Fotocredits: Sarah Glasbergen
Van een lekker rustig slaapritme waarbij Maud 's ochtends tot een uur of 8 sliep, gingen we naar een ritme waarbij mevrouw elke ochtend rond zes uur wakker werd. Écht wakker... Dit hielp mij!
Een paar weken geleden maakten we ineens kennis met de early bird in Maud. Best even omschakelen als je gewend bent dat je kindje normaal gesproken tot half 8, 8 uur slaapt. Natuurlijk ging ik Googelen en aan alle moms in mijn omgeving vragen wat de reden zou kunnen zijn. Ook Rosanne bleek dit probleem ineens te hebben met Lonne. Maud heeft inmiddels haar oude vertrouwde slaapritme weer terug. Ik deel mijn tips graag met je!
Je merkt het elke dag als je de deur uitstapt: het is herfst, het is koud! De kou kan een hele goede reden zijn dat je kindje vroeg wakker wordt. Rond 5 uur 's ochtends is het het koudst. Ik kocht een dikkere slaapzak en die deed wonderen. Yeey!
Aan het begin van de zomer had Maud ook even een vroeg wakker fase. Mijn moeder zei dat Maud tijdens logeertpartijtjes bij hun veel langer sliep. En in Maud's slaapkamer daar is het een stuk donkerder dan in haar kamertje thuis. Ik deed vuilniszakken tegen het raam (charmant, I know) om het te testen en ja hoor: mijn moeder had gelijk... De vuilnizakken zijn dus inmiddels vervangen voor goede verduisterende gordijnen.
Een slaaptrainer is ook echt een uitkomst. Als je kindje 2 jaar of ouder is dan weet ik zeker dat een slaaptrainer je kan helpen. Bij ons moeten ze wachten tot het lampje groen is. Hierdoor krijgen ze wat meer tijdsbesef en zien ze ook als het nog echt heel vroeg is. Hieronder zie je onze favoriete slaaptrainers.
Als je kindje nog niet praat is het heel lastig om in te schatten wat er in die koppies ingaat. Maar kindjes kunnen vanaf een maand of 9 gaan dromen. En daar kunnen ze 's nachts best eens van in paniek zijn. Een troostende knuffel van papa of mama doet dan vaak wonderen. Ik zorg altijd dat ik een speen voor Maud bij de hand heb, want daar wordt ze ook altijd rustig van. Een nachtlampje kan ook helpen.
Ga na wat er anders is in jullie dagelijks ritme wat zijn weerslag kan hebben op je kindje. Het kan natuurlijk iets simpels zijn zoals een veranderd seizoen, maar misschien is er wel meer aan de hand. Komen er tandjes door bij je kleine waardoor hij zich misschien niet helemaal lekker voelt? Rosanne was aan het verbouwen en verhuizen waardoor de afgelopen weken een aaneenschakeling waren van dingen regelen, bouwmarkten bezoeken, muren verven, dozen inpakken... Yep, zeker weten dat Lonne iets van die drukte oppikt en uit haar hum is. Ik merk zelf ook dat Maud relaxter is als ik ontspannen ben, dus daar probeer ik echt op te letten.
Kun je nog geen oorzaak afvinken? Kijk eens kritisch naar het slaapgedrag van je kindje overdag. Misschien doet je kleine nog twee middagdutjes en kun je overgaan naar één middagdutje. Of wellicht ligt je kindje tijdens het middagdutje met gemak drie uur te slapen. Probeer dan gewoon eens om je kleine wat eerder wakker te maken. Het zal je verbazen, maar dit blijkt voor veel ouders écht te helpen!
Gelukkig vertelden bijna alle moms die ik erover sprak me dat het slechts een fase is. Dus denk na een paar hele vroege ochtenden niet gelijk dat dit nu jullie nieuwe ritme is, maar houd een positieve mindset. Rosanne vertelde me dat ze bij Lonne na deze fase echt weer stappen in haar ontwikkeling zag. De onrustige nachten hadden dus vast al doel om nieuwe vaardigheden en indrukken te verwerken.
Heb jij nog meer handige tips om je kindje langer te laten slapen?
Andere artikelen in deze categorie