Waarom je kind zelf eten laten kiezen niet zo'n gek idee is

Je kind zelf laten kiezen wat hij eet. Een slecht idee of bijzonder effectief?

Je kind gezond en een beetje fatsoenlijk laten eten kan een flinke struggle zijn waar wij ook alles van weten. Heb jij net je best gedaan in de keuken, smijt je kleine alles op de grond en gaat er geen hap naar binnen. Argh! Middenin een lastige eetweek kwamen we de tactiek tegen om kindjes zelf eten te laten kiezen. Deze Monkey Platter tactiek is misschien zo gek nog niet...

DE MONKEYPLATTER

Een Monkey Platter is een groot bord waarop je meerdere soorten eten neerlegt. Het idee achter de Monkey Platter is dat je kindje zelf kiest wat hij eet en hoeveel. Baby's en kinderen zouden namelijk een voorliefde hebben voor eten dat hun lichaam op dat moment nodig heeft. Ze zullen op basis van die behoeften vanzelf variëren qua eten. Als jij bepaalt wat je je baby serveert en zorgt dat dit gezond is, kan je baby dus prima zelf deze keuze maken!

Eten voor elke leeftijd

De Monkey Platter is geschikt voor baby's en kinderen. Vanaf het moment dat je je baby gaat bijvoeden (bij circa 6 maanden) kun je een Monkey Platter gebruiken. Er is geen maximum leeftijd verbonden aan de Monkey Platter, dus het is even zien tot wanneer ze op deze manier willen eten. Zelf kun je natuurlijk ook mee-eten!

experiment: wat eten baby's

"Wat nou als mijn baby alleen maar vlees eet en de groente laat liggen?" Dit vroegen wij ons ook af toen we deze tactiek tegenkwamen. Volgens Clara M. Davis haar onderzoek hier naar, is dit niet erg. Tijdens een experiment waarin de Monkey Platter is getest, aten alle baby's heel anders en soms ook dagenlang alleen maar groente of vlees. Uiteindelijk bleek dat alle baby's over de tijd genomen een compleet dieët binnenkregen met alle essentiële voedingsstoffen om gezond te zijn. Ook al hadden ze tekorten kunnen oplopen door heel eenzijdig te eten, gebeurde dit niet.

Het is geen wetenschappelijk bewijs, maar aan de hand van dit experiment zou je kunnen zeggen dat baby's dus heel goed in staat zijn om zelf hun dieët samen te stellen. Interessant hé?

HOE MAAK JE EEN MONKEYPLATTER?

Een Monkey Platter maken is heel simpel. Neem een groot bord en vul dit met verschillende voedingsmiddelen. Zorg ervoor dat dit gezonde producten zijn. Jij zou een patatje of donut toch ook kiezen boven boontjes of bloemkool? 

Leg van elk soort meerdere stukjes neer, zodat je baby niet beperkt is tot één of twee stukjes. Wil hij meer? Dan mag dat, dan heeft hij veel behoefte aan dat voedingsmiddel. Probeer die vier vlakken van de Schijf van Vijf die zich richten op eten op te nemen bij het maken van je Monkey Platter. 

Tip: je kunt ook een muffinvorm of bord met verschillende vakjes omdopen tot Monkey Platter. Zo kun je in elk vakje een ander voedingsmiddel doen!

 

Invulling

Je kunt alle soorten eten serveren op een Monkey Platter. Groente, fruit, yoghurt, dipjes, brood, vis, vlees, pasta, aardappel, het kan allemaal! Combineer vertrouwd eten (banaan, appel, broccoli, wortel, etc.) met eten dat ze nog niet kennen. Daag je baby eens uit en leg bijvoorbeeld stukjes augurk, halve olijf, haring of gedroogde abrikozen op het bord om te kijken of je baby hier interesse in heeft. Als je baby zelf controle heeft over wat hij wel of niet eet, zal hij ook sneller nieuwe dingen proberen. Koop ook eens een dipsausje om de groente op te spicen!

Je kids denken net zoals jij. Als het eten er mooi uitziet zullen ze het ook sneller eten.

Naast brood kun je ook eens in de zoveel tijd muesli of havermout serveren. Voeg hier vers fruit, rozijnen of noten aan toe. Op deze manier combineer je verschillende voedingsgroepen, zodat je baby ook combinaties van smaken kan ontdekken. Pasta's kun je met een sausje serveren, of gewoon kaal. Vooral bij baby'tjes kunnen sausjes voor een kliederboel zorgen...

De truc is om lekker te variëren zodat je baby verschillende smaken kan ontdekken en nieuwe dingen kan proberen.

overgebleven eten

Heb je net broccoli staan koken, kijkt je kind er niet naar om. Dat is natuurlijk erg zonde. Je bereidt verschillende soorten eten, maar als je kind er geen zin in heeft, wordt het niet opgegeten. Wat doe je hier dan mee? 

Natuurlijk kun je zelf het overgebleven eten opeten of het bewaren voor het avondeten en de restjes bij elkaar gooien in een lekkere salade of een wokgerecht. Ook zijn deze kleine stukjes eten perfect als tussendoortje voor thuis of als je op pad gaat. Gooi de overgebleven hapjes in een bakje en neem ze mee in je tas! 

Je kunt de restjes ook invriezen of in de koelkast bewaren tot de volgende dag. 

DE CHALLENGE

Op internet zien we veel moms die razend enthousiast zijn over de Monkey Platter. Wij zijn erg nieuwsgierig of deze tactiek werkt en daarom gaan de MiniMe redactie moms de uitdaging aan. Stay tuned voor onze ervaringen!

Wat vinden jullie? Moeten kinderen met de pot mee eten of mogen ze wel wat vrijheid hebben om hun eigen voorkeuren te ontdekken? Wij zijn heel benieuwd naar jouw mening op dit gebied!

Sanne 't Hooft

Door

19 oktober 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.