Fotocredits: Barefoot Blonde
Het is redelijk standaard dat een kindje de naam van de vader krijgt. Maar heb je er al eens bij stilgestaan dat je ook jouw achternaam kan geven?
Wat vind jij er van als kinderen de achternaam van de moeder hebben?" Deze vraag ging de afgelopen dagen rond op de redactie. De meningen waren, tegen mijn verwachting in, overwegend positief. Alle redactiemoms hadden het hier tijdens hun zwangerschap met hun partner over gehad. Uiteindelijk kozen ze voor hun kids tóch de achternaam van de vader, maar het leek ons dus wel iets om eens over te schrijven. Heb jij hier al over nagedacht?
ls je er over nadenkt is het eigenlijk best gek dat stambomen en bloedlijnen via de man bepaald en doorgegeven worden, aangezien enkel de lijn van de moeders 100% zekerheid biedt. Het klinkt misschien hard, maar als man heb je eigenlijk nooit 100% zekerheid dat het kind wel écht van jou is. De traditie om kinderen de naam te geven vindt ook daar zijn basis, omdat het een manier was voor de man om toch zijn dominantie als hoofd van de familie vast te leggen. Back in the old days waren vrouwen en kinderen nu eenmaal het bezit van een man, en dat heeft nog steeds zijn weerspiegeling in aspecten van onze huidige maatschappij. Trouwens, ook de traditie van vrouwen om na een huwelijk hun achternaam te veranderen naar die van hun man, is hierop gebaseerd.
Of jullie nu getrouwd zijn of niet, het is altijd mogelijk om je kindje de naam van de moeder te geven. Maar afhankelijk van de situatie zal je hiervoor wel stappen moeten ondernemen.
Het kind krijgt automatisch de achternaam van de moeder. Als je wil dat het kind de achternaam van de vader krijgt, moet je dit aangeven wanneer jullie je kleintje laten erkennen.
Het kind krijgt automatisch de achternaam van de vader. Als je wil dat jullie kindje tóch de achternaam van de moeder krijgt, moet je dit aangeven bij de burgerlijke stand. Dit kan zowel voor als tijdens de geboorte aangifte.
Als jullie meerdere kinderen hebben samen, moeten deze wel dezelfde achternaam hebben. De keuze die jullie maken voor jullie eerste kind heeft dus ook invloed op eventuele latere kinderen die jullie samen hebben. Dit heeft te maken met "eenheid van familienaam", waarbij gesteld wordt dat alle kinderen in het gezin dezelfde achternaam moeten hebben.
Ik heb zelf een andere achternaam dan mijn 2 zussen, en ik vind het een beetje gek dat dat ons geen "eenheid" zou maken. We zijn samen opgegroeid and I love them to bits, en wat mij betreft zijn het gewoon mijn zussen. Klaar. Dat gevoel van familie heeft voor mij dan ook niks te maken met al dan niet dezelfde naam hebben, maar meer met een emotionele band.
Wat mij betreft kunnen alle argumenten om het kind de naam van de vader te geven, ook gebruikt worden om te kiezen voor de naam van de moeder. "Ik wil niet dat mijn naam uitsterft" hoor je bijvoorbeeld vaak, maar die vlieger gaat evengoed op voor de naam van de vrouw. Andere argumenten om te kiezen voor de achternaam van de moeder:
Toch zijn er ook nog andere argumenten. Als de vader niet (meer) in the picture is, bijvoorbeeld. Natuurlijk dromen we allemaal van een happy ending, maar er zijn genoeg situaties waarbij de vader tijdens de zwangerschap of na de geboorte weinig tot geen rol meer speelt. Spijt dat het kind niet de achternaam van de vader heeft, komt dan ook vaak na een scheiding.
"Als jij degene bent die je kind opvoedt en grootbrengt, verdien je dan ook niet om jouw naam te geven?"
In Nederland kan je een kind geen dubbele achternaam geven. De uitzondering op de regel is wanneer het kind een dubbele nationaliteit heeft met als tweede nationaliteit een land waar dubbele achternamen wel mogelijk zijn. Als jullie kindje bijvoorbeeld een Nederlands-Spaanse nationaliteit heeft, kan je wel voor een dubbele achternaam kiezen. In Spanje krijgen namelijk alle kinderen een dubbele achternaam. Er zijn nog andere Europese landen waar dit geregeld is. Ook in België is dit mogelijk. Daar is recent de wet aangepast en krijgen sinds kort kinderen bij de geboorte automatisch een dubbele achternaam, tenzij bij de aangifte bepaald wordt het kind maar 1 naam te geven; die van de vader of de moeder. De discussie over dubbele achternamen wordt in Nederland intussen ook wel gevoerd.
Heeft je kind de achternaam van de vader en wil je dit veranderen? Dat kan, onder andere na een scheiding. Er zijn wel bepaalde voorwaarden (en kosten) aan verbonden. Meer informatie over achternaamswijziging van je kinderen vind je hier.
Zelf zou ik mijn kinderen graag mijn achternaam geven. Het is een unieke naam, het heeft een connectie met m'n culturele achtergrond, ik vind het een mooi eerbetoon aan mijn vader en eigenlijk ook wel een mooi eerbetoon aan mezelf, uit respect voor het moederschap.
Dat betekent niet dat ik vind dat dit bij alle kinderen zou moeten, of dat er iets mis is met je kind de achternaam van de vader te geven, maar ik denk wel dat het goed is dat vrouwen dit vaker bespreken met hun partner. Ik zie bij veel van m'n vriendinnen dat ze toch een beetje bang zijn om dat gesprek te hebben, ook al zouden ze het graag willen, uit angst om hem te kwetsen.
Zou het niet mooi zijn als dit allemaal bespreekbaar en normaal zou worden? Zo kunnen beide partners samen een beslissing kunnen nemen waar ze zich allebei prettig bij voelen.
Zou jij overwegen om je kindje jouw achternaam te geven?
Andere artikelen in deze categorie