Fotocredits: Stephanie Sunderland
Je baby's lieve schopjes voelen harder door het verminderde vruchtwater. Lopen met die dikke buik begint ook lastiger te worden.
Je bent 33 weken zwanger deze week. Je baby houdt nu zijn oogjes open als hij wakker is. Merk jij al iets van zwangerschapsdementie? Lees hieronder over de belangrijkste ontwikkelingen die plaatsvinden tijdens de drieëndertigste week van je zwangerschap.
Je baby is nu zo groot als een selderij, zo'n 43,5 cm?
De oogjes van je baby blijven open als hij wakker is en hij begint ook zijn ademhaling te coördineren. Je kleintje begint inademen en uitblazen te begrijpen.
Nu je 33 weken zwanger bent, neemt je baby meer plek in dan het vruchtwater in je baarmoeder. Het vruchtwater diende als stootkussens voor de schopjes die je baby uitdeelt. Nu er minder vruchtwater is in vergelijking met je kindje, kunnen deze schattige schopjes eerder aanvoelen als echte karatekicks. Daarnaast zijn de botten harder aan het worden en zijn de hersenen nog steeds heel erg aan het groeien. Ondertussen hoort je kindje ook jouw stem steeds duidelijker. Praat tegen je buik om de band met je kleintje te versterken!
Weetje: De buikhuid en baarmoederwand worden steeds dunner, dus nu kan er licht van buiten je baarmoeder inkomen. Je baby merkt dit en begint het verschil tussen dag en nacht te zien.
Met 33 weken zwanger kan het zijn dat je het opeens enorm warm hebt. Dit heeft te maken met je stofwisseling. Hormonale schommelingen, uitdroging en stress kunnen zorgen voor hoofdpijn. Zorg dat je voldoende drinkt!
Je zult wel merken dat het lastiger wordt om comfortabel te liggen. Die dikke buik begint met alles in de weg te zitten. Lopen wordt waggelen en om een lekkere slaappositie te vinden moet je héel creatief zijn. Misschien dat een voedingskussen je helpt. Door het extra gewicht in je buik heb je een ander zwaartepunt, het is dus niet gek dat je af en toe je evenwicht verliest.
In de laatste weken voor je bevalling krijgen veel vrouwen te maken met de zogenaamde zwangerschapsdementie, ook wel 'baby brain' of 'pregnancy brain' genoemd. Je zult merken dat je klunsiger bent dan normaal, sneller dingen vergeet, minder concentratie hebt en een slechter reactievermogen hebt.
Mogelijke oorzaken hiervan zijn je hormonen (natuurlijk!), slaapgebrek, stress en een verandering van je prioriteiten. Mentaal richt je je nu alleen op je kindje, andere zaken zijn minder belangrijk en vergeet je daardoor sneller. Maak je geen zorgen, een paar maanden na je bevalling krijg je je oude geheugen weer terug!
Wat mag je niet doen in de eenendertigste week van je zwangerschap? Lees het in ons artikel Dit moet je niet doen tijdens je zwangerschap.
Bronnen: verloskundigencentrumassen, naviva, fea-verloskundigen, deverloskundige.
Lees hier alvast over wat er gebeurt als je 34 weken zwanger bent.
Andere artikelen in deze categorie