Fotocredits: Stephanie Sunderland
In maart 2017 worden er weer Tweede Kamer verkiezingen gehouden. Tijd om op de barricade te gaan staan: moderniseer het ouderschapsverlof. Deel 1: uitgebreider betaald verlof voor vaders.
Het huidige ouderschapsverlof is niet meer van deze tijd, maar eerlijk gezegd is dat het natuurlijk nooit geweest. Wanneer hebben mannen ooit genoeg gehad aan twéé vrije dagen na de geboorte van hun kind? Het huidige kabinet heeft het verlof voor vaders verruimd naar maar vijf betaalde vrije dagen vanaf 2017. Dat kan natuurlijk nog véél beter.
De geboorte van een kind is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in een mensenleven. Ik snap niet wie er denkt dat een man twee (of vijf) dagen na de bevalling alweer aan het werk moet, terwijl de moeder van zijn kind nog beurs, uitgeput en heen en weer geslingerd door honderd emoties thuisblijft met een vreemde kraamhulp in huis en een klein, kwetsbaar baby'tje in haar armen.
In veel andere Europese landen krijgen vaders aanzienlijk langer verlof bij de geboorte van een kind. In Frankrijk kunnen vaders maar liefst 28 weken verlof opnemen. We kennen allemaal de hallelujaverhalen over verlofregelingen in Scandinavië, maar let wel: ouders krijgen dan wel de mogelijkheid om ruim verlof op te nemen, dit is vrijwel nooit tegen 100% van het salaris.
In een tijd waarin ouderschapstaken veel meer dan ooit verdeeld worden door beide ouders, wordt het tijd om ook de grote verschillen tussen verlof voor een vader en moeder in Nederland aan te pakken. Experts zeggen: kinderen met vaders die betrokken zijn bij de opvoeding doen het beter in het onderwijs, zijn gezonder en vertonen minder vaak criminineel gedrag.
"Een langer vaderschapsverlof heeft positieve gevolgen voor de vader én het kind."
Ik geloof niet dat vaders die maar twee dagen verlof krijgen, persé minder betrokken zijn bij de opvoeding van hun kind. Maar een uitgebreider verlof is absoluut goed voor het opbouwen van een band met de baby, het wennen aan de nieuwe gezinssituatie en het zorgen voor moeder en kind.
In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 gaan we over dit thema nog veel horen. D66 presenteert deze week haar verkiezingsprogramma en wil dat vaders recht krijgen op 12 weken extra betaald vaderschapsverlof tegen 70% van het loon. In totaal krijgen vaders zo recht op drie maanden betaald vaderschapsverlof. Werkgevers kunnen deze kosten declareren bij de overheid. D66 heeft dit voorstel laten doorrekenen door het CPB, de kosten bedragen ongeveer €200 miljoen. Ook het Europees Parlement wil een uitbreiding van het ouderschapsverlof.
Een langer vaderschapsverlof kan als effect hebben dat vrouwen aantrekkelijker worden op de arbeidsmarkt. Wanneer er minder verschil zit in de duur van verlof, zullen bedrijven sneller vrouwen aannemen dan nu, nu het verlof van vrouwen een stuk langer is dan van mannen, verwacht de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling). Een ander voordeel is dat vaders die meer tijd doorbrengen met hun kinderen, tevredener en gezonder zijn, zowel fysiek als psychisch. Hierdoor hebben zij minder vaak last van stress op de werkvloer.
We horen graag van jou. Juich jij dit toe? Hoe zijn jullie omgegaan met vaderschapsverlof rondom de geboorte van jullie minime? Is jouw partner na een paar dagen weer aan het werk gegaan of heeft hij bijvoorbeeld vakantiedagen ingezet?
Want we weten toch allemaal: vaders zijn geweldig!
Andere artikelen in deze categorie