weeën op gang kúnnen komen. Ook is het handig om alvast na te denken of je ingeleid wil worden. Dit gebeurt sowieso wanneer je kindje na 42 weken nog niet geboren is, maar als je je zwangerschap erg zat bent, kan het vaak ook al wat eerder.

TO DO

  • Probeer verschillende ademhalings- en ontspanningsoefeningen zodat je weet hoe je de pijn tijdens de bevalling het beste kunt opvangen.
  • Lees alvast over weeën herkennen, zodat je weet wanneer het tijd is. 
  • Better be prepared: check de eerste tekenen van de bevalling.
  • Leuk om te proberen en de tijd mee te doden: zo kun je zelf weeën opwekken!
  • Krijg je dagelijks berichtjes van vrienden en kennissen of het al zover is? Je kunt een lieve app sturen waarin je aangeeft dat je de aandacht super lief vindt, maar dat je niet altijd zin hebt om te reageren op alle goedbedoelde appjes. Je zult het echt laten weten als de baby er is! 

NOT DONE

Wat mag je niet doen in de veertigste week van je zwangerschap? Lees het in ons artikel Dit moet je niet doen tijdens je zwangerschap.

Bronnen: verloskundigencentrumassen, naviva, fea-verloskundigen, deverloskundige

BENIEUWD WAT JE NOG TE WACHTEN STAAT?

Lees hier alvast over wat er gebeurt als je 41 weken zwanger bent.

Sanne 't Hooft

Door

13 januari 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.