Gierst is een van mijn favoriete granen. Glutenvrij, makkelijk verteerbaar en snel klaar. Ideaal als eerste graan voor jonge baby’s! Door de gierst te pureren wordt het nog romiger (en voor je kindje nog makkelijker verteerbaar!). Ik week mijn granen altijd omdat je ze dan beter kunt verteren, maar lukt dat je echt niet, dan hoeft het niet. Je kunt makkelijk wat porties gekookte gierst in de koelkast bewaren voor een snelle maaltijd later in de week.
Schrik niet als de gierst een dikke plakkerige massa wordt, dat gebeurt bij afkoelen. Warm het voor gebruik nog even goed door met wat extra water (en wat zout), pureer het met een staafmixer en de gierst is weer heerlijk romig. Dit recept is heel simpel en snel klaar, met erwtjes uit de vriezer en op smaak gebracht met veel verse kruiden en limoensap. Ik ben benieuwd of het bij jullie thuis ook een favoriet gaat worden!
EASY PEASY – SUPER KRUIDEN ERWTJES MET ROMIGE GIERST
2 personen/ 15 minuten
Ingredienten
- 120 gram gierst (bij voorkeur min. 8 uur geweekt in water met citroen)*
- 2 el olijfolie, roomboter of ghee (pick your favorite)
- 2 flinke handen vol rucola, gewassen
- 2 eetlepels olijfolie (plus extra voor de finishing touch)
- 150 gram diepvrieserwtjes, ontdooid
- 2 flinke handen vol verse kruiden, fijngehakt (ik hou van basilicum, bieslook, kervel en koriander )
- sap van 1 limoen (of een kleine citroen)
- 1 (rijpe) avocado
- peper en grove zeezoutvlokken (mijn favoriet is Keltisch zeezout)
Bereidingswijze
- Spoel de (geweekte) gierst goed af en breng in een pan met ruim water aan de kook. Kook de gierst in ongeveer 10 minuten gaar (of langer als je de gierst niet weekt), tot de gierst goed papperig wordt.
- Meng terwijl de gierst kookt, de rucola met een eetlepel olijfolie, het sap van een halve limoen, wat peper en zout. Verdeel de rucola over twee schaaltjes en zet opzij.
- Meng de doperwtjes met een eetlepel olijfolie, de verse kruiden en het sap van een halve limoen (houd nog iets achter voor de finishing touch) en breng op smaak met peper en zout. Zet op zij.
- Meng als de gierst goed gaar is (de gierst moet lekker papperig zijn), de ghee (of roomboter of olijfolie door) erdoor en breng op smaak met peper en zout. Je kunt voor een nog romigere structuur de gierst met een staafmixer fijn malen.
- Verdeel de gierst over de twee schaaltjes met rucola. Voeg de kruidige doperwtjes toe.
- Snijd de avocado doormidden. Schep het vruchtvlees uit de schil en verwijder de pit. Snijd de avocado in plakjes en verdeel over de schaaltjes. Knijp het overgebleven limoensap uit over de avocado en bestrooi met wat grof zeezout.
- Besprenkel de gerechten tot slot met nog wat lekkere olijfolie, zwarte peper uit de molen en eventueel wat grof zeezout en geniet ervan!
* Gierst koop je in de biosupermarkt, maar je vindt het ook bij Albert Heijn!