Alles over de hielprik bij je baby

Als je kindje een paar dagen oud is, wordt de hielprik afgenomen. Waarom is dit en doet de hielprik pijn bij je kindje? Een handige hielprik uitleg voor new moms!

De hielprik: de één beleeft het in een waas, de ander maakt zich toch wel meer zorgen. Tot welk kamp hoor jij? Speciaal voor elke ouder die zich afvraagt hoe het nu ook alweer zit met de hielprik hebben we alle must knows op een rijtje gezet. 

wat is de hielprik?

De hielprik is een prikje dat je baby krijgt wanneer hij tussen de 3 en 7 dagen oud is. Nadat jij met een handtekening toestemming hebt gegeven, neemt de verloskundige, kraamhulp of een medewerker van de jeugdgezondheidszorg met een apparaatje een paar druppeltjes bloed uit de hiel van je baby. 

Met de hielprik wordt je baby'tje getest op 18 bepaalde zeldzame erfelijke ziektes, zoals een taaislijm-, bijnier-, sikkelcel- en schildklierziekte en een aantal stofwisselingsziektes. Om de gevolgen voor je baby te beperken, is het belangrijk dat de ziektes vroeg ontdekt worden. Vandaar dat je baby na een aantal dagen dit prikje al krijgt. Binnenkort wordt de test uitgebreid met 14 ziektes, waardoor je kindje in totaal op 32 ziektes gescreend wordt.

wanneer krijg je de uitslag?

Bij de hielprik geldt: geen nieuw is goed nieuws. Als ze niks vreemds in het bloed hebben gevonden, krijg je geen uitslag. 

Mocht er wel iets gevonden worden, dan hoor je dit binnen vier weken van je huisarts. Je baby krijgt dan een tweede hielprik om verder onderzoek te doen. Raak niet meteen in paniek wanneer dit gebeurt! In sommige gevallen kan de hielprik positief zijn en is het vervolgonderzoek negatief. De test is niet 100% betrouwbaar, vandaar dat er in deze gevallen een tweede onderzoek wordt gedaan. 

Rosanne: De verloskundige kwam langs om te checken of alles goed ging met mijn herstel en zei: 'We gaan ook even de hielprik doen bij Lonne'. Ik heb het in een waas beleefd, het was ook zo voorbij. Volgens mij hoefde Lonne niet eens te huilen. Met de uitslag waren we totaal niet bezig, na twee maanden bedachten mijn vriend en ik opeens: 'Oja, we hebben er niets van gehoord dus alles is goed!' 

Is de hielprik pijnlijk voor mijn baby?

Je baby zal het prikje even voelen, het zal dus even vervelend zijn. Maar het gaat heel snel en je baby zal snel weer herstellen. 

Wat moet ik doen voor de hielprik?

Voor de hielprik hoef je zelf niets te doen! Na de geboorte van je kleine krijgt het consultatiebureau een melding. De verloskundige of een medewerker van de GGD of thuiszorg zal contact met je opnemen om een afspraak te maken. Als je bevallen bent in het ziekenhuis en je baby daar nog verblijft, wordt het prikje in het ziekenhuis afgenomen. 

De hielprik wordt 3 tot 7 dagen na geboorte afgenomen. Is dit op de 8e dag na de geboorte van je baby nog niet gebeurd? Neem dan even contact op met de Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma's bij jou in de buurt. 

Moet ik betalen voor de hielprik?

Nee, de hielprik wordt helemaal vergoed door je zorgverzekering! Als er een tweede prikje nodig is, hoef je hier ook geen extra kosten voor te betalen. 

Hoe heb jij de hielprik van je kind ervaren? Was het bij jou ook zo'n waas of maakte jij je wel zorgen? Let us know! 

Sanne 't Hooft

Door

04 november 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.