Fotocredits: Barefoot Blonde
Ga jij voor een kraambezoek of een kraamfeest? Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje!
Wanneer je kindje geboren is, staat je omgeving natuurlijk te popelen om het kleintje te bewonderen. Op welke manier ga jij je gasten ontvangen: via kraambezoek of een kraamfeest? Het heeft allebei z'n voor- en nadelen. In dit artikel lopen we die met je door!
Bij een traditioneel kraambezoek komen familie, vrienden en omgeving om de buurt langs om je kindje te bewonderen. Een kraamfeest is een georganiseerd feest waarbij je iedereen in een keer uitnodigt. De voor- en nadelen? Daar gaan we nu op in.
Een kraamfeest (ook wel babyborrel genoemd) is tegenwoordig erg populair, maar vraagt wel om wat organisatie. Je moet je afvragen hoeveel mensen je wilt uitnodigen, kijken of dit in je eigen huis past of dat je een zaaltje afhuurt, eten en drinken regelen, uitnodigingen uitsturen, versieren, enzovoort. Een kraamfeest is niet iets dat je 'even regelt' wanneer je bent bevallen. Dit kun je beter toen vóórdat je bevalt, zodat je na je bevalling kunt uitrusten. Een aantal aandachtspuntjes voor een kraamfeest:
Je kunt zelf bepalen van hoelaat tot hoelaat je het kraamfeest wilt houden. Tijdens het kraamfeest kun je je ouders en schoonouders vragen de boel draaiende te houden, want jij bent natuurlijk hartstikke druk met je knappe kindje showen.
Het grote voordeel van een kraamfeest is dat je iedereen in één keer ontvangt en er dus in één dag ook weer vanaf bent. Daarna kun je in alle rust heerlijk van je kindje genieten.
Heb je zelf geen zin, tijd of energie om het kraamfeest te organiseren? Huur dan iemand in die alles voor je regelt. Er zijn genoeg kleine bedrijfjes die je kraamfeest van a tot z regelen. Zo kun jij optimaal en zorgeloos uitrusten na je bevalling!
Aan de andere kant kan zo'n dag erg druk en overweldigend zijn. Je moet je dus goed afvragen of je dit na je bevalling aankunt en hier zin in hebt. En niet alleen voor jou kan dit te druk zijn, maar ook voor je kindje. Hij krijgt in een korte tijd heel veel prikkels binnen en dan kan hij snel moe worden. Een moe kind kan heel schattig en rustig zijn, maar ook huilerig en vervelend...
Vanwege het groot aantal gasten zul je ook minder tijd hebben om iedereen individueel te spreken.
Kies je voor een kraamfeest? Dan is het zeker de moeite waard om onze inspiratie gids te bekijken.
Geen zin in zoveel drukte en organisatie? Ga dan voor een old fashioned kraambezoek. Een kraambezoek is persoonlijker, kleiner en minder druk, omdat je niet zoveel gasten in één keer ontvangt. Het is sfeervoller en je hebt genoeg tijd om te praten met je gasten.
Thuis voel je je waarschijnlijk ook meer op je gemak dan in een overbevolkt zaaltje. Je zit comfortabel op je eigen bank en je hebt alles bij de hand. Wanneer je het echt niet meer trekt, kun je gewoon naar bed gaan. Dat is ook een erg fijne gedachte!
Daarnaast kan het leven als nieuwe mom soms best een beetje isolerend zijn. Je zit voornamelijk thuis, misschien is je partner weer aan het werk en je ziet nauwelijks andere mensen. Sommige vrouwen ervaren dat hun wereld heel klein wordt en vinden het prettig dat hun week een beetje 'gebroken' wordt door bezoek van vrienden, familie en collega's.
Het nadeel van kraambezoek is dat er weken, of zelfs maanden, na de geboorte nog steeds gasten kunnen langskomen. Het kan heel vermoeiend en stressvol zijn om zo lang mensen over de vloer te krijgen. Wij geven je deze tips mee:
Nu zijn we benieuwd, ben jij voor een kraambezoek of kraamfeest gegaan? En waarom heb je daarvoor gekozen? Let us know!
Andere artikelen in deze categorie