Fotocredits: Schutterstock Tanja Vashchuk
Als je kind bijt wil je dit gedrag zo snel mogelijk afleren. Dit zijn redenen waarom kinderen bijten en tips wat je kunt doen.
Ineens voelde ik tandjes in mijn nek. Ik schrok: komen we nu al in de bijtfase? Als een razende ben ik gaan researchen om inzicht te krijgen in bijtende kindjes en om mijn grote vraag te beantwoorden: wat nu?!
Ze was 14 maanden oud toen ze mij én haar vader op dezelfde dag beet. Begint dat nu al, dachten we. Bijten is toch iets wat peuters doen die gefrustreerd zijn? Niet persé dus. Het kan 'gewoon' een uiting van liefde zijn. Zaten jullie middenin een knuffelsessie? Dan heb je het antwoord. Jonge kinderen verkennen de wereld bovendien met hun mond. Hoe vaak worden de tanden niet gezet in willekeurige voorwerpen of knuffeldieren?
Wanneer een kind het lopen onder de knie heeft, gaat het zich concentreren op de taalontwikkeling. Maar hoe frustrerend is het als je iets wilt, maar dat niet goed kan uiten? Hier lopen dreumissen van 1 tot 2 jaar regelmatig tegen aan. In deze fase is het bijten vaak frustratie omdat ze nog niet goed duidelijk kunnen maken wat ze willen. Je kindje kan bijvoorbeeld bijten omdat hij of zij honger heeft of moe is.
Je zou denken dat jouw kletsende peuter prima kan aangeven dat hij iets niet leuk vindt, maar lang niet altijd zijn ze daar al taalvaardig genoeg voor. Vind je het zelf ook niet soms nog lastig om aan te geven waarom je ergens geen fijn gevoel bij hebt? Je peuter gaat voor de makkelijke én duidelijke manier van bijten. Sommige kids zijn nu eenmaal wat opvliegender dan anderen en bijten letterlijk van zich af. Het bijten kan ook een manier zijn om aandacht te vragen. Negatieve aandacht is immers ook aandacht.
Bij ons thuis is het gelukkig (tot nu toe) bij die ene keer gebleven. We hebben het maar op een liefdevol bedoelde beet gegooid.
Andere artikelen in deze categorie