Ik let goed op wat ik eet en was daarom op zoek naar gezonde pepernoten. Mijn motto is altijd: één zak pepernoten is zo op, dus kan ik beter op safe gaan en pepernoten zoeken die toch nog een soort van gezond zijn. Ik zal jullie niet teleurstellen, ik heb ze gevonden! Samen met Maud heb ik dit recept gemaakt.
Bij Ilovehealth vond ik onderstaand recept. Het bevat geen tarwe en geraffineerde suikers. En als bonus: lactosevrij! Joehoe! Het was écht super leuk om samen met Maud te bakken. Goed, ze dacht dat het deeg klei was, maar geef haar eens ongelijk. Ook vond ze het een waar succes om de pepernoten kapot te slaan. zoals ze ook altijd met zandkasteeltjes doet. We hebben lol gehad en het resultaat is ook niet mis!
De ingrediënten voor pepernoten
- 160 gram amandelmeel
- 240 gram speltmeel
- 120 gram kokosbloesemsuiker (of andere gezonde vervanger van geraffineerde suiker)
- 12 theelepels speculaas & koek kruiden
- 10 eetlepels kokosolie, vloeibaar
- 8 eteleepels plantaardige melk (noten-, soja-, rijst- of kokosmelk)
- 1/2 theelepel met zout
- 10 druppels vanille extract
Het recept voor gezonde pepernoten:
- Verwarm de oven op zo'n 180 graden voor. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Mix het meel samen met de suiker, zout en speculaas- koek kruiden in een kom.
- Verwarm de kokosolie tot deze vloeibaar is en voeg deze dan met de vanille toe aan het mengsel.
- Voeg vervolgens de melk aan het deeg toe. Nu wordt het deeg wat plakkerig. Dat is helemaal goed. Als het deeg nog wat te droog is dan doe je wat extra melk erin.
- Nu komt het leukste: het kleien! Verdeel de balletjes over de bakplaat.
- Zet het 15-20 minuten in de warme oven, tot de pepernoten lichtbruin zijn.
- Let op: Als ze uit de oven komen zijn ze nog wat zacht, als ze verder afkoelen worden ze vanzelf knapperig.