Fotocredits: Ketut Subiyanto via Pexels
Ineens merk je aan je peuter dat hij het middagslaapje misschien wel helemaal niet meer nodig heeft. Op welke leeftijd is dat 'normaal'?
Het middagslaapje van je peuter overslaan zorgt vaak voor gemengde gevoelens. Het is voor jou als mama meestal een fijn rustmoment als je kindje tukt: even ontspannen op de bank met een kop thee en een tijdschrift, heerlijk! Maar dan breekt het moment aan dat je kleine een middagslaapje niet meer nodig vindt... Aiii. Lees alles over het wanneer én de voor- en nadelen van het overslaan van het middagslaapje van je peuter!
Het zal vast even slikken zijn voor je, wanneer blijkt dat jouw peuter zijn middagslaapje wil overslaan. Het heeft echter voor- en nadelen. Jouw uurtjes me-time zijn dan weliswaar weg, maar het betekent ook dat je geen rekening meer hoeft te houden met de middagdutjes wanneer je er met je peuter op uit gaat!
Hoe merk je nou aan je peuter dat hij zijn middagslaapje niet meer nodig heeft? Het meest logische signaal is als je hem ‘s middags niet meer in bed krijgt. Als hij gewoon echt niet wil, omdat ie nog super energiek is. Of je krijgt hem wel in bed, maar vervolgens ligt hij een uur te draaien. Je peuter is dan simpelweg niet moe genoeg.
Het kan ook zo zijn dat je peuter ‘s middags nog wel lekker slaapt, maar dat ie dan ‘s avonds gaat spoken. Dat is bij ons het geval; mijn peuter Mila kon tot voor kort nog heerlijk slapen ‘s middags, wel 2,5 uur als we haar niet wakker maakten. Maar dan was het ‘s avonds feest: dan waren we zo 1,5 uur bezig om haar in slaap te krijgen. Ze lag dan jammerend, draaiend, zingend en roepend om ‘nog een boekje’ of ‘een slokje water’ in bed.
Toen we ervoor kozen om haar ‘s middags niet meer te laten slapen, kregen we onze avonden weer enigszins terug. Dit deden we al af en toe, als we ergens naartoe gingen, en dat ging goed. Inmiddels hebben we dus definitief afscheid genomen van het middagslaapje.
Gemiddeld gaan kindjes tussen de 2 en 3 jaar oud langzaam maar zeker het middagdutje steeds vaker overslaan. Dat is heel normaal. Het ene kindje heeft op 2,5 jarige leeftijd het middagslaapje niet meer nodig, terwijl de ander een jaar later nog steeds heel erg toe is aan een dutje. Er is niet één richtlijn, behalve dat je goed naar je eigen kind moet kijken.
Vrijwel elke peuter zal wel eens weigeren om ‘s middags te slapen. Het kan het ook zijn dat er een bepaalde verandering gaande is waar je kind op reageert, of er komt bijvoorbeeld een griepje aan. Laat het middagdutje niet te snel verdwijnen en probeer erachter te komen wat de oorzaak is. Tot een bepaalde leeftijd hebben ze dit oplaadmomentje nog hard nodig. Kinderen kunnen zelfs gestrest raken als ze het middagdutje overslaan.
Wanneer je peuter zijn middagslaapjes gaat overslaan, kan het natuurlijk zo zijn dat hij ‘s avonds eerder moe is. Rond etenstijd kunnen ze dan best even vervelend of hangerig zijn. De kunst is om dan niet boos of geïrriteerd te reageren op je peuter, want jij bent zelf vast ook niet in je beste humeur als je moe bent.
Als je merkt dat het middagslaapje helemaal overslaan misschien te rigoureus is, kun je met een tussenoplossing werken: een korter middagdutje. Laat je kleintje hooguit een uurtje slapen en maak hem dan wakker.
Het kan ook een goed idee zijn om wel een dagelijks rustmoment in te bouwen. Zet een mooi rustig muziekje op, geef je kindje een boekje of laat hem lekker een half uurtje op de bank hangen om naar zijn favoriete tekenfilm te kijken. Zo kan je kleine toch even wat energie bijtanken in plaats van op te gebruiken.
Laat je peuter in ieder geval niet aan het einde van de dag een dutje doen op de bank, want dan zit je 's avonds met een kind dat weigert te gaan slapen.
Andere artikelen in deze categorie